Cultură

Bistrița, gazda etapei naționale a concursului ”Made for Europe”

Aproape 140 de elevi din toată țara participă, zilele acestea, la Bistrița, la etapa națională a concursului ”Made for Europe”, ajuns la ediția a XV-a, în care se pun în valoare produsele realizate în cadrul proiectelor finanţate prin programe europene sub forma unui târg.

Printre participanți se numără și doi elevi de la Liceul Silvic ”Transilvania” Năsăud, Gabriel Bugnar și Samuel Tompa, care au participat la un proiect Erasmus+ care le-a dat posibilitatea să viziteze inclusiv o școală silvică din Franța unde au aflat multe și au învățat multe.

”Pe parcul a două săptămâni, în Franța, am desfășurat un stagiu de pregătire la pădure pentru perfecționarea noastră. În urma acestor activități precum plantări, tăieri de doborâtură cu motofierestrăul, mersul cu TAF-ul, am obținut un certificat Europass, recunoscut european, pe baza căruia ne putem angaja în domeniu atât în țară și în străinătate. Chiar am avut colegi mai mari care s-au angajat cu acest certificat la ocoale silvice din țară. Am adus acum la expoziție diferite obiecte realizate în stagiile noastre din Franța, Portugalia, Danemarca, Suedia, Norvegia și Germania, unde am făcut sculpturi în lemn, dar și o miră pe care am confecționat-o în Franța chiar eu și colegul meu, Sami, un obiect confecționat din fier care ne ajută să măsurăm suprafețe de probă de lucru, precum arborii la hectar. Este artizanală cea confecționată de noi. Am văzut obiectul și ni s-a părut util”, ne-a spus Gabriel Bugnar.

La rândul lui, Sami Tompa a mărturisit că proiectul Erasmus+ i-a schimbat complet felul în care s-a raportat la școală.

”Pe mine m-a schimbat participarea la proiect. M-a ajutat să mă dezvolt moral, cultural, profesional. Înainte nu prea aveam mare interes în legătură cu școala, dar apoi mi-am schimbat atitudinea. Am învățat bine engleza, m-am gândit că e important să am o carieră în domeniu, am devenit mai serios”, a spus elevul.

Pe holurile Colegiului Național ”Andrei Mureșanu”, unde a fost organizat un târg al produselor realizate de elevii din toată țara, entuziasmul a fost cuvântul de ordine. Fiecare elev a avut ceva de explicat și de arătat vizitatorilor.

”Este un concurs care valorifică rezultatele obținute din proiectele cu finanțare europeană, adică acele produse realizate de copii, care le pun în valoare competențele antreprenoriale, dexteritatea, creativitatea, toate acele competențe care le sunt necesare conturării profilului absolventului. Un copil care trebuie pregătit pentru societate are nevoie să știe să își managerieze timpul, să știe vorbească. Proiectele de tip Erasmus+ presupun mobilitate în scop de învățare și copiii se deplasează în țări din Comunitatea Europeană și se întâmplă și invers. Și partenerii din Europa vin la noi și se fac schimburi de bune practici, iar din aceste schimburi rezultă aceste produse care sunt prezentate într-o expoziție-târg la nivel național, care anul acesta se derulează în Bistrița”, a spus inspectorul Doina Macarie de la Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud.

După ce lucrările au fost expuse pe holurile CNAM, a început concursul propriu-zis.

”Fiecărui participant îi sunt alocate 10 minute. Sunt reprize de câte 2 ore în care intră un copil, apoi, altul, până se ajunge la 12. Elevii își prezintă produsul, iar juriul alcătuit din 16 inspectori pentru proiecte educaționale – colegii mei – vor evalua această prezentare pe baza criteriilor care sunt anunțate și cunoscute deja de copii. Ei știu ce trebuie să facă pentru a obține 200 de puncte, care reprezintă punctajul maxim. Fiind vorba de 138 de copii, evaluarea durează până joi, vineri urmând să fie festivitatea de premiere. Între timp, organizăm excursii pentru copiii care nu sunt în competiție. Vor vizita casele memoriale George Coșbuc, Liviu Rebreanu, stațiunea Sângeorz-Băi, și vor participa la ateliere. De asemenea, se fac și tururi ale orașului Bistrița ghidate de elevi voluntari”, a adăugat Doina Macarie.

Festivitatea de premiere va fi vineri la Palatul Culturii Bistrița între orele 12:00 – 13:30

3 comentarii

  • Frumos.
    Schimburile de experiențe în întregul 🇪🇺 vă vor face să creșteți pe plan profesional, e o investiție pe termen lung, așa e cum se formează un profesional în domeniu.
    Copii frumoși 😉

    5
    5
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS