Cultură

Bistriţa, gazda primei ediţii a Concursului Naţional „Lectura ca abilitate de viaţă”

Bistriţa va găzdui în perioada 6-9 iunie prima ediţie a Concursului Naţional "Lectura ca abilitate de viaţă" la care vor participa 169 de elevi de gimnaziu şi liceu din toată ţara. Cât timp se vor afla la Bistriţa, concurenţii vor vizita Biblioteca Judeţeană "George Coşbuc" şi se vor întâlni cu scriitorii din judeţ

Inspectorul Simona Konradi de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că ideea acestui concurs a fost generat în cadrul unui proiect derulat între anii 2007 şi 2011 referitor la dezvoltarea abilităţilor de viaţă ale elevilor.

„Impactul pozitiv asupra elevilor şi cadrelor didactice a făcut ca apoi ideea acestuia să fie preluată într-un alt proiect denumit Metode inovative de formare a personalului didactic pentru dezvoltarea abilităţilor de viaţă la elevi şi în cadrul acestuia de fapt s-a dezvoltat un opţional intitulat Lectura ca abilitate de viaţă, coordonat ca program de prof. Monica Halaszi de la Colegiul Naţional Liviu Rebreanu din Bistriţa. Datorită acestui fapt, prima ediţie a concursului se derulează la Bistriţa. Este girat ca substanţă de Universitatea Bucureşti şi de Ministerul Educaţiei Naţionale, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud. Managerul de proiect, Anca Denisa Petrache, inspector general în Minister, ţine foarte mult la acest proiect pentru că valorifică lectura punând-o undeva printre competenţele cheie ale omului de astăzi”, a declarat Simona Kondradi.

Ea a spus că, de anul viitor, concursul va avea o etapă internaţională tocmai pentru că se regăseşte într-un substrat comun cu „problematica de lectură de la nivelul Europei”.

„O altă persoană de sprijinul căreia se bucură acest proiect este Florentina Sânmihăian, profesor în cadrul Universităţii Bucureşti, Facultatea de Litere, care face parte din numeroase grupuri de lucru la nivelul Consiliului Europei pe curriculum, dezvoltarea curriculumului şi abilităţilor de viaţă. În cadrul unor parteneriate internaţionale, începând de anul viitor, va sprijini demersul de a internaţionaliza proiectul astfel încât copiii să se poată exprima şi în alte limbi decât româna”, a mai declarat Simona Konradi.

La rândul ei, inspectorul de română Ramona Salak a spus că acest concurs se adresează tuturor elevilor, de gimnaziu şi liceu.

„În total, participă 169 de elevi, 88 la gimnaziu şi 81 la liceu. Sunt elevi din 39 de judeţe plus municipiul Bucureşti. Proba scrisă va avea loc vineri în 7 iunie la Colegiul Naţional Liviu Rebreanu, iar sâmbătă va fi proba orală la care vor intra primii 20 clasaţi la fiecare nivel”, a spus Ramona Salak.

Deschiderea oficială a concursului va fi joi la ora 18.00 la Sinagoga Bistriţa unde sâmbătă la ora 17.30 va fi festivitatea de premiere. Primii clasaţi vor primi şi premii în bani.

Cristiana Sabău

8 comentarii

  • Unde duce excesul de zel creator de stangacii pompoase hazlii…
    Lectura ca abilitate de viata – ne poate dezlega cineva misterul alaturarii in expresia data ?

  • Avand in vedere ca moartea inseamna viata vesnica, loc cu lumina, loc cu verdeata, loc de odihna, de unde a fugit toată durerea, intristarea si suspinul bla, bla, bla – poate titlul suna mai perfect simplu : ” Lectura ca abilitate folosita dupa viata „

  • Mi-ar placea sa aud explicatii din partea unor experti gen: raul adrian, alin suvagau ( bogdan popescu, xxx ) si altii care se intrec in taranisme, efect al stationarii pe site-uri si programe audio/tv „culturale” de inalta tinuta si interes national.
    Bai, doamnelor – microfonul !

  • Din pacate nu putem gasi nicaieri cartea de la bibliografia obligatorie de la clasa aV-a.Este vorba despre „George si cheia secreta a universului”.O caut 3 saptamani si mi s-a spus ca nu mai este in stoc.Cum se poate propune o carte care nu se mai gaseste pe piata? Daca subiectele vor avea legatura cu continutul cartii, multi copii cred ca vor iesi din sala!!!!

    • Doamna Laura, ați încercat să căutați cartea la bibliotecă? Există foarte multe cărți nereeditate de zeci de ani. De acolo le împrumut.

  • La bibliotaca Judeteana din orasul in care locuiesc nu exista aceasta carte!
    Am sunat la cel putin 7 Librarii Humanitas din orasele invecinate si din Bucuresti si nu am gasit nici acolo cartea!Am incercat la alte adrese online, dar recunosc ca la aceasta(propusa de Venera), nu.Oricum este prea tarziu!Multumesc!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS