Actualitate

Biserica ”Sf. Andrei” din Beclean, sfinţită de Mitropolitul Andrei şi Episcopul Spaniei (FOTO)

De Zilele Becleanului, ÎPS Mitropolit Andrei şi PS Timotei al Spaniei şi Portugaliei au sfinţit Biserica ”Sf. Andrei”. La slujbe au asistat primarul Becleanului, Nicolae Moldovan, liderul Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu, ministrul Doina Pană, senatorul Ioan Deneş, deputatul Daniel Suciu, vicepreşedintele CJ Alexandru Pugna, primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu.

Slujba de binecuvântare a noului lăcaş de cult situat, în centrul oraşului Beclean, a fost oficiată de ÎPS Andrei Andreicuţ – Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, de PS Timotei, Episcopul Ortodox al Spaniei şi Portugaliei şi de un sobor circa 100 de preoţi şi diaconi în frunte cu protopopii Bistriţei, Becleanului şi Năsăudului, Alexandru Vidican, Doru Zinveliu respectiv Ioan Dâmbu.

După sfinţire, înaltele feţe bisericeşti au săvârşit Sfânta Liturghie.

La eveniment au participat Nicolae Moldovan – primarul Becleanului, fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu – liderul Forţei Civice, deputatul Doina Pană – ministrul delegat pentru dialog social, senatorul Ioan Deneş, deputatul Daniel Suciu, Iulia Cupşa-Kiseleff – viceconsul al României la Torino, Alexandru Pugna – vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Florin Moldovan – administratorul judeţului, Ovidiu Creţu – primarul Bistriţei, Gavrilă Urs – preşedintele Organizaţiei Judeţene Forţa Civică, Romeo Florian – primarul comunei Lechinţa.

Biserica din Beclean îi are ca patroni pe Sf. Apostol Andrei şi Sfinţi români precum Sfinţii Martiri Brâncoveni şi Sf. Ierarh Antim Ivireanul Dorinţa preotului Doru Zinveliu, protopop de Beclean, a fost de a ridica aşezământul în cinstea cuvioşilor şi mucenicilor neamului românesc. Din acest motiv, pe partea exterioară a bisericii au fost aplicate medalioane în care sunt regăsiţi Sfinţii Români, cei care au luptat pentru apărarea credinţei ortodoxe şi a valorilor neamului. Piatra de temelie a bisericii a fost pusă în anul 1995 de către Mitropolitul Bartolomeu, iar lucrările de construcţie au început în 1998.  În prezent se realizează lucrări de pictură a interiorului bisericii.

Mai multe imagini, pe pagina noastră de Facebook!

DSC_0014 DSC_0018 DSC_0032 DSC_0036 DSC_0049 DSC_0050 DSC_0057 DSC_0066 DSC_0083 DSC_0084 DSC_0095 DSC_0096

3 comentarii

  • „Episcopul Ortodox al Spaniei şi Portugaliei”. Sunt foarte curios de cand cand Spania si Portugalia au devenit ortodoxe. O fi vorba de episcopul ortodox roman pentru Spania si Portugalia caci nu-mi inchipui ca vreun episcop desemnat de Patriarhia ecumenia care are jurisdictie asupra intregii Europe ar fi fost trimis in tara care ii contesta si ii subrezeste cu fecare zi poziitiile.

    „Patriarhii si Arhiepiscopii elinofoni il urmaresc cu neliniste pe Patriarhul Romaniei care revendica noi „sfere de influenta”. O noua „amenintare” apare in ultima perioada de timp in Ortodoxie.
    Astazi, Italia, Spania si Portugalia sunt cele trei tari din Europa de Vest, in care traiesc mii de imigranti romani din motive economice, care au parasit Romania dupa caderea regimului Ceausescu. Mitropolitii si episcopii lor, care sunt desemnati de Patriarhia Romana in aceste tari, sunt de obicei impetuosi si revendicativi, fapt care de multe ori are drept consecinta conflicte cu ierarhii Patriarhiei Ecumenice, care au un rol coordonator intre ortodocsi.

    Lupta este dura si exista posibilitatea sa-l vedem pe episcopul roman ca se intalneste de unul singur cu regele si regina Spaniei, iar mitropolitul Patriarhiei Ecumenice sa afle despre audienta din comunicate”, subliniaza cu inteles, vorbind ziarului „Vima”, un mitropolit din Europa Centrala.

    Si Ierihon, cel mai vechi oras din Tara Sfanta, cunoscut in intreaga lume din Vechiul Testament, constituie azi „orasul discordiei” intre Patriarhiile Ierusalimului si Romaniei.
    Motivul disputei, care a izbucnit intre cele doua Biserici, il constituie biserica pe care a construit-o Patriarhia Romana, biserica in care se slujeste, desi regiunea face parte din jurisdictia duhovniceasca a Patriarhiei Ierusalimului.

    Conform lui k. Theofilos, „daca si alte Biserici Ortodoxe ar urma acest exemplu al Bisericii Ortodoxe Romane, atunci am avea in Tara Sfanta reprezentantele a treisprezece Biserici Ortodoxe Autocefale, care vor fi exemplul unei polifonii si poliarhii ortodoxe arbitrare, greu de condus administrativ…”.

    Pana acum, asa cum a declarat lui k. Daniel Patriarhul (Theofilos) „Patriarhia Ierusalimului a infruntat cu profunda intristare, dar si cu toleranta si cu multa moderatie aceasta situatie anticanonica implantata in sanul ei, pentru care s-a si limitat la a-l opri de la Impartasanie doar pe prim-colaboratorul ei (BOR), Preacuviosul Arhimandrit, p. Ieronim Cretu, fara a-l caterisi sau a intrerupe pomenirea Bisericii Romane in Diptice, asa cum era indreptatita sa procedeze”.
    Dar daca Biserica Romana nu se conformeaza, Ierusalimul amenința sa intrerupa pomenirea lui k. Daniel”

  • E atat de greu sa fi politician vara, si sa nu ai alternative (?!). Noroc, ca in lipsa de festivaluri, concursuri, inaugurari, agape, Calendarul crestin are sarbatori, iar Biserica, hramuri .

  • dna CRISTIANA cred ca in loc de poza lui dl romeo putea fi si un consilier de la NICU exemplu DOCTORU MARIASIU,DL GICA etc.etc care ajuta mult comunitatea dar vad si posibil ca mai mult pentru uni conteaza sponsorizarle lui romeo pentru presa…nu ma refer la d-voastra dna CRISTIANA…SCUZE DACA AM GRESIT….

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS