Actualitate Recomandări

Birocrația le-a pus piedici unora dintre fermieri. La sediile APIA sunt așteptați cu cereri peste 2400

Peste 2400 de fermieri din județul Bistrița-Năsăud au lăsat pe ultima sută de metri depunerea cererilor unice de plată la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Bistrița-Năsăud, o parte din vina lor, alții din vina celor care nu le-au eliberat actele la timp. Este și cazul crescătorilor de animale care au stat, luni, la coadă la sediul Biagen Select ca să obțină adeverință că au animalele înscrise în Registrul genealogic.

”Am depus cererea la Biagen Select de mai mult timp și mi-au zis: vină azi,vină mâni și nu mai vine adeverința pentru vacile din Registrul geanologic. Dacă nu am adeverința asta, nu mai primesc subvenții pentru ele. Aș pierde 200-300 de euro pentru fiecare vacă cu lapte înscrisă sub control. Facturi plătim trimestrial că se controlează aici, că se controlează laptele, că se controlează cutare. Când ne trebuie ceva, trebuie să tot umblăm. Eu de azi toamnă umblu și uite că suntem pe ultima sută, dar nu e din cauza mea, e din cauza lor. Dacă îi întrebi, nu recunosc. Nu îți spune nimeni ce trebuie să faci. Toți tac și apoi zic că nu se mai poate. Păi dați-mi banii înapoi dacă nu se poate nimic, cică nu se poate nici asta. Nu te informează nimeni că ești tânăr, că ești bătrân. Nu contează. Acum vor să ne ia subvențiile, ăsta-i sistemul, în loc să ne dea mai mult ca în Europa. Birocrația se înmulțește enorm, probabil ca să aibă alegători și omul să umble pe drumuri. Dacă eu mai primesc subvenții, nu mai am puterea să țin vacile. Laptele e foarte slab plătit, vițelul e foarte slab, ajunge tot la speculanți. Dacă tânărul vede ce pățesc eu cu birocrația, nu mai vine la agricultură că uite ce are de pățit”, a spus Ioan Moldovan din Fiad, comuna Telciu.


Directorul APIA Bistrița-Năsăud, Emil Scurtu a recunoscut că este o problemă din acest punct de vedere.

”Fermierii vor ca orice fătare, cât de târzie e în această perioadă, să fie înscrisă în Registrul genealogic. Eu am vorbit cu reprezentanții de la Biagen Select să stabilească o dată limită până la care să emită adeverințe de la Registrul genealogic. Nu stăm până în 15 mai să emitem adeverințe de la Registrul genealogic în sensul că aceasta e data limită până la care noi putem prelua cereri și se aglomerează mulți fermieri pe ultima sută de metri. În Registrul genealogic sunt trecute animalele care sunt controlate în ceea ce privește performanțele lor. Pentru sprijinul cuplat pe zootehnie, trebuie ca aceste animale să fie trecute în Registrul genealogic și să se dovedească faptul că au performanțe. Pe baza acestei adeverințe, APIA trece în sprijinul cuplat bovina de lapte sau de carne. În 2015, sprijinul cuplat la bovina de carne a fost 1300 de euro/cap. Fermierii au trecut tot mai multe animale în Registrul genealogic, iar sumele au scăzut la 300 de euro, 280-300 de euro. E o sumă importantă pentru ei, dar trebuie să aducă pașapoartele animalelor de la Oficiul Județean de Reproducție și această adeverință de la cei care dețin Registrul genealogic”, a spus Emil Scurtu.

În afară de crescătorii de animale care au această problemă, nu au depus cererile nici fermierii care au avut transferuri de proprietate.

”Mai avem de primit 2384 de cereri. Dacă vin fermierii, le vom prelua, dacă nu, după 15 mai cu penalități. Toată instituția a lucrat sâmbătă și duminică, dar lumea nu a prea venit. Duminică au fost 275 de fermieri, iar sâmbătă 557. Noi am fi vrut să fie mai mulți, măcar 650. Ieri, la Năsăud, au venit 44 de fermieri în condițiile acolo e centrul cu cei mai mulți fermieri arondați, peste 9000. E greu să ne respectăm unii pe alții. Colegii au venit la muncă, dar nu au putut face ce și-au propus”, a spus Emil Scurtu.

Situația nu este mai bună nici la marii fermieri. Dintre cei 308 înregistrați mai au de depus cereri în ultimele zile 68.

”Sunt unii care au cedat anumite suprafețe. Cei care au primit suprafețele nu au codul de exploatație de la DSVSA. Dacă o parte dintr-o exploatație care are agromediu trece la alta, trebuie să facem transferul de agromediu fiindcă altfel toată suma primită în anii de când au semnat trebuie să o restituie. Mai mult, sunt și sancționați. Trebuie să preia celălalt fermier angajamentul de agromediu și nu au reușit să își întocmească documentele. Cei doi fermieri trebuie să vină deodată la APIA, unul cedă, celălalt preia suprafețele cu angajamente”, a spus el.

În Bistrița-Năsăud sunt peste 30.000 de fermieri. Data limită de preluare a cererilor unice pe suprafață la APIA este ziua de 15 mai 2019.

1 comentariu

  • nu birocratia!!! delasarea si tratatrea cu superficialitate!!! trebuie hartii multe fiindca mereu unii incearca sa fenteze si sunt greu de verificat!!!! de aia, nu de birocratie!!! se lasa pe ultima zi, unii incearca sa ascunda adevarul declara de multe ori neadevaruri, si pana le verifica actele…..cine vrea intradevar sa faca treaba, face ca la carte!!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS