Social

150 de ani de la nașterea lui Coșbuc: Resfințirea bisericii, redeschiderea bibliotecii, sfințirea Muzeului. IPS Andrei, cetățean de onoare

(FOTO) La împlinirea a 150 de ani de la nașterea ”poetului țărănimii” George Coșbuc, IPS Andrei Andreicuț, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a resfințit biserica din satul natal al lui Coșbuc, fostul Hordou, având hramul ”Sfânta Cuvioasă Parascheva”.

Ierarhul a oficiat apoi Sfânta Liturghie, alături de PS Macarie Drăgoi, Episcopul românilor ortodocşi din Europa de Nord, și de un sobor de preoți în frunte cu protopopul Ioan Dâmbu. ”Festivitățile dedicate poetului George Coșbuc se finalizează, așa cum era și firesc, printr-o Liturghie solemnă, aici în biserica unde și tatăl lui a slujit. Eu doresc să subliniez trei virtuți pe care le-a avut Coșbuc: a fost omul luminii, a fost omul bucuriei și a fost omul speranței. Chiar și când este vorba de marea trecere, de moarte, și atunci a fost omul speranței”, a spus IPS Andrei.

30-cosbuc-20-sep-16 31-cosbuc-20-sep-16 resfintire-biserica-cosbuc-sep-16 36-cosbuc-sep-16

La slujbă au asistat și președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, prefectul Ovidiu Frenț, vicepreședintele CJ Alexandru Pugna.

Cu această ocazie, preotul paroh Iuliu Ovidiu Morariu a fost înaintat la rangul de iconom stavrofor. Celor implicați în susținerea și renovarea bisericii li s-au acordat Ordinele „Sfântul Pahomie de la Gledin” și „Sfinții Martiri Năsăudeni”, dar și diplome de aleasă cinstire. 

Primarul din Coșbuc, Ioan Pavelea, i-a înmânat Mitropolitului Andrei titlul de Cetățean de onoare al comunei, iar PS Macarie a primit un simbol al nunții năsăudene.

3-resfintire-biserica-cosbuc-sep-16 6-fintire-cosbuc-150 69-cosbuc-150-sep-16 70-cosbuc-150-sep-16

Tot în ziua în care s-au împlinit 150 de ani de la nașterea lui George Coșbuc, în satul natal al acestuia au fost programate redeschiderea Bibliotecii Comunale, filială a Bibliotecii Județene, care îi poartă numele, și lansări de carte la Muzeul Memorial, în prezența conducerii județului și a managerilor instituțiilor de cultură subordonate CJ.

Directorul Bibliotecii Județene, Ioan Pintea, a evidențiat importanța colaborării dintre cele trei instituții care au contribuit la redeschiderea bibliotecii din Coșbuc: Consiliul Județean, Biblioteca Județeană și Mitropolia Clujului. El a adăugat că datorită implicării Mitropoliei Clujului, multe dintre filialele Bibliotecii Județene ”George Cosbuc” s-au putut redeschide în multe localități.

60-cosbuc-150-sep-16 61-cosbuc-150-sep-16 62-cosbuc-150-sep-16 63-cosbuc-150-sep-16

Totodată, IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a oficiat o slujbă de sfeștanie la Muzeul memorial ”George Coșbuc”, în urma lucrărilor de renovare.

AICI MAI MULTE FOTOGRAFII

”S-a încheiat într-un mod de înaltă ținută, evenimentul cultural al anului, zilele de sărbătoare în cinstea operei și personalității lui George Coșbuc. Cu o biserică arhiplină, în care sute de oameni s-au rugat pentru sufletul lui George Coșbuc și pentru binele țării și al județului nostru, cu inaugurarea Bibliotecii comunale ”George Coșbuc” și cu sfințirea ”Casei memoriale George Coșbuc”! George Coșbuc nu a murit! El, la fel ca sufletul de român, este veșnic și așa va rămâne atâta timp cât noi, cei de pe pământ îl cinstim!”, a postat pe Facebook preeșdintele CJ Radu Moldovan.

”În ziua în care sărbătorim 150 de ani de la nașterea poetului George Coșbuc, am încheiat seria evenimentelor desfășurate timp de 6 zile. Organizate de Consiliul Județean prin cele trei instituții de cultură pe care le coordonez, acțiunile au fost o mare reușită. IPS Mitropolit Andrei și PS Episcop Macarie Drăgoi, însoțiți de un număr de peste 50 de preoți, au resfințit biserica din localitate, la care s-au efectuat ample lucrări de restaurare și dotări necesare, a fost reinaugurată Biblioteca Comunală care a primit un sediu nou și a fost binecuvântată Casa Memorială ”George Coșbuc”, unde s-au efectuat lucrări de restaurare. Mulțumesc tuturor celor ce s-au implicat pentru a-l readuce pe Coșbuc în atenția românilor, pentru că din punctul meu de vedere el rămâne poetul sufletului românesc, cântând ca nimeni altul toate stările și trăirile sufletului poporului în care s-a născut”, a menționat vicepreședintele CJ Alexandru Pugna.

12-cosbuc-150-20-sep-16 13-cosbuc-150-20-sep-16 14-cosbuc-150-20-sep-16 15-cosbuc-150-20-sep-16

Biserica din Coșbuc a fost construită în anul 1901. Pe locul bisericii de zid existente azi a funcţionat una mai veche, din lemn, cu acelaşi hram. În vechea biserică de lemn au slujit ca preoţi strămoşii poetului: Atanasie, protopop al Năsăudului 1763, Chiril, Ioan, Eremia, Cifor, Nelivaico, Casian, Ilarion, Anton şi Sebastian, tatăl poetului, toţi preoți din tată în fiu. În curtea bisericii se află un mic cimitir unde îşi dorm somnul de veci părinţii poetului, Sebastian si Maria, bunicul Anton Coşbuc, precum şi nepotul de frate al poetului, pr. George Coşbuc.

16-cosbuc-150-20-sep-16 17-cosbuc-150-20-sep-16 18-cosbuc-150-20-sep-16 19-cosbuc-150-20-sep-16

Construcţia în sine e opera meşterului Ştefan Mureşan din Bistriţa, executant integral al lucrării. Biserica are forma de navă. Pictura altarului  a fost executată de Ştefan Romicher din Aldorf. O contribuţie esenţială în ridicarea bisericii a avut-o Tănase Iacob, enoriaş al parohiei. Acesta a donat atunci suma de 6.000 de coroane pentru ridicarea bisericii, care, la un moment dat, ajunsese în incapacitatea continuării lucrărilor din cauza lipsei banilor. Drept răsplată, credincioşii i-au pus un tablou la loc de cinste în  biserică.

Biserica a fost renovată în exterior în anul 1938. În anul 1965 s-au făcut reparaţii interioare şi exterioare, adăugându-se gardul de fier în jurul Bisericii, fiind sfinţită în anul 1966 de către IPS Teofil Herineanu. Între  anii 1973-1974 s-a reparat exteriorul bisericii. Începând cu anul 1983 s-au efectuat lucrări de amploare. Biserica a fost pictată de preoţii Ştefan Teodor şi Tistu Victor, iar resfinţirea a avut loc în data de 27 august 1989, fiind oficiată de către IPS Teofil Herineanu. În ultimii ani, locașul de cult a fost renovat complet în interior.

32-cosbuc-20-sep-16 33-cosbuc-20-sep-16 22-cosbuc-150-sep-16-muzeu 23-cosbuc-150-sep-16-muzeu

44 comentarii

  • De ce nu se spune ca familia poetului a fost de religie greco catolica????? De ce se ascunde acest lucru? Ati trecut familia Cosbuc la ortodoxie???? asa post mortem????
    George Coșbuc s-a născut al optulea dintre cei 14 copii ai preotului greco-catolic Sebastian Coșbuc și ai Mariei, fiica preotului greco-catolic Avacum din Telciu. Foarte interesant care este problema bisericii ortodoxe cu George Cosbuc care avea religia grco catolica !!! O biserica daca este sfintita nu mai are nevoie de o resfintire, doar daca vrei sa mananci si sa bei, oare preotul satului de ce nu se mai boteaza inca o data (adica sa se reboteze)???

    https://ro.wikipedia.org/wiki/George_Co%C8%99buc

    • Cum le stii tu pe toate…..o biserica in care s-au mai facut lucrari: pictura, consolidare, etc se resfinteste!!!! Cat despre greco-catolici ….istoria le stie pe toate!!!!!!

    • Nimeni nu a cerut cultului ortodox sa faca nici o lucrare in vechea biserica greco-catolica din Hordou.

    • Oare ce părere are marea comunitate greco-romană din Hordoul de azi, în legătură cu aceasta? Au rămas cei de pe Valea Someşului şi a Sălăuței în ritul greco-roman? Lucrările acestea trebuiau făcute de inexistenții catolici din sat?

  • De ce se lauda biserica ortodoxa cu credinciosul Bisericii Unite cu Roma Greco catolica, George Cosbuc???? Poate raspunde cineva la aceasta intrebare????

    • Dar ce are, stimabile, ca poetul a fost greco-catolic??? Foarte bine! Asa e, nu contesta nimeni. Valoarea sa nu consta in faptul ca a fost crestin unit cu Roma, ci ca a fost poet al limbii romane. De ce Biserica Ortodoxa nu-l poate omagia pe un poet al limbii romane? Raspunde tu la acesta intrebare, stimabile anonim! Sunt foarte multe comunitati greco-catolice care il omagiaza frecvent pe regele Mihai… Sau n-ar trebui pentru ca regele este ortodox? Sau pe Eminescu sau orice alta personalitate a culturii de religie ortodoxa… Lasa tampeniile si trezeste-te din frustrare. Sa inteleg ca voi papistasii sunteti exclusivisti si respingeti tot ce nu e de credinta voastra papala? Si, pe langa acestea, pe Cosbuc l-a interesat prea putin religia greco-catolica sau diferentele fata de ortodoxie, el refuzand sa fie preot, urmas al tatalui sau si a preferat sa moara in vechiul regat, printre ortodocsi. Nu vezi padurea din cauza copacilor si te legi de lucruri fara prea mare importanta.
      Si ca sa raspund la intrebarea care te framanta: ortodocsii il cinstesc pe Cosbuc pentru ca este roman, o mare personalitate a culturii romanesti si pentru ca cei din satul lui sunt acuma toti ortodocsi si au tot dreptul sa-l cinsteasca pe consateanul lor. Daca nu-ti convine, du-te si cere-le socoteala!

    • Cum il cinstiti pe Cosbuc? Resfintind o biserica furata?De ce nu dati inapoi buserica luata cu de-a sila in 1948 in loc sa o „resfintiti”

  • Daca era ortodox era specificat cu litere mari ca a fost ortodox. Daca a fost greco catolic nu mai are importanta sa mai stie lumea? Pentru mine conteaza sa se spuna pentru ca si in cazul lui Andrei Muresanu nu s-au invitat preoti greco catolici la manifestarile de ziua imnului national, desi si el era tot greco catolic. Cand a fost de 1 Decembrie nu s-a pomenit de episcopul greco catolic Iuliu Hossu, cel care a citit rezolutia de unire. Ne dam mari patrioti dar nu-i pomeni pe adevaratii patrioti. Nimeni din biserica catolica nu este papistas sau papistasi, suntem credinciosii bisericii adevarate a lui Isus. Acest termen de papistas este de la comunisti, sunteti cumva comunist d-le zelea a.??? De unde stiti ca pe Cosbuc nu l-a interesat religia greco catolica, ati vorbit cu el? Daca nu-l interesa aceasta religie se declara ortodox. Si nu cred ca nu-l interesa religia cand el provenea din familie de catolici. Biserica ortodoxa il poate omagia dar cu conditia sa fi spus ca a fost greco catolic si se putea invita si pe preotii catolici asa cum pe vremea lui Hossu cand ortodocsi si greco catolici se aveau ca fratii. De ce se ascunde si nu se spune??? Nu trebuie sa stie lumea? Vrem sa fim corecti dar bagam pumnul in gura adevarului. Sunt un credincios catolic, nu conteaza numele, Dumnezeu stie cine sunt, pt lume n-are importanta si valoare. Daca il cinstesc cu adevarat ortodocsi pe Cosbuc atunci de ce nu-i pomenesc si religia lui??? Se pomeneste de familie si ca a fost fiu de preot dar se ezita a se da informatia pana la capat. Cunosc practicile ortodoxe mai bine ca tine. Fiecare miscare este facuta atent si fara sa mai stie lumea prea multe ca nu e bine. Ai auzit de mitropolitul ortodox Nicolae Balan? A facut liceul la George Cosbuc din Nasaud, liceu greco catolic. Ce zici?

    • Si daca se spunea ca este greco-catolic se schimba ceva? Oricum, toti cam stiu ce credinta avea poetul… nu trebuie sa suferiti de lipsa de publicitate, ca nu aveti nevoie. Toata lumea stie, ca exceptand cateva sate, cam tot judetul nostru a fost unit cu Roma pana la 1948. Dar acum nu mai avem aceasi situatie. Si eu sunt regalist si imi doresc restaurarea monarhiei in Romania, stiind ca este firec si normal asta… Dar trebuie sa accept ca acum avem alta situatie politico-sociala. Ai impresia ca cunosti practicile ortodoxe pentru ca le privesti ca un catolic, nu de pe pozitii neutre, dar s-ar putea sa nu ai dreptate, ci doar sa-ti inchipui sensul lor. Si nu inteleg de ce te supara cuvantul papistas, pentru ca inseamna supus papei si voi asa sunteti… il recunoasteti pe episcopul Romei drept capul Bisericii intregi, nu? Si nu mi se pare un termen jignitor, chiar daca asa ar parea la prima vedere. Dar, a fost intr-adevar urat, foarte urat, daca chiar nu a fost invitat nimeni din partea Bisericii Unite!

    • Cum sa fie invitat cineva din partea Bisericii Greco-Catolice la resfintirea bisericii luate abuziv de la greco-catolici?

  • Toti ortodocsi din Ardeal ne mandrim cu greco catolicii pentru ca greco catolicii erau urmasii ortodoxilor ,fortati sau de buna voie trecuti la catolicism,catolicii adevarati era romano catolici

    • Greco-Catolicii reprezinta urmasii celor ce s-au intors in sec. XVII la comuniunea stramoseasca de credinta cu Roma.

    • „Comuniunea stramoseasca de credinta cu Roma”???!!! De unde basmele astea??? Care comuniune stramoseasca, frate. Ai invatat istorie de tip bolsevic? Doar ei ne mai invatau ca suntem de origine slava si alte prostii si ca comunistii sunt stramosii nostri… Lasa prostiile si sa revenim la lucruri serioase! Romanii n-au fost niciodata supusi papei de la Roma pana la 1701, ci au fost sub obladuirea patriarhiei de Constantinopol, iar inainte de Constantinopol, nu erau nici romani, nici jurisdictie papala… dar poate e prea greu pentru tine, obisnuit cu clisee de tipul celor de mai sus…

    • Daco-romanii s-au crestinat prin misionari latini iar vocabularul nostru crestin de baza este doar una din multele dovezi. Faptul ca s-a adoptat ritul constantinopolitan la final de prim mileniu nu inseamna ca nu eram in comuniune cu Roma cel putin pana in sec. XI. S-a revenit la aceasta comuniune de credinta cu Roma la Conciliul de la Florenta-Ferrara si sefinitiv in sec. XVII. Persecutiile comuniste nu au reusit sa schimbe atasamentul greco-catolicilor fata de Sf. Scaun Apostolic al Romei.

    • Domnule Coriolan, pe vremea daco-romanilor misionarii latini erau de aceeasi credinta cu cei bizantini, alta era papalitatea si pretentiile ei, alta era credinta apuseana, era Biserica Una, Sfanta, Catholica si Apostolica, fara adausurile aberante de azi (imi cer iertare, aberante pentru noi ortodocsii), care atunci nu existau. Ma refer la primatul papal, filioque, purgatoriul, etc. In rest, ai dreptate, numai ca sfantul scaun apostolic al Romei nu mai e acelasi ca acum 2000 de ani… S-a schimbat fundamental si nu mai corespunde credintei apostolice a primului mileniu!!!

    • Nu vă mai certați, bucurați-vă că suntem cu toții creștini că o să vă pară foarte rău când vor veni păgânii migranți impuși de UE peste noi. Să fim creștini așa cum ne-a lăsat Iisus atunci când i-a trimis pe apostoli in lume și toți eram împreună. De ce să ne certăm?

    • Credinta era evident aceiasi inprimul mileniu dar nu Bizantul i-a crestinat pe daco-romani ci Roma. Cand vorbim de credinta stramoseasca nu putem sa ne gandim decat la Roma.
      Credeti ce vreti dar nu stati in biserici luate de la greco-catolici cu forta. Construiti-va biserici si le resfintiti de cate ori vreti.

  • A ” resfinti” vechea biserica de la Hordou (George Cosbuc) luata cu de-a sila de la greco-catolici in 1948 este un act de batjocorire a istoriei noastre nationale. A face acest lucru chiar in ziua cand il aniversam pe marele poet George Cosbuc este chiar o provocare. In acea biserica greco-catolica a slujit chiar tatal poetului care era evident preot greco-catolic. Pana unde va merge rescrierea istoriei si epurarea culturala?Mitropolitul ortodox Andreicut nu doar ca nu retrocedeaza acea biserica la greco-catolici dar o chiar ” resfinteste”. Rusinos si trist.

  • Mici la suflet si fara recunostiinta fata de neam si fata de poet!
    O resfintire de biserica greco-catolica, care a fost refuzata sa fie data inapoi Bisericii Greco-Catolice inseamna o complicitate cu regimul comunist!
    Istoria va nota toate aceste slabiciuni ale romanilor ortodoxisti (adevaratii Ortodocsi sunt cei in unitatea dragostei cu Biserica Catolica)!

  • Problema e f clara! Biserica,despre care se vb atat,a fost greco catolica! Poetul cosbuc s-a nascut intr-o familie greco-catolica si ,mai presus de atat,nu si-a tradat credinta!! dar sa revenim! In jurul unui astfel de eveniment ,s-au „infatisat” tot felul de politicieni,minusculi in constiinta oamenilor din acest judet! dar…vin alegerile!! vor sa mai prinda macar o bucata de cascaval si sa mai spuna fel si fel de minciuni, dupa care.fiecare cu nevoile si necesitatile lui, vor scoate capul din latura si dispretul pe care il au fata de acest popor amarat! SA VA FIE RUSINE!

  • Mai, fratilor, cereti socoteala celor din Hordou, consatenilor lui Cosbuc ca sunt ortodocsi… Lasa-ti vrajelile… Cui sa dea biserica, daca ei nu mai sunt greco-catolici? Mergeti la ei si lansati apel, ca si imparatul Leopold in 1698? Daca va mai asculta cineva. Am tot respectul fata de greco-catolici si am prieteni uniti cu Roma cu care ma inteleg foarte bine, dar ceea ce spuneti sunt aberatii! Ceea ce e urat in acest context este ca n-au fost invitati si preoti sau chiar episcopi uniti… Era chiar frumos. Dar astia suntem…

    • Biserica trebuie retrocedata fiinda nu apartine cultului ortodox. Ceea ce s-a intamplat este trist si reprezinta o forma noua de epurare culturala.

    • Eu stiu ca biserica este a satenilor, a comunitatii de acolo… Cui sa o cedeze? Greco-catolicilor care nu exista in Hordou? Este o aberatie catastrofala. Convingeti comunitatea sa treaca la unirea cu Roma si retrocedarea se va face fara probleme…

    • Biserica apartine nu unui grup de persoane care oricand isi poate schimba apartenenta confesionala ci unei persoane juridice care este parohia sau episcopia. In Cartea funciara nu se vorbeste de un grup de oameni ci de parohia/episcopia respectiva.
      A tine bunuri furate nu este doar un abuz ci ceva profund anticrestin.

    • Spuneti asta satenilor din Hordou, ca biserica nu este a lor. Nici o justitie din lume nu va putea lua de la o comunitate o biserica construita de ei sau de stramosii lor, iar cazurile concrete sunt evidente. Dar catolicii sunt obisnuiti cu practicile generalului von Bukow, care lua bisericile cu japca de la ortodocsii majoritari si le oferea in dar catolicilor minoritari. Sau daca nu, le bombarda cu tunurile. Asta da justitie. Ati face si voi astazi o astfel de aroganta!!!

  • Felicitari tutoror celor care s-au implicat, au organizat manifestari culturale si au contribuit la sarbatorirea poetului nostru George Cosbuc.
    Nu ma intereseaza daca G. Cosbuc a fost greco-catolic, ortodox, musulman, budist sau ateist.

    • Manifestarile pentru evocarea unui poet greco-catolic trebuie sa fie facute de greco-catolici. Resfintirea bisericii vechi greco-catolice de catre ortodocsi este o jignire aduse memoriei poetului.

    • Domnule Coriolan, nu este chiar asa… De ce sunteti fundamentalist? Ce sa zic: Eminescu sa fie comemorat doar de ortodocsi? Nu vi se pare o tampenie exclusivista, mai ales ca aici nu e vorba despre ce credinta avea poetul, ci despre valoarea sa culturala pentru poporul roman, care este majoritar ortodox si a fost dintotdeauna. De ce ortodocsii sa nu aiba voie sa-l consteasca pe Cosbuc, doar pentru motivul ca a fost catolic, fapt care pe el nu-l interesa? Iar biserica nu mai este greco-catolica, ci este ortodoxa, dupa credinta comunitatii. Asta e, cine nu intelege aceasta realitate, treaba lui!

  • Ce inseamna ” toleranta”?A accepta ca un poet greco-catolic sa fie comemorat de ortodocsi?A accepta ca o biserica furata de la greco-catolici sa fie ” resfintita” de ortodicsi?A accepta ca istoria sa fie rescrisa?

  • Au ei grija opincarilor greco catolici cum sint io cozmonaut lunar.Treaba care-i doare nu-i de greco catolici ca-i de revindecarile pentru retrocedari de cladiri si terenuri agricole la Erdelyi Romai Katolikus Status, Statusul Romano catolic din Ardeal.
    Ia vezi ma Gabris, nu vorbi prostii.Ia vezi tu ce vreau ei, Erdelyi Romai Katolikus Status.

    • Manipularea e un obicei sau un fel de a trai pentru unii?
      Situatia de la Hordou nu are nici o legatura cu Statusul catolic.

  • Doar aici poți învăța istoria:
    1. greco-catolicii sunt mai vechi până şi decât romano-catolicii. De fapt, ei sunt strămoşii marilor catolici de la Roma. Cam asta reiese din postările lor;
    2. istoria bisericească din Ardeal nu începe cu era apostolică, ci cu cea comunistă. Adică începem meciul direct cu a doua repriză, pentru a nu fi chiar aşa de obosiți. Victor poate să-şi ia şi doctoratul cu ideile lui. La fel ca cel al lui Ponta.

    • Istoria crestinismului romanesc nu incepe in sec. XIX cand se foloseste pentru prima oara termenul confesional oficial de ortodox ci in primele secole crestine cand credinta vine prin misionari latini si in comuniune cu Roma.
      Romanii au fost in comuniune catolica pana in sec. XI,au revenit la a aceasta comuniune in 1439 la Conciliul de la Ferrara si apoi au definitivat aceasta comuniune in sec. XVII in Ardeal.
      Denumirea de greco-catolici este doar de sec. XVIII dar existenta unui rit bizantin in Biserica Catolica este la fel de veche ca si cea a ritului latin.

    • Martiriul Bisericii Greco-Catolice incepe in epoca comunista cand s-a incercat impunerea cu forta a ortodoxiei,s-au luat cu forta bisericile greco-catolice si s-au adus in ele preoti ortodocsi. Rezultatul prigoanei comuniste se vad astazi si la Hordou.

    • A, domnul Victor, ma intrebam unde sunteti!!! Cum nu interveniti in aceasta polemica?! Oricum era o polemica prea politicoasa pentru stilul dvs. rautacios si jignitor. Nu va dezmintit nici acum… Cum sa spuneti ca BOR a fost infiintata in 1872!!!??? Nici Roller in istoria lui nu sustinea asemenea baliverne si falsuri. Daca credinta ortodoxa nu exista inainte de unirea cu Roma, ce erau romanii inainte? Pagani? Musulmani?, Protestanti? Poate n-ai auzit de Sf. Ghelasie de la Ramet, primul episcop cunoscut cu numele din Ardeal? Sau nu era roman? Ori mitropolitii Marcu, Daniil, Ilie Iorest, Simion Stefan, Ghenadie de la Balgrad? Erau cumva rusi si numai tu stiai? De Sava Brancovici nu te intreb ca numele ii suna a sarb si poti spune ca a fost sarb. Sau mitropolitul Ioan de la Balgrad din vremea lui Mihai Viteazul. Domnule Victor lasa prostiile ca istoria crestina la romani nu incepe cu greco-catolicii si mai ales lasa lozicile cu glorioasa biserica unita si gloriosul papa. Totul a fost o cardasie intre papalitate si curtea habsburgica care dorea sa-i controleze mai bine pe romani. Luati cazul episcopului vostru Inochentie Micu si vedeti cum a fost anihilat de papa si de habsburgi. Nu mai prostiti pe nimeni cu ideile voastre lozincare. Esti un om rau, domnule Victor, daca poti debita astfel de minciuni cu seninatate.

  • Pt cei care nu reusec sa faca diferenta dintre biserica greco catolica si biserica ortodoxa … cititi pana la capat pt fiecare episcop catolic si ortodox… catolicii au fost impotriva comunismului si securitatii iar ortodocsi i-au primit cu bratele deschise pe comunisti

    https://ro.wikipedia.org/wiki/Iuliu_Hossu
    https://ro.wikipedia.org/wiki/Ioan_Suciu_(episcop)
    https://ro.wikipedia.org/wiki/Lucian_Mure%C8%99an
    https://ro.wikipedia.org/wiki/Ioan_B%C4%83lan

    https://ro.wikipedia.org/wiki/Nicolae_B%C4%83lan
    https://ro.wikipedia.org/wiki/Andrei_Andreicu%C8%9B
    https://ro.wikipedia.org/wiki/Bartolomeu_Anania
    https://ro.wikipedia.org/wiki/Justinian_Marina

  • Orice comentariu defăimător, peiorativ, ironic sau contrar la adresa Bisericii Greco-Catolice este un afront pe față împotriva istoriei, a memoriei înaintașilor și a tot ce au făurit ei de-a lungul secolelor în și pentru Țara Năsăudului!!! Inclusiv bătaia de joc față de martiriul lui Tănase Todoran tras pe roata pe Mocirla Salvei pentru drepturile viitorilor grăniceri, inclusiv cele funciare, nicidecum pentru credința și Biserica lor, greco-catolică, ciufulită ulterior de comuniști și de slugile lor din BOR. În rest, explicațiile de după 1948 sunt din categoria colectiv, colhoz, CAP, educație ateist-științifică (comunistă) pe teme de partid…

  • Coșbuc a fost și rămâne greco-catolic. La fel și părinții și bunicii și străbunicii lui.
    FURTUL DE IDENTITATE e o mare pată pe obrazul BOR și al reprezentanților săi.
    E jenant ca până și un episcop să se coboare la a omagia furtul bisericii greco-catolice (nerestituite) din fostul Hordou, prin resfințirea ei.

    Prin nemenționarea cultului greco-catolic, se profită de ignoranța oamenilor, care vor asocia cu BOR pe tatăl poetului („ce și el a slujit aici”), prin urmare pe George Coșbuc însuși și toată opera sa.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS