Economie

Bistrița, în top 10 orașe din România unde se plătește cea mai scumpă apă

Deși în Bistrița-Năsăud câştigurile salariale medii lunare brute şi nete pe judeţ s-au situat cu 22,3%, respectiv 20,7% sub nivelul mediu al acestor indicatori la nivel naţional, prețul apei potabile ne situează în top 10 orașe unde se plătește cel mai mult pentru apa de la robinet.

Iată topul orașelor cu cea mai scumpă apă din România:

 • 1. Turda: 15,07 lei + 1,36 lei (TVA) = 16,43 lei/mc apă + canalizare
 • 2. Galați: 14,53 lei + 1,31 lei (TVA) = 15,84 lei/mc apă + canalizare
 • 3. Buzău: 14,26 lei + 1,29 lei (TVA) = 15,55 lei/mc apă + canalizare
 • 4. Iași: 14,25 lei + 1,29 lei (TVA) = 15,54 lei/mc apă + canalizare
 • 5. Ilfov: 14,04 lei + 1,27 lei (TVA) = 15,31 lei/mc apă + canalizare
 • 6. Olt: 13,76 lei + 1,24 lei (TVA) = 15 lei/mc apă + canalizare
 • 7. Brăila: 13,71 lei + 1,24 lei (TVA) = 14,95 lei/mc apă + canalizare
 • 8. Călărași: 13,61 lei + 1,23 lei (TVA) = 14,84 lei/mc apă + canalizare
 • 9. Vaslui: 13,54 lei + 1,22 lei (TVA) = 14,76 lei/mc apă + canalizare
 • 10. Bistrița: 13,49 lei + 1,22 lei (TVA) = 14,71 lei/mc apă + canalizare.

Sursa: Grupul de Facebook ”Protestul brăilenilor împotriva prețurilor insuportabile la apă și gunoi”.


Pentru luna decembrie, Aquabis a facturat abonaților din Bistrița în plus față de apa potabilă și canal și 4,38 de metri cubi apă meteorică, echivalentul a 26,98 de lei/abonat.

Conform art. 208.pct. (1) din Regulament „Aquabis” S.A. de Furnizare/prestare a Serviciului de Alimentare cu Apă şi de Canalizare, stabilirea cantității de apă meteorică preluată de reţeaua de canalizare se determină, prin înmulţirea cantităţii specifice de apă meteorică (K), comunicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) – Centrul Meteorologic Cluj, pentru luna anterioară emiterii facturii, cu suprafeţele totale ale incintelor construite şi neconstruite declarate de fiecare utilizator şi cu coeficienții de scurgere recomandați de SR1846-2/2007.

Qm = ( SC • 0.85 + SN • 0.05 ) • K unde, Qm- cantitatea de apă meteorică calculată și facturată (mc/lună); 0,85 – coeficient de scurgere pentru suprafeţele construite (SC); 0,05 – coeficient de scurgere prntru suprafeţele neconstruite (SN); K – cantitatea specifică de apă meteorică comunicată de ANM.

În luna noiembrie 2023 au căzut 121,55 l/mp, iar în decembrie 2023 – 59,23 l/mp, conform tabelului de AICI.

Etichete

22 comentarii

 • Niște escrocii au pus mâna și pe apă și ne-o vând la preț exorbitant cu acordul fostilor Primari PSD-sti ,când în Irlanda este gratuita la salarii de mii de euro săptămânal !

  80
  1
  • Văd că toată lumea este pornită împotriva PSDului, inventatorul ADIurilor în care votul nu este reprezentativ. Vin alegeri și faceți pariu că vor avea tot peste 30% voturi? Și atunci nu suntem noi un neam de proști?

   52
   4
  • La Bistrita totul este prea scump… nu trebuie sa fie gratis ca orice lucru are un cost. Dar nici sa aduci apa din desert nu este normal. Nu s-a gasit un rau mai aproape ca sa fie mai ieftin??? Daca ne spun strainii ca sunt unii care nespalati nu ne place, dar asa si este. Apa trebuie sa fie mai ieftina si undeva la jumatate de pret, 6 – 7 lei. Este mai scump metrul cub de apa decat cel de gaz. Apa meteorica este o idee fantastica… sa le facem statuie la aia inteligenti. E mai scumpa apa meteorica decat apa consumata. Prosti conducatori avem!

   15
   1
  • Păi de ce credeti ca o fost pus director la Aquabis. O sursă de venit pentru unii, iar pt altii o pacoste.

   50
   1
 • Trebuie să solicităm contorizarea apelor pluviale și a celor menajere preluate de canalizare. Nu toată apa folosita de la rețea este preluata de canalizare. La case msi folosește omul și la grădina apa. Apele meteorice nu le putem verifica și în acest caz ne factureaza cât ” vor mușchii lor „

  66
  2
  • Asa este. Unde locuiesc eu, am avut 6 saptamani fara ploaie, doar a picurat putin intr-o zi. Cu toate astea, am fost facturat cu 10mc de apa meteorica. In plus, a trebuit sa si ud gazonul, deci am platit ploaia care nu a fost, si am consumat apa pentru irigat…
   ANM cluj, ca de acolo sunt datele meteo, a spus ca asa s-a masurat…. Furt pe fata

   16
  • Buuuunnn: Apa s-a scumpit,curentu, gaz,lemnele s-au scumpit …
   Când ni se va scumpi și ‘ Respirația ‘ totul s-a terminat!
   Rămâne doar de văzut cât o să plătim pt. Oxigen inspirat/pers., și cât $$$ pt dioxidu de carbon expirat/1 pers.

   Lumea asta încontro?😱

 • Multumim pe aceasta cale fam. Moldovan precum si restul membrilor de partid(e) pentru grija care o poarta sa nu ramanem cu multi bani in buzunar!
  Ce nu inteleg:
  – avem tarif mai mare decat in Cluj in conditiile in care Clujul este situat pe dealuri si coline, deci necesar de pompare a apei / cheltuieli mai mari catre beneficiar fata de Bistrita
  – de ce se factureaza apa la canal aceeasi cantitate ca si ce-a consumata in conditiile in care eu o folosesc si nu ajunge toata la canal (aici ar trebui facute procentual ajustari)?
  – dupa ce ca avem printre cele mai mici salarii si nivel de trai la nivel national, avem inclus in tariful de servicii al Aquabis si apa de ploaie (meteorica) in conditiile in care legea nu obliga introducerea acesteia in factura, lasa la latitudinea companiilor? O mare magarie si hotie parerea mea!
  – toată lumea trebuie să plătească o taxă de ploaie, mai mică sau mai mare pentru curţi nepavate (apare in factura ca si suprafata neconstruita), probabil şi pentru terenurile agricole – ceea ce este o stupizenie – se plăteşte taxă de ploaie, cu toate că acea apă intră, evident, în pământ, nu se duce la canalizare
  – de ce platim apa de ploaie care la drept vorbind face mai mult bine decat nu’s ce pagube prin spalarea canalelor colectoare care pe timp de seceta se colmateaza de mama focului?
  Raspund tot eu: pentru ca se poate!!!

  81
  2
  • Multumiți le tuturor primarilor care au votat tarifele in ADI apa-canal.Inclusiv Bistrita cu pondere 70 la sută consumatori abonați.

   38
   2
 • judecând după numărul de ”dislike-uri” prostacii încă dorm
  prilej de înțelegere a fenomenului prostac-psdist
  ”proști, da` mulți”

  15
  33
  • @ Magellan , Este logic însă nu şi pentru tine : se doveşte clar că cei ce fac comentari pe online-ul Timp Online nu sunt PSD-işti sunt doar alegici la prostie indiferent de unde vine. În cazul de față sunt alergici şi la tine.

   24
   2
 • Vă rog frumos nu i condamnați este destul de rezonabil …. Având în vedere ca nu va impune încă să plătiți și RUGINA dar cine știe pe viitor poate nu va mai fi așa!

 • Doamne cât mă bucur 🙏🏻 , că suntem doar in Top 10 și nu în Top 3 🥉 , cum am fost anul trecut! 🏆.
  Este o veste extraordinară !
  Decizia Aquabis de a nu mări tarifele a fost una înțeleaptă ❤️.

  5
  2
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS