Social

De la pasiune, la afacere. Cum a ajuns un tânăr din Poiana Ilvei să facă miere bio

„Suntem sănătoşi şi avem, dantură bună pentru că folosim numai miere de rapiţă care e bogată în calciu”, ne-a mărturisit Gheorghe Lazăr din Poiana Ilvei care şi-a încurajat fiul să continue tradiţia familiei şi să facă apicultură. Radu Lazăr are acum o stupină din care obţine miere bio, certificată.

„Pentru mine, apicultura e o pasiune. De la bunicul am moştenit albine în coşniţă, cum se ţineau pe vremuri. Eu le-am trecut în lăzi şi 30, maxim 40 de familii tot timpul am avut. Pe urmă am plecat în Spania şi, când am revenit, m-am apucat din nou. Copilul (Radu – foto dreapta) ştia ce beneficii ne-a adus mierea. Noi am avut tot timpul albine şi suntem sănătoşi pentru că folosim mierea la orice, mă refer atât la dantură, cât şi la tot corpul nostru. Noi nu folosim zahăr, doar miere de rapiţă punem şi în prăjituri, şi în orice. Mierea de rapiţă conţine mult calciu şi e foarte bună. L-am încurajat pe fiul meu Radu să dezvolte afacerea şi să ia şi bani europeni. El venea cu mine la albine de când era mic, a îndrăgit pasiunea asta şi acum începe să intre puternic pe piaţă. Din păcate, la noi, nu se prea cumpără mierea, iar oamenii se tem. Noi suntem certificaţi bio, dar lumea se întreabă dacă e chiar aşa. Din păcate, procesatorii lungesc mierea şi fac tot felul de prostii care ne strică nouă viitorul”, a spus Gheorghe Lazăr.


L-am întrebat pe Radu Lazăr ce înseamnă mierea bio şi ce sortimente produce.

„Mierea bio este certificată de un organism de inspecţie. Toată ceara din stup trebuie schimbată cu cearămiere-3 naturală de albină. Tratamente nu mai putem face cu fum şi cu ce se mai fac, numai cu acizi organici, plus că nu avem voie să dăm sirop de zahăr albinelor deloc. Avem cinci sortimente de miere: de salcâm, de mană de brad şi de stejar, de tei, polifloră şi de rapiţă. Mai avem polen crud şi uscat, propolis, fagure, tot ce ţine de albine. Practicăm aceleaşi preţuri ca şi ceilalţi producători pentru că suntem la început şi vrem să ne facem o clientelă. În viitor, poate că o să o scumpim, însă acum, până ne facem nişte clienţi, avem acelaşi preţ la miere. Mierea bio este apreciată în special de cei tineri, de până la 50 de ani. Ceilalţi nu prea ştiu ce înseamnă. Ba mai vin şi ne reproşează că toate sunt bio, însă nu ştiu nimic despre certificare. Poate că sunt toate bio, dar să vedem certificatul mai întâi. Avem şi clienţi din rândul agenţilor economici. De exemplu, furnizăm marfă pentru Restaurantul Rod din Cluj, mai livrăm la farmacii naturiste. Polenul îl livrăm la Baia Mare”, a spus el.

În 2012, Radu Lazăr a accesat şi fonduri europene prin Măsura 112, instalarea tinerilor fermieri. „Am primit 20.000 de euro, ne-am cumpărat maşini, lăzi de albine, tot ce trebuie. Afacerea merge bine. Suntem, în mare parte mulţumiţi, dar trebuie să mai accesăm un program şi pentru dezvoltare ca să putem supravieţui doar din această activitate. Deşi avem 150 de stupi nu ne descurcăm numai cu atât”.

Se întâmplă şi pentru că unii ani, cum a fost şi acesta, nu sunt buni pentru apicultură. „A fost un an miere-4foarte dificil pentru albine. Primăvara am fost cu ele la rapiţă, a îngheţat chiar şi apa la albine. Din iunie a venit căldura asta, a uscat toate florile, iar albinele nu au mai avut ce culege. Noi am avut anul acesta o producţie foarte slabă, ceva miere de rapiţă şi de salcîm şi un pic de polifloră. În rest, nimic. Cu toate acestea, cred că merită să faci apicultură. I-aş încuraja şi pe alţi tineri să o practice, să înceapă însă cu doi-trei stupi şi pe urmă să se dezvolte, să nu înceapă cu mulţi că vor da faliment”, a adăugat el.

Familia Lazăr vine sâmbăta cu mierea bio la târgul producătorilor locali de la Biserica Evanghelică. Un kilogram de miere bio costă 25 de lei dacă este polifloră sau de rapiţă şi tei, iar cea de mană şi salcâm costă 30 de lei kilogramul.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS