Actualitate Recomandări

Bistrița Civică despre adevăratele probleme care ar merita discutate de atașații de mediu europeni

La întâlnirea atașaților de mediu din țările europene, care va avea loc la Bistrița în perioada 2-3 mai a.c., ”se încearcă o ambalare frumoasă a situației protecției mediului la Bistrița și în județul Bistrița-Năsăud”, ignorându-se adevăratele probleme ce ar putea fi discutate cu organizațiile de mediu, transmite Asociația Bistrița Civică, cea care a scris un mesaj adresat Reprezentanței Comisiei Europene în România.

”Cu siguranță că știți despre întâlnirea atașaților de mediu de la Bistrița din 2-3 mai 2019. Din ce informații avem, credem că se încearcă o ambalare frumoasă a situației protecției mediului la Bistrița și în județul Bistrița-Năsăud. Punctul principal al reuniunii este vizitarea Via Transilvanica, un proiect al Asociației Tășuleasa Social, pentru promovarea turismului ecologic.

Nu s-a amintit nimic despre proiectul „Sistem integrat de colectare, transport și depozitare a deșeurilor” finanțat cu sume foarte mari de către Comisia Europeană, proiect care este o mare catastrofă. Containerele de colectare a deșeurilor din localități sunt focare de infecție, nu se colectează selectiv, iar rampa de depozitare a deșeurilor din satul Tarpiu este necorespunzătoare, deșeurile numai se depozitează acolo, nu se face aproape nimic pentru selectare.

În informările de anul trecut despre această reuniune se amintea despre vizite la Colibița (stațiune de interes local unde s-au descoperit anul acesta mari probleme de protecția mediului, deversarea apelor uzate de la pensiuni direct în lac) sau Parcul Național Munții Rodnei. Ultima informare cu privire la reuniune nu mai pomenește despre aceste vizite.

Este în faza de contractare un alt proiect controversat : reabilitare baraj Colibita și regularizarea râului Bistrița până la confluența cu râul Șieu. Specialiștii în probleme de mediu susțin că proiectul este greșit conceput și va avea că rezultat distrugerea biodiversității pe răul Bistrița.

În municipiul Bistrița s-au tăiat cca 1000 de arbori în ultimul deceniu și tendința continuă.

Este un proiect foarte necesar municipiului Bistrița „Amenajarea pădurii Codrisor și a malurilor râului Bistrița că zonă de agrement” – proiect blocat de cca 10 ani.

Participanții la reuniune vor vedea de la geamurile hotelului pădurea Codrișor unde am putea să-i ducem într-o plimbare de cca 30-45 minute să vadă ce „dar” de la natură avem la cca 500 m de centrul orașului pe care nu-l valorificăm. Mai mult, la inițiativă actualului primar, în Planul urbanistic General al municipiului Bistrița, traseul variantei (centurii) ocolitoare a orașului este chiar prin această pădure, proiect care a primit aviz de mediu.

Ar fi multe alte probleme de sesizat. Credem că în formatul reuniunii era bine să se prevadă și o întâlnire cu asociațiile ce promovează protecția mediului să afle și de la alte surse situația reală, nu numai ceea ce le pregătesc autoritățile. Nu știm dacă se mai poate face ceva în acest moment, dar am sugera să se aloce măcar o oră pentru dialog cu ONG-uri”, a scris organizația pe Facebook.

https://www.facebook.com/PadureaCodrisor/photos/a.391969807581345/1961829147262062/?type=3&theater

7 comentarii

  • Cea mai mare vină o avem toți pentru că nu am fost educați suficient pentru a trăi într-o societate în care să avem puțin respect pentru natură. Nu se poate așa ceva să oprești mașina lângă tomberon și să arunci gunoiul pe lângă. Apoi să deschidă geamul si să arunce. Apoi autoritățile sunt prea blânde.Sa monteze camere si atunci nu o să mai arunce.

    • Dacă se reciclează selectiv, nu cetățenii trebuie să dea banii ci firmele care folosesc materialele reciclate. Pentru a produce 1 tonă de hârtie se folosesc mai puține resurse dacă folosește hârtie reciclata, nu bușteni. Dacă se folosește plastic reciclat idem. Metale idem. Sticlă idem.etc. Restul este compost.

  • Mai există camere montate dar fără a putea fi utilizate la nevoie, doar de formă sunt acolo unde au fost montate, doar pentru a acoperi matrapazlâcurile care au fost făcute cu anumite cheltuieli. Educația, da… lipsește cu desăvârșire, de asemeni și preocuparea pentru colectarea selectivă a deșeurilor, sunt doar sloganuri mincinoase ale administratorilor de azi și de ieri, și de-a pururi, făcute în campaniile electorale, de ”amețit și îmbrobodit” electoratul. Exemplu concret, este automatul care a fost trâmbițat într-un articol de ziar electronic local, de către domnul Vice, cu puțin timp în urmă, dar când am vrut să pun în aplicare metoda de predare a peturilor la Kaufland, n-am găsit așa ceva, poate există totuși, numai că e ascuns undeva de n-am reușit să dau de el ??? Cam așa stau lucrurile în privința problemelor protecției mediului, se face totul doar ”de ochii lumii” și nu cu adevărat, așa cum credem noi, ăștia care suntem considerați niște proști, dar care nu suntem așa cum ne cred vremelnicii administratori ai problemelor urbei, care se cred ”stăpânii noștri” și nu cum ar trebui să fie în realitate, slugi cu ”prămândă”, angajați pe perioadă determinată ai contribuabililor, care le asigură salariile nemeritate după munca prestată. Dar să știe, să fie convinși că vine, se apropie foarte rapid, vremea decontării, pot spune că e ”în fața ușii” la care ciocănesc mereu!!!

  • Vor curge sesizarile in casacada. Vin ONG-urile si Partidul Verde Bistrita si cu alte explicatii. Administratia ascunde rahatul sub pres , asteapta bani europeni pentru proiecte in stil romanesc cu grave lacune in privinta respectarii legislatiei de MEDIU. Speram sa putem informa oficialii europeni despre adevaratele probleme ascunse cu buna stiinta in stil bolsevic.

  • Eu sunt gunoi de Bistrița și vă spun oficial: Cine nu-i gunoi, e împotriva noastră! Mamă, ce bine mă simt la Bistrița! Veniți cu noi în Curtea Gunoaielor!

  • Era previzibil că numirea politică unui tânăr care tăia bilete într-un restaurant ca director al unei agenții de colectare a deşeurilor ce administrează milioane de euro din banii cetățenilor a fost un act de coliziune-corupție instituțională şi că inevitabil efectele incompetenței profesionale vor apărea în scurt timp.
    Dar uite a fost posibil , nimeni nu s-a sesizat pe”concursul” respectiv , e mai importantă „semnătura” decât parcursul profesional anterior fără nici o legătură cu domeniul.
    O cosmetizare a marginilor unui râului o mărire se taxe de colectare şi gata s-a adresat problema mediului de către autorități.
    Tipic, tipic românesc.
    Sper ca cei care fac sesizările măcar să le facă profesionist.
    Document cu poze, filmulețe explicat în engleză. SItuații punctuale.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS