Social

Centrul Recreativ Legacy de la Băile Figa, inaugurat în prezența ministrului Marcel Boloș. De când va fi deschis publicului larg

Centrul Recreativ Legacy de la Băile Figa, o investiție de circa 5 milioane de euro din fonduri europene, a fost inaugurat în prezența ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, care a primit cu această ocazie și titlul de Cetățean de onoare al orașului Beclean.

Evenimentul de inaugurare a debutat la sediul Primăriei Beclean, unde ministrului Marcel Boloș i-a fost conferit titlul de Cetățean de onoare, urmarea unei decizii luată, în unanimitate, de Consiliul Local Beclean.

Ministrul a mulțumit pentru onoarea care i-a fost acordată și i-a îndemnat pe primarii veniți din toată regiunea de nord-vest să ia exemplu de la Nicolae Moldovan și de la administrația pe care o conduce ”pentru că aici există implicare, modele de proiecte pe care puțini oameni ar fi avut curajul să le implementeze”.

”Participăm la inaugurarea Centrului Recreativ Legacy pe care l-am creat chiar în această sală în care ne aflăm acum, în urmă cu cinci ani. Veneam aici cel puțin o dată într-o lună. Chiar dacă sala este mică, sufletele oamenilor de aici, al domnului primar și ale colegilor dânsului, sunt mari. Am discutat de foarte multe ori proiecte după proiecte. Ți-e drag să mergi acolo unde ai mai fost și, când mergi a doua oară, ai văzut că s-a construit ceva. Dacă nu ne dădeați această încredere și curaj, noi probabil că ne-am mai fi redus din elan. Vă felicit pentru tot ce ați făcut și faceți pentru acest minunat oraș. Am redirecționat chiar eu jurnaliștii de la nivel național să se documenteze asupra proiectelor pentru ca mai apoi, prin multiplicare, și prin implicarea fiecărei autorități locale, să se poată duce aceste proiecte și în alte localități și să fie exemple de urmat și pentru alți oameni. Nu întâmplător am făcut invitații pentru domnii primari (din alte județe – n.r.) să vină la Beclean să vadă ce s-a făcut aici și pentru a discuta despre oportunitățile viitoare de accesare a banilor europeni. Domnule primar Nicolae Moldovan, meritați pe deplin titlul de Cetățean de onoare al orașului dumneavoastră pentru modul exemplar în care vă implicați în viața comunității, dar și pentru felul în care gândiți proiectele. Spun tuturor că Băile Figa au luat naștere de la un izvor de apă și, când veți vedea ce s-a creat pe un pământ verde, veți fi uimiți de ce pot face fondurile europene. Noi spunem adesea că fondurile europene schimbă vieți. Știu că aveți pregătite proiectele pentru următorul exercițiu. Este premieră națională! Așa DA exemplu de accesare a fondurilor europene la nivel național”, a spus ministrul Marcel Boloș.

Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, și-a amintit că, în momentul când era tânăr deputat, în locul unde se află acum Băile Figa erau doar niște bivoli care se scăldau și nu și-a putut imagina la ce se va ajunge.

”Până și cei de rea-credință pleacă și ei capul când văd ce e la Beclean. Poate nu întotdeauna, dar astăzi sunt ascunși. Vor reveni mai încolo, dar nu ai cum să nu vezi că lucrurile s-au schimbat fundamental. Este limpede că, atunci când îți dorești ceva, poți, când îți iubești comunitate, când îi iubești pe concetățeni, poți. Știe doar Nicu și familia lui care au fost sacrificiile. Nu vine nimic din pod. Dumnezeu îți dă, dar nu îți bagă în traistă. Toate lucrurile acestea au presupus sacrifii, dar merită. Eu îmi aduc aminte că eram tânăr deputat și m-am oprit pe la Nicu, m-a dus până pe deal, la Figa, și era un bivol care se scălda într-o baltă și alți doi mai încolo. Mi-a zis atunci că vrea să facă acolo niște băi. Nu am știut dacă vrea să ne scăldăm noi doi în baltă cu bivolii sau ce vrea. Mi-a zis cum vrea să facă cu apa, cu bazinul, că face cartier. Nu am vrut să-l dezamăgesc, dar mi se părea un lucru fantasmagoric. E important să crezi și să te bați pentru ceea ce crezi. Ce se întâmplă azi la Figa e ceva de SF. Dintr-o baltă unde se scăldau bivolii, avem azi o stațiune care pune numele județului și al orașului pe harta României, dar a depășit și granițele țării. Îl felicit pe Nicu pentru tot ce a făcut”, a spus președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan.

Primarul Becleanului, Nicolae Moldovan, le-a mulțumit și companiilor care au ridicat Centrul Legacy, șefilor de instituții, politicienilor, preoților și altor invitați la eveniment.

”Tot ce vedeți aici este construit în jurul unui proiect social adresat oamenilor din cele 19 UAT care fac parte din GAL Ținutul Haiducilor, care vor avea acces gratuit. Vor avea acces însă și turiștii, alte categorii de oameni, contra cost. Le vom stabili prin hotărâre a Consiliului Local Beclean, dar nu va fi o taxă mare. Ne gândim ca undeva, în 1 Decembrie, să dăm drumul centrului tuturor beneficiarilor”, a spus primarul.

Centrul Recreativ Legacy are bazin de înot cu funcții recreative și de recuperare, la bazin de înot cu jocuri în apă, bazin de relaxare, bazin de recuperare, bazin cu apă sărată, la zona de relaxare și recreere.

Centrul mai are punct de prim ajutor, sală de bowling și fitness, bibliotecă pentru copii și adulți, sală de gimnastică, ateliere creative, spațiu expozițional, spații verzi (6.800 mp), locuri de joacă pentru copii, mobilier urban în limita terenului, sisteme de supraveghere video și wi-fi.

4 comentarii

 • Felicitări! Primarul din Beclean este un model pentru cum trebuie sa arate un administrator de oraș ales sa rezolve problemele comunității: competent, modest și pragmatic. Înconjurat de profesioniști și sfințind locul unde trăiește! Din păcate putini sunt ca el! Respect !

  27
  9
  • Dacă erau Băile Figa la Bistrița,erau pline de bălării iar primarul actual dădea interviuri,,vom face ,vom drege..” Binenteles Crețu făcea Aquapark din Băile Figa. Ce păcat că Bistrița a avut parte doar de primari incompetenți.

   10
   3
 • Da, e frumos, dar și 5 milioane de euro sunt bani mulți. Totuși, denumirea asta Legacy, vine de la moștenire, sau doamne ferește, e vorba de legați-i? Ce ne mai place nouă să ne englezim, franțuzim, chiar și când e vorba de un fost tău de bivoli. No, numa zâc.

  13
  6
  • No șhi tu ..doar nu era să cheme Moștenirea noastră…trebe musai ceva să meargă cu Netflixul…
   #shinoitoo
   Tătă lumea viseazā „empire”

   7
   4
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS