Primăria Bistrița a făcut demersuri pentru introducerea clădirii care a găzduit fostul Cinema Omnia / 23 August în Lista Monumentelor Istorice. După un circuit al documentelor care a necesitat și aprobarea Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice, a fost semnat un ordin al ministrului Culturii care clasează fostul Cinema Omnia ca monument istoric, categoria II, grupa B, urmând și publicarea deciziei în Monitorul Oficial.
”Sediul fostului cinematograf Omnia, clasat ca monument istoric! Este încă un pas important spre restaurarea acestui etalon arhitectural aflat într-o stare avansată de degradare. Reamintim că am reușit preluarea imobilului de la RADEF, lucru care mai fusese încercat și de administrațiile predecesorilor, însă fără succes. După ample intervenții de restaurare, aici își va desfășura activitatea Teatrul Municipal, o entitate nou-înființată ce vine în întâmpinarea dorinței bistrițenilor de a avea în oraș un teatru autonom. Demersurile municipalității continuă, între timp, fiind în desfășurare solicitarea ofertelor de preț pentru atribuirea contractului de servicii ”Elaborarea documentației de avizare a lucrărilor de intervenție pentru obiectivul de investiții Centru cultural multifuncțional Omnia”, spune primarul Ioan Turc.
Primăria Bistrița solicită oferte de preț în vederea atribuirii contractului de servicii ”Elaborarea documentației de avizare a lucrărilor de intervenție pentru obiectivul de investiții Centru cultural multifuncțional Omnia” pe Bd. Republicii.
Valoarea estimată a contractului este 228.934,74 lei fără TVA.
Obiectivul final al municipalității este amenajarea actualei săli de cinema într-o sală de spectacol cu capacitatea estimată la 200 de locuri, cu denumirea Teatrul ”Liviu Rebreanu”.
Tema de proiectare:
”În vederea adaptării spațiului se studiază oportunitatea unei eventuale extinderi a sălii actuale cu o scenă specifică unui teatru (dimensiune medie a laturii scenei de circa 7-10 m), dar menținerea și a posibilităţii de proiectare a filmelor artistice în cadrul unor stagiuni de specialitate. Înălțimea volumului arhitectural al scenei trebuie să se armonizeze cu volumul arhitectural al sălii de spectacole și cu caracteristicile zonei istorice din care face parte. Se analizează şi alte amenajări complementare care să amplifice capacitatea de adaptare a spațiului scenei, inclusiv oportunitatea amenajării sub avanscenă a fosei de orchestră, pentru situația unor spectacole grandioase. Spațiul scenei se completează cu toate utilitățile tehnice de specialitate, dar și cu spaţii adiacente multifuncționale, băi, cabine etc. Intrarea principală în sala de spectacole se amenajează din bulevard, evacuările se proiectează în funcție de standardele contemporane, iar în funcție de capacitate se amenajează grupurile sociale, case de bilete și spații multifuncţionale. Se analizează oportunitatea implementării unui balcon în zona opusă scenei, (se acceptă şi soluții de utilizare a podului, dacă se încadrează în condițiile specifice unui monument istoric), iar vechile spații utilizate în proiectarea filmului se pot integra pentru noul sistem de sonorizare. Înclinaţia sălii trebuie să ofere oportunitatea unei participări cât mai directe pentru public, cu planuri multifuncționale, iar amenajările interioare pot să urmeze o linie modernă.
Se recomandă păstrarea aspectului intim al curții interioare prin plasarea adiacentă a funcţiunilor. În acest sens se poate avea în vedere demolarea actualelor anexe și înlocuirea acestora cu volume arhitecturale noi care să amplifice potențialul imobilului istoric și să ofere un ambient cultural. Se recomandă ca noile imobile din curte să completeze clădirea principală cu cabine pentru actori, ateliere de recuzită specifică (croitorie, prelucrare lemn şi metal etc.), birouri administrative și alte spații specifice. Se păstrează o intrare carosabilă în parcelă, din strada Lupeni, dar parcela trebuie să fie completată cu spații închise care să conserve aspectul de curte interioară. Se analizează oportunitatea amenajării unor spectacole de vară în curtea interioară. Amenajările şi refuncționalizarea imobilului se realizează în armonie cu statutul şi caracteristicile zonei de protecție istorică în care se află”.
Luna trecută, unul dintre cei mai importanți arhitecți din România, Dorin Ștefan, care a proiectat în București clădiri precum Opera Center sau Euro Tower, dar și în străinătate construcții precum turnul de peste 300 m din Taiwan, a discutat la Bistrița cu reprezentanții municipalității despre proiectul de reabilitare a fostului Cinema 23 August (inițial Omnia) de pe Bd. Republicii.
”Municipalitatea a reușit să preia de la RADEF clădirea fostului cinematograf Omnia, iar în urma expertizării acesteia au fost identificate numeroase probleme structurale, care însă ar putea fi surmontate prin intervenția curajoasă a unor specialiști în domeniu. În cadrul discuțiilor purtate cu domnul Dorin Ștefan, s-a stabilit că vom derula un studiu de fezabilitate în vederea depunerii unui proiect finanțat pe fonduri europene, pentru ca Bistrița să aibă un teatru municipal autonom care să-și desfășoare activitatea într-o clădire de patrimoniu reabilitată din temelii și dotată la cele mai noi standarde”, a menționat primarul Ioan Turc.
Clădirea de pe Bd. Republicii a funcţionat ca sală de spectacole şi de cinematograf încă din perioada interbelică (fost Cinematograf Omnia, Bulevard, ulterior Cinematograf 23 August).
Felicitari Primarului IOAN TURC ca a ascultat de propunerile unui cetatean iubitor al acestui imobil dar si de soc. civila de acei cativa adevarati bistriteni care isi iubesc orasul si trecutul.
Astept ca dupa cladirea OMNIA sa se intample la fel si cu fosta Biblioteca Judeteana de pe str. Garii unde personal sunt implicat si am depus o PETITIE fara egal cu 29 semnaturi de la culte, si institutii de baza ale orasului .Am depus la Directia de Cultura si releveele cladirii interior-exterior si timp de o saptamana nu am avut odihna nici sa mananc dimineata din dorinta sincera de a salva o cladire emblematica construita in 1904.
Am facut aceasta precizare ca sa mai fiu si astazi scuturat si jignit de cei fara cultura si fara nume.
Ups Bălane ai postat totuși la articolulu greșit fiindcă tu ai militat pentru demoloarea cinematografului vrei să ne uităm ce ai spus în articolele din treccut ?!
Bălane o precizare clădirea de pe str. Gări este în proces la Cluj aşa că orice director sau alt funcțonar din vreo instituție care va emite un act înaite de terminarea procesului este pasibil de închisoare.!
Bălane cu ce drept ai depus fără acordul propietarului releveele de pe Gării care este o clădire privată şi nu publică sau monument istoric ?
Mie şi frică să te întreb de unde ai aceste relevee.
Dacă nu se opuneau cetățenii care au drag de Bistrița Tur cu toți „civici” și ” ecologiști ” lui deja ar fi demolat clădirea și înlocuil ei ar ar fi fost parcare așa cum com vor să demoleze Stadionul alt simbol al orașului.
https://timponline.ro/sa-fie-acum-cu-noroc-primaria-incearca-de-13-ani-sa-preia-cinematograful-23-august-ca-sa-l-demoleze/
Opriți demolarea Stadionului ! Stadionul trebuie salvat nu demolat ! Stadionul este emblema orașul în el și în special în tribuna veche este strâns efortul sportivilor Bistrițeni.
https://timponline.ro/primaria-bistrita-pregatita-sa-cumpere-anul-viitor-stadionul-jean-padureanu-si-sa-demoleze-o-parte-din-el/
Dumneata cred că ești un om care trăiește din amintiri. Nu-ți convine ca orașul să se dezvolte. Stadionul trebuie demolat și făcut altul nou, corespunzător actualelor vremuri. Că se va face in același loc sau in altul nu e o mare problemă, important e să se facă. Simbolurile orașului sun clădirile din centrul istoric, nu tribunele stadionului.
@ Rareş, Actualul Stadion cu atât mai mult tribuna veche este SIMBOLUL SPORTIV al Bistriței unde cu sudoarea lor mulți sportivi şi antrenori la multe sporturi au făcut multă cinste oraşului Bistrița . Nu cred că vreo ruină fără viața din Centru Vechi este simbolul Bistriței Sportive. ?!
@ Sportiv, Tăntălăi cu toate proiectele de pietonalizare au avut grijă să ruineze şi centru deci nu vei putea găsi acolo nici-o clădire pretabilă care să reprezinte performațele sportivilor Bistrițenii.
Este nevoie de acest stadion în oraş şi pentru concerte şi spectacole adevărata cu trupe adevărate grele nu cum se întâmplă acum în Centru Vechi cu toate lălăile şi platback-urile. Pe Centru Vechi nu ai spațiu să montezi toată infrastructura pentru un spectacol de calitate şi mulțimea de spectatori de la un concert nu pot vedea aproape nimic dacă se face pe Centru Vechi față dacă s-ar desfãşura pe actualul stadion.
Eliberați Zidul Cetății din gratile de închisoare !
Zidul Cetății este cea mai veche și valoroasă parte a Bistriței .
Zidul cumva a reușit să scape tuturor dezastrelor, pe porțiuni a reușit să scape de decretul pricipelului Austriac carea vrut să-l dărâme integral, a reușit să scape furiei comuniștilor însă se pare că nu reușește să scape de acești noi administratori inconștienți ai orașului. Zidul Cetății trebuie restaurat și pus la adevărata valoare printr-un sistem de lumini monumental. Pentru protejarea lui trebuie interzis accesul autovehiculelor pe străzile Dogarilor, Mihail Kogălniceanu, Ecaterina Teodoroiu și Barbu Lăutaru, și trebuie încurajat pe aceste străzi doar accesul pietonilor și bicicliștilor, împreună cu pista de biciclete și aleia de pe valul de apărare din Parcu Mare vor face o buclă agreabilă de plimbare cu biccicleta și pietonală. Aceste străzi pot fi incluse în traseul Turistic de timp Urme de Pași numit ” Pe urmele Cavalerilor ” care cuprinde străzile Dogarilor-Mihail Kogălniceanu- Ecaterina Teodoroiu-Barbu Lăutaru-C R Vivu-Bisticioarei-Crinilor-I Slavici- Subcetate până la ruinele primei Cetăți a Bistriței de pe Dealul Cetății acolo unde se vede acum antena de telefonie mobilă.
https://www.youtube.com/watch?v=pVN89ZQt0hQ
Tâmpiți ăștia vor să demoleze și Turnul CPL ( turnul fostei uzine de termoficare) simbolul puteri economice a Bistriței. La Turn se poate amenaja relativ ușor un joc de lumini splendid ceva similar cu Turnul Effel de la Paris.
Avocatului amator iti transmit ca orice document legat de fosta biblioteca a fost public deoarece Statul Roman prin Consiliul Judetean a fost o buna bucata de timp administratorul acestui imobil.
Cererea facuta corect adresata a fost solutionata dupa lege.
Pana una alta pune mana si invata DREPTUL CIVIL.
Bălane a fost public dar nu mai este fiindcă acum clădirea este privată nu publică. Deci !!!!!!!!!!!!!!!!!
Am înțeles că nici parafele instituților de pe petiția ta nu sunt vabalibe fiindcă neasumate niciun director de instituție este aşa prost semneze petiția ta în numele instituției.
În cazul lui Bălan se poate orice : se poate construi şi fără autorizație 😂
Bălane ce ar fi ca şi actuali propietari mâine să dărâme clădirea de pe Gării şi să construiască fără autorizație lafel ca tine fiindcă acel teren chiar este terenul lor nu ca la tine ?
Ăsta ,cu nume de sfânt neterminat …
se consideră un fel de Gustave (fără antenă ..I..–Efell)….,sigur îi place să fumeze ,,volute ” de la-înăltimea turnului cu tot designul inclus , inclusiv rubarba , ștevie stacojită,napi, țapi,lapi, „păpădie sau dosu’ găinii ” …🌻
,,Simplu ,ca bună ziua ” :
deci …(99%) inclusiv pt.tine VASI ,e necesar și obligatoriu ca un „fake” de culturalizare ancestrală și aborigenă .
Domnule Balan, nu te legi cu lanturide un copac, că vrea pretenul matale sa taie toți copaci de lângă biserica?
Pe vremea lui Crețu te legai cu lanțuri acuma taci mâlc, nici când a schilodit pretenul pomi din piata centrala n ai făcut nimic.
Vezi că mineralizează piata centrala 😂😂
Proprietarul bibliotecii dece nu a renovat clădirea de deatâția ani? A lăsat-o sa se degradeze ca să o poată demola.
Păcat că multe clădiri au aceeași situație. Ar fi bună o lege de expropriere în cazul nereabilitarii în 5 – 10 ani de la întrarea în posesie. „Am zis nu am dat cu bota.”
În legătură cu clădirea care a găzduit cinematograful 23 August, (fostul Omnia cum era cunoscut până în anii 40) au existat mai multe controverse. Initial intentia primarului Ioan Turc era demolarea clădirii pentru a face loc unei parcări, numai că acest lucru nu este posibil. Legea nr.303/2008, in baza căreia s-a facut transferul catre primăria Bistrita prevede faptul că sălile şi grădinile de spectacol cinematografic, aflate în domeniul privat al statului şi în administrarea Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor ”RomâniaFilm”, împreună cu terenurile şi bunurile mobile aferente, trec în domeniul public al unităţilor administrativ-teritoriale locale, comunale, orăşeneşti, municipale şi al sectoarelor municipiului Bucureşti, după caz, şi în administrarea consiliilor locale respective, iar acestea sunt obligate ca în termen de maximum 4 ani să asigure prin investiţiile necesare reabilitarea, dotarea şi modernizarea sălilor şi grădinilor de spectacol cinematografic preluate. Asadar, conform legii primarul Ioan Turc nu avea altă alternativă decât să reabiliteze clădirea cu destinatie pentru scopuri culturale. Astfel, cu ocazia perfectării actului de transfer a clădirii în domeniul public al orașului Bistrița, primarul Ioan Turc a confirmat că va păstra destinația inițială a clădirii.
De fapt, chiar el a identificat ca destinatie pentru clădirea fostului cinematograf 23 August care după ce va fi consolidată, refăcută, si adaptată, aceasta să devină sediu pentru teatru permanent la Bistrita. Totusi, pentru ca fostul „Cinema 23 August” să devină un teatru functional cu dotări la nivelul cerintelor actuale pentru arta spectacolului, pe lângă luctările de consolidare si reabilitare a clădirii vechi este necesar ca in prelungirea sălii de spectacole actuale, in locul anexelor dinspre strada Lupeni să fie construită o clădire nouă pentru scenă prevazută cu toate dependintele necesare , inclusiv o fosă pentru orchestră, dar si cabine pentru actori. In acest sens, pentru a se integra in arhitectura zonei, turnul scenei ar putea fi imaginat astfel incât să imite „Bastionul Măcelarilor” din sistemul de aparare al vechii cetati medievale a Bistritei. De asemenea, in partea dinspre curte a salii actuale, ar putea fi extins un foaier amplu pentru public prevăzut si cu spatii pentru garderobă.
De altfel, anexele din spatele clădirii, de pe strada Lupeni, se află acum în stare de degradare, iar de pe acoperiș au căzut țiglele de la acoperiș, ar trebui demolate de urgentă si demarate lucrările de construire a turnului scenei si a cabinelor pentru actorii viitorului teatru municipal ”Liviu Rebreanu” Bistrița.
Da întradevăr clădirile fostei centrale termice trebuie dărâmate şi în locul lor construit un Parc Sportiv aşa cum vrea toată lumea cetățeni din zonã, PNL-işti şi PSD-işti, ecologiştj etc însă nu şi Turnul CPL unul din simbolurile oraşului. La baza Turnului CPL trebuie amenajat un perete de cățărare care se va încadra perfect în viitorul Parc Sportiv . Deasulra peretelui de cățărare de pe turn este loc destul şi pentru jocul de lumini stil Turnu Eiffel. Acest perete de cãțărare este bine venit fiindcă suntem un județ cu destul de mulți munți.
Demolati centrul vechi ca miroase urat.
Faceti o poza la fatada si o puneti sub forma unei holograme pe blocurile noi construite cu malluri la parter si balcoane cu caini …pisici la etaje!!!
Nu trebuie demolat Centru Vechi este necesar doar renunțarea la bazacomia de pietonalizare a lui ( una din lungul șir de bazaconi făcută de cei din Primărie ) și adus la forma în care a funcționat foarte bine secole dea rândul atunci nu va mai puți nici a case părăsite în ruină și nici a urină de la crâșme.
https://timponline.ro/prima-zi-de-piata-locala-in-piata-mica-ce-se-va-schimba/