Social

Bistrița-Năsăud, pe harta județelor unde această specie este pe cale de dispariție

O aplicație pentru vânători și pescari atrage atenție că, în ultimii 10 ani, aproape că a dispărut o specie des întâlnită pe câmpurile din România, județul Bistrița-Năsăud fiind marcat pe hartă cu portocaliu, ceea ce înseamnă că problema este destul de gravă.

”În ultimii 10 ani problema efectivelor de iepure de câmp a devenit din ce în ce mai vizibilă. Practic există zone geografice extinse în care efectivele de iepure de câmp sunt aproape inexistente. Dacă acum 25-30 de ani vedeam peste o sută de iepuri la un cerc de 200 de hectare, acum se întâmplă să nu sara niciunul.

Se speculează diferite cauze cum ar fi: chimicalele folosite în agricultură, modul în care se practică agricultura, cu utilaje care acoperă suprafețe mari și care circulă foarte repede, braconajul cu ogari, vânarea excesivă, creșterea numărului de șacali și vulpi, păsări prădătoare care nu se pot vâna, schimbările climatice, viruși, paraziți interni și/sau externi, boli cauzate de consagvinizare, etc.

În 2014, autoritățile române păreau a ști de această problemă și singurul lucru pe care l-au făcut a fost să emită un ordin privind adoptarea de măsuri pentru ameliorarea şi protecţia populaţiei de iepure-de-câmp(Lepus europaeus) din România – https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/157254.

Măsurile prevăzute de acest ordin au un caracter general, multe dintre ele fiind o simplă repetare a unor prevederi legale deja existente, iar pentru altele neexistând nicio modalitate de a fi puse în practică din diverse motive.

În 2020, un colectiv de cercetare din cadrul USAMV Cluj-Napoca – Facultatea de Medicină Veterinară condus de prof. dr. Călin Gherman ba început să studieze paraziții interni și externi ai iepurilor de câmp din diverse zone ale României. Acestă cercetare nu este comandată sau finanțată de autoritățile care răspund de vânătoare.

În primele 2 sezoane colectivul condus de domnul profesor a reușit să recolteze și să examineze circa 370 de cadavre dintre care majoritatea fiind exemplare vânate. Începând cu acest an, se va începe un studiu care să abordeze inclusiv intoxicațiile din mediu cauzate iepurilor de câmp cu agenți chimici. Unul din scopurile acestor studii este să se identifice dacă cauzele parazitologice sau intoxicațiile de mediu contribuie la declinul populației de iepure de câmp”, scrie VanPes pe Facebook, care îi îndeamnă pe vânători să contribuie și ei la realizarea studiului.

3 comentarii

  • Stati cuminti domnilor cetateni de rang superior care detin o arma dar si romanilor care nu-i duce inima si gandul la nimic bun.
    Peste 10-20 de ani va mai ramane in peisaj doar CIORILE si CORMORANII.
    Pe astea o sa le mai vanati doar asa ca sa nu uitati sa trageti cu pusca.
    Pe astea o sa le mai admirati de la mama Natura, fiindca statul nu a mai intreprins nimic in ultimii 33 de ani de la revolutie. Nici o cercetare, nici o intrebare nici un leu pentru nimic ci doar abuzuri, distrugeri si multa nesimtire si lacomie in a termina totul acuma.
    Vai de copiii romanilor care vor sti de toate acestea doar viral de pe tic-toc din casa.

    21
    7
    • Cu ciorile sunt de acord dar cu cormoranii, ba. Are grijă ministrul „Daea-cu oaia” de ei să fie tot mai puțini. De la el am aflat despre această specie deoarece îi mâncau peștii din heleșteiele fiicei sale. „Interesul poartă fesul”. Dacă se trezea cu MOȘ Martin în bătătura poate atunci se reduceau efectivele și aici. Nea Nicu nu știa de cormorani de ne recomanda „nicio masă fără pește”. Sâc.

      3
      6
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS