O delegație formată din primarul Bistriței, Ioan Turc, consilierii municipali Ștefan Cicioc, Tudor Filip și subprefectul Ioan Zăgrean a făcut o vizită în orașul Cernăuți din Ucraina, capitala istorică a Bucovinei.
În continuare, se vor face demersurile necesare pentru înfrățirea dintre cele două orașe.
”O vizită de suflet în Cernăuți, la invitația domnului primar Roman Klichuk și a președintelui Centrului Bucovinean de Artă, domnul Iurie Levcic. Alături de subprefectul Ioan Zăgrean și consilierii municipali Ștefan Cicioc și Tudor Filip, am avut bucuria de a-i întâlni pe românii bucovineni din Ucraina la ei acasă.
Discuțiile cu primarul Roman Klichuk și echipa acestuia au vizat oportunități în domeniul economic care pot deveni realitate după încheierea războiului. Le-am prezentat gazdelor noastre detalii despre mediul antreprenorial bistrițean, dar am insistat și pe necesitatea unei cooperări în domeniul cultural. Omologul meu a ținut să precizeze că sunt primul primar din România care vizitează Cernăuțiul după izbucnirea războiului acum aproape 2 ani. Am rămas impresionat de autenticitatea limbii, a obiceiurilor, a cântecului și portului românesc, iar toate meritele pentru conservarea și promovarea acestora îi revin unui om extraordinar, un patriot român și un luptător neobosit sub stindardul culturii naționale, Iurie Levcic!
Urmează înfrățirea între cele două orașe!”, a menționat primarul Ioan Turc.
Orașul Cernăuți, situat pe malurile Prutului, din 1849 capitală a Bucovinei, a devenit în 1918 parte a României, însă în anii ’40 a fost anexat Uniunii Sovietice, iar după destrămarea URSS a revenit Ucrainei. Peste 10.000 de români locuiesc la Cernăuți, care are o populație de circa 260.000 de locuitori.
În prezent, orașul Bistrița este înfrățit cu Besancon (Franța), Zielona Gora (Polonia), Columbus (SUA), Herzogenrath (Germania), L’Aquila (Italia), Wels (Austria), Wiehl (Germania), Rehovot (Israel), Ungheni și Soroca (Republica Moldova). La finalul anului trecut a fost semnată o declarație de intenție pentru înfrățirea cu Kisvarda (Ungaria).
Tot pomeniti de romani de peste Prut pai nu aveti ce ne da de lucru la romani de aici tot mai multi pleca nu o sa vina la salariu de mizerie ce il dati nici un moldovean eventual vietnamezi sau nepalezi si aceia in trecere
Romanii din Romania nu mai vor sa munceasca, degeaba le ofera cineva un loc de munca.
Toti vor multi bani dintr-o data dar nu stiu nimic sa faca, deprinderi 0.
Toti viseaza sa se faca influenceri pe tot felul de retele sociale sau primeasca salarii uriase din prima zi, dar nu au nimic de oferit in afara de prezenta lor la locul de munca (daca reusesc sa se trezeasca).
La finalul anului trecut, rata șomajului, în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani era una uriașă, de 21,1%. Dacă ne uităm la numărul total de români care nu muncesc în acest moment, acesta depășește 440.000, date oferite de Institutul Național de Statistică.
romanii au devenit foarte puturosi din cauza retelelor de socializare, insa au bani se descurca vanzand droguri si multe alte nazbatii ilegale.
ne ducem la vale cu tot numele nostru .
Vazand ce generalizari grosolane faceti, sunteti la fel de influentati de retelele de socializare ca si cei pe care ii dojeniti. Sau voi sunteti influentati de TV? Oricum ar fi, nu va face bine.
Majoritatea oamenilor pe care ii cunosc eu muncesc de le sar capacele. Faptul ca fabricile din judet sunt pline imi confirma acest lucru. Faptul ca oamenii nu vor sa mai munceasca pe salarii mizere e alta discutie.
Este clar ca nu aveti idee pe ce lume traiti daca considerati ca toti romanii sunt lenesi si se ocupa cu droguri si alte ilegalitati. Ati picat victime senzationalismului si asta nu va face bine.
Salariul e de mizerie, ajutorul de la stat ii muuuult mai bun.
Lasa ca lucreaza fraierii sa ii tina in spate pe cei care se simt ofensati ca nu stiu nimic dar sunt suparati ca nu sunt bine platiti pentru asta!
Si nu, nu generalizam binenteles!
Cetatene,
Cei la care te referi tu sunt o foarte mica parte din populatie, dar e comod sa-ti arunci frustrarile in ei. Nu zic ca n-ai dreptate dar impactul pe care-l au ei e mult mai mic decat crezi. 1,05% din populatia judetului, adica 3392 din 324.229 de locuitori ai județului au ajutor social. (conform acestui articol:
https://timponline.ro/cati-dintre-locuitorii-judetului-sunt-saraci-platim-cu-adevarat-lenea-sau-neputinta/ )
Ce parere ai ca un sfert din oamenii din judet lucreaza la stat? adica vreo 22000 de persoane. Pe aia nu-i tii in spate?
Majoritatea celor care n-au fost multumiti de salariile din judet fie si-au facut firma lor fie au plecat in alte orase sau alte tari (vezi migratia majora a bistritenilor spre Cluj, Bucuresti sau alte tari).
Iar faptul ca suntem in top 3 cele mai mici salarii in tara, desi ne tinem mandri si gospodari, ar trebui sa ne dea de gandit si sa ii intelegem pe cei care vor mai mult.
Daca te consideri fraier ca muncesti pe bani de nimic, probabil ca esti.
https://timponline.ro/avem-tot-cele-mai-mici-salarii-din-regiune-domeniul-in-care-oamenii-sunt-cel-mai-slab-platiti/
https://timponline.ro/bistrita-nasaud-pe-locul-trei-in-topul-judetelor-cu-cele-mai-mici-salarii-cati-bugetari-avem/
Tot respectul pentru vizita asta domn primar. Într-o țară aflata în razhoi cu rusii, putini se încumetă, poate doar pana la Vama Siret. Succes în înfrățirea pe care ați gândit-o!
Viteaz…ce să mai…
Pai nu e diferența mare cu zona de răboi. S-au simțit bine că așa arată și Bistrița!
Geluțule, după ortografie ești Bălan!
Cu Singapore nu ?
O excursie excelenta de a strange relatiile cu vecinii terorizati de rachetele rusesti.
Bravo voua !
Auoeu… asta ne lipsea, în rest le avem pe toate! Orașul e varză,tinerii cu studii superioare ne pleacă la căpșuni și noi ne gândim la înfrățiri. Bine că avem bani de vizite și excursii. Ce realizări mărețe mai știm noi să scoatem în evidență:))) .Ne spuneți și nouă cat ne a costat această plimbare a voastră???
Tu Ana, pune-te la stricalit lasa edilii-n pace ca sa ne reprezinte, ori daca nu iti convine pune si tu de o candidatura.