Social

Bisericile Evanghelice de la Herina și Jelna, incluse în Ruta bisericilor fortificate

Biserica Evanghelică de la Herina și Ansamblul Bisericii Evanghelice C.A. Jelna vor fi incluse în cadrul Rutei bisericilor fortificate, alături de alte nouă obiective de acest fel, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), anunță Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.

Biserica de lemn de la Leurda, aflată în incinta Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, a fost inclusă în cadrul Rutei bisericilor de lemn alături de alte 29 de biserici.

30.000 de euro vor fi alocați pentru promovarea obiectivelor respective. Se vor finanța serviciile de digitalizare a acestora, crearea unor aplicații dedicate vizitatorilor, marcarea și semnalizarea acestora și realizarea unei oferte culturale pentru regiune.

Listele cu cele peste peste 300 de obiective care vor fi cuprinse în cele 12 rute culturale au fost aprobate în data de 6 aprilie, prin ordinele comune ale ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, ministrului Antreprenoriatului și Turismului, ministrului Culturii și ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Termenul maxim până la care investiţiile finanţate prin PNRR pot fi finalizate este de 30 iunie 2026.

Biserica Evanghelică Herina este unul dintre cele mai bine păstrate monumente istorice timpurii din Transilvania. Clădirea este exemplul bazilicii simple, de stil romanic, monahal benedictin, întemeiat de unele din neamurile importante ale regiunii. Prezenţa benedictinilor la Herina este atestată doar de numele localităţii în limba germană (Mönchsdorf). Despre data edificării părerile cercetătorilor sunt împărţite. Istoricul de artă Géza Entz, în baza analogiilor stilistice cu alte biserici transilvane şi din Ungaria, datează construcţia la sfârşitul secolului al XII-lea. Conform presupunerii istoricului Kurt Klein, biserica aparţinea de domeniul din Goreni al banului Simon din neamul Kacsics, care a întemeiat mănăstirea la începutul secolului al XIII-lea. Regele Andrei al II-lea al Ungariei, în 1228 l-a privat pe banul Simon de dreptul de proprietate, datorită faptului că a participat la asasinarea reginei Gertrud, dăruind toate proprietăţile acestuia lui Dionisie din neamul Tomaj.

Biserica Evanghelică Jelna a fost la început catolică şi purta hramul Sfântul Petru. În 1455, aici erau importante relicve creştine: fragmente din veşmântul Fecioarei Maria, din coroana de spini a lui Iisus şi pământ de la Mormântul Sfânt de la Ierusalim. În anul 1502, Biserica avea un steag aurit pentru procesiuni religioase. În 1558, obiectele catolice au fost vândute, biserica a devenit lutherană, s-a ridicat turnul din piatră şi s-a montat un ceas. Cercetătorii maghiari au făcut o descoperire foarte importantă în Biserica Evanghelică din Jelna, ridicată în 1482 şi pictată în al doilea deceniu al anilor 1500. Pe unul din ziduri aici a fost găsită o replică fidelă a mozaicului Navicella, realizat de către Giotto pentru Bazilica San Pietro din Roma. 

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS