Recomandări Social

Miorița în alte limbi? Oierii se văd obligați să aducă păstori din Nepal, Sri Lanka și Vietnam

Oierii din județul Bistrița-Năsăud nu mai găsesc păstori care să le păzească turmele, așa că se văd obligați să urmeze modelul industriașilor și să caute angajați în străinătate.

”Cea mai mare problemă pe care o avem este că nu avem oameni cu care să lucrăm. În primul rând, în România nu a fost natalitate. Oamenii s-au împuținat, mulți se duc în străinătate, iar noi aici am rămas cu fundul sacului. Nu mai avem ce aștepta și trebuie să ne ducem în Vietnam, Sri Lanka și Nepal ca să aducem îngrijitori de animale. Sunt deja firme care au adus muncitori la noi în județ pentru industrie și construcții, deci pentru alte sectoare, iar noi le călcăm pe urme. Mi-au promis de la București că, în trei-patru luni vom putea aduce și noi, oierii, oameni, pentru că sunt demersuri care trebuie făcute și le vom face pentru că nu putem sta cu ochii în soare. Nu avem oameni pentru că vina aparține societății întregi. Nu avem oameni pentru că nu s-au născut, nu pentru că nu vin în agricultură. Apoi, le e rușine să fie ciobani. Azi, dacă ai călcat pe cineva pe picior în autobuz îți zice: Mă, ciobane! ”, a declarat pentru Timp Online președintele Federației Pro Ovis, Ioan Cîmpian.

”Nu știm exact de câți păstori e nevoie. Și aici intervin tot felul de intermediari: vă aduc eu muncitorul, dar cu 1500 de dolari. Trebuie să vedem însă ce om îmi aduce, să văd omul la față. Zice că va fi contractul pe doi-trei ani, noi plătim salarii, la cel care-l aduce, statului român și pe urmă să fie rezultate. Dacă am greșit, măcar să fiu eu cel care a greșit. Să nu mi-l bage cineva pe gât. Eu am nevoie de oameni, dar care să lucreze, să facă treabă, nu să ne certăm și să ne dăm în cap”, a mai spus el.

Despre lipsa păstorilor am vorbit și cu Vasile Petrican, oier din Lechința.

”Situația e foarte gravă. În momentul actual avem foarte mari dificultăți să găsim îngrijitori pentru animale, și pentru oi, și pentru vaci. E foarte greu cu oamenii și am discutat la nivel de județ să aducem oameni din afară, din Nepal, din Vietnam. Suntem la faza de discuții, dar vom aduce că nu avem ce face. Foarte greu găsim personal”, a spus el.

În ceea ce privește creșterea oilor, Ioan Cîmpian a adăugat că e trist că un sector care a adus beneficii țării nu este sprijinit mai bine de stat.

”Se aduce puțină carne de oaie din afară, dar vreau să vă spun că totuși se aduce. Chiar la un pas de Ministerul Agriculturii ne-am dus să mâncăm după o ședință și aveau carcasă de miel din Australia. Nu are niciun gust. Iordanienii când am fost la ei ne-au spus că la ei carnea noastră de oaie e mâncată de oamenii bogați fiindcă e foarte bună și pe urmă restul populației mănâncă din Australia și Noua Zeelandă. Deci mi s-au umplut ochii de lacrimi când am văzut că alții apreciază carnea de oaie de la noi, iar noi batem pasul pe loc și ne batem joc unul de altul printr-o legislație care nu e tocmai potrivită pentru puținii oameni care am mai rămas să lucrăm pe pământul ăsta. Când vezi ce fac alte țări… Ungaria dă 50% bani nerambursabili cetățenilor maghiari și români care sunt din sate mixte pentru achiziția de animale și utilaje, ori noi nu sprijinim. Cu 5 euro pe cap de oaie subvenția e prea puțin pentru o lume în care toate sunt scumpe”, a mai spus Ioan Cîmpian.

Numai în Bistrița-Năsăud sunt 300.000 de oi.

18 comentarii

 • Vin eu ca cioban pe 1200 euro pe luna in mana, dar vreau sa respectati legea!
  echivalent 8 ore pe zi
  orele suplimentare platite suplimnetar sau la schimb cu zile libere
  diurna cand e cazul!
  contract de munca
  tichete de masa
  tichete de concediu
  o masa calda sau tichete de masa
  zilele libere declarate de guvern sa fie valabile si pentru mine
  posibilitatea de a ma afilia la un sindicat national
  sa am fisa postului scrisa in limba romana
  apa daca e prea cald afara
  echipament de protectie
  siguranta la locul de munca
  etc
  de cand sa vin?
  apropo..mai e obligatorie TAXA de inscriere in asociatia dumneavoastra ca si conditie obligatorie pentru subventie?

  • eu sunt cioban calificat….colegii de la clasa vecina s-au calificat pentru mulgatori!
   daca vreti si cioban si mulgator atunci trebuie sa platiti dublu!
   la dubla specializare vreau salariu dublu!
   daca vrei sa fac si branza atunci pentru cioban, mulgator si branzar atunci va intreb daca aveti 3000 de euro!
   doar stiti ca munca trebuie platita!
   Daca vreti stiu un vecin, un betiv care a mai fost la oi ce se multumeste cu 2000 lei pe luna, mancare si un pachet de tigari pe zi si sta nespalat din un sezon,,,din astia va trebuie asai?

  • Vând brânza cu 20 euro/kg si miel cu 300 euro/ buc .
   Vi se par scumpe ?
   N-ar trebui , brânza e făcută de specialiști plătiți cu 1500 euro pe luna de la oi mulse de mulgatori plătiți cu 2000 euro/ luna, date in strunga de strungari plătiți cu 1000 euro/ luna ,iar miei sunt crescuti cu biberonul de ciobani supercalificați , vaccinați , frezați , nestresați, spălați , curați (vreo câtva au fost fotomodele la Cătălin Botezatu , n-au pus in viata lor mana pe oaie ) !

 • Sau emancipat taranii. Daca le spui ca suntem tarani sau ca sunt tarani se supara si sunt in stare sa te omoare. La taranoci le trebuie americanisme, parvenitism si datul cat mai bine in societate. Mama lor…. Se dezic de tot ce inseamna trecutul lor si sunt si mai tarani…. Nu mai vrem sa fim ciobani, ci manageri generali, directori si mama dracului mai stie ce.. Cum tiganul e tot tigan, la fel si taranul e tot taran….. iar eu sunt mandra ca sunt taranca si voi fi asa fara sa devin si mai penibila de cum sunt!

  • Dragule, chestiile astea vin din Europa, ordine de la tovarasa Merkel sa bage imigrantii ca e prea crestina Europa..

 • Pe bani putini nu sta nimeni. Proprietarul turmei ar sta pe bani putini??? Vin asiaticii si indienii si vor castiga bani mai multi ca romanii. Si la o fabrica din oras au adus indieni si se inteleg prin semne ca nu toti stiu engleza :))

 • Si eu vreau cioban cu 1200 euro in mana… decat intr-o fabrica cu toti stresatii si smecherii, mai bine in aer curat si fara stres.. e mult mai sanatos.

 • ”Că când” ciobanii vor fi 1.200-1.500 euro (în mână auzi, nu pe card !?), veți mânca brânza de la Pulhac și alți dinamoviști ori din Penisilvania și aia vi se va părea scumpă.
  Până atunci, om mânca ”brânză” din grăsimi vegetale, noi poporul mioriței…. blablabla, nepoți puturoși de țărani umili și umiliți tot timpul.
  Fără profit, nicio afacere nu este atât de atrăgătoare, ca s-o faci de drag !

 • mariti salariu minim ! nu aduceti muncitori care sa opreasca cresterea salarilor

  la medici si in construciti sa marit se poate si la restu

  la 800 euro salariu minim net nu o sa mai plece lumea din tara asta in numar asa mare
  si poate se vor intoarce si cativa plecati deja

 • Nu-mi vine să cred ce citesc. Pot să fie vorbele unui vechi prieten, pe care-l cunosc de prea mulți ani, ca să pot crede că vorbele sunt ale lui. Chiar cu patru zile în urmă am fost invitat de către un fermier, de la care mă aprovizionez de câțiva ani cu produse obținute de la oi, să vizitez stâna provizorie, până la măsură, din apropierea localității și m-am convins de contrariul celor spuse de vechiul meu prieten, de la care nu m-am așteptat la ceea ce am citit. Am vizitat o stână care este deservită de câțiva ”meseriași” ai oieritului proveniți din județul nostru, pe unii dintre ei îi știu de câțiva ani. O stână gospodărită la cerințele de astăzi. conforme cu prevederile UE, cu ordine, curățenie și igienă corespunzătoare, cu curent electric și semnal telefonic permanent. Toți vorbesc românește, n-am auzit nici nepaleză, nici sri-lankeză sau vietnameză. Fermierul acesta nu mi-a vorbit de nevoia forței de muncă străine, așa că nu cred să se ajungă la așa ceva. Dar mai poți să știi ce ne mai așteaaptă, România a ajuns să fie țara tuturor posibilităților !!!

  • Aveti dreptate, acesti indivizii sunt niste ticalosi ordinari care fac bani de pe urma imigratiei. Le vor da amaratilor alor din Nepal si Vietnam 300 de euro in man, vor tine restul la perna si vor pretinde ca nu au mana de munca. Exact asta fac nemtii cu romanii, Asa s-a umplut Occidentul de toti criminalii de pe planeta de au toate atacurile teoriste. E afacere de spalare de bani care se intinde in toata Europa iar ponoasele le platim noi.

  • nicu – salariu mediu net in hanoi vienam este de 420 euro – benzina 70 centi . un pachet de tigari malborro 1 euro …..

   cred ca noi in bistrita nasaud suntem amarati

 • ei dragilor, n=-ati inteles nimic din mizeriile care se petrec in Occident din cauza immigratie din tari din lumea a treia – ei lasa ca veti intelege curand..

 • Sunt cioban din Nepal, prin urmare o sa vorbesc in limba mea.
  नमस्ते! म नेपालमा योग्य गोठालो हुँ र म रोमानियामा 1 दिन लियोको साथ काम गर्न चाहन्छु। मलाई गधामा घन्टी दिनुहोस्! Puteti traduce daca vreti pe google traducere.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.