Actualitate

Pericol de avalanșe în Munții Rodnei. Deja s-au produs mai multe pe Valea Cormaia

Pe Valea Cormaia din Munții Rodnei s-au produs cel puțin patru avalanșe mari, fotografiate de prof. Dorel Bazga, administratorul paginii ”Natura în Munții Rodnei”.

”Iubitorii de drumeții montane știu că acum este o perioadă cu risc crescut de avalanșe, în urma ploilor și a încălzirii severe din ultimele zile. Aceste zone trebuie evitate. Am surprins 4 avalanșe mari pe Valea Cormaia, dintre care una e doar puțin pornită. Pe la 1200 m altitudine, am înaintat în zăpadă de 70-80 cm, iar în zona cu avalanșele, pare să depășească 1 m grosime”, a scris prof. Bazga pe pagina de Facebook.

Avalanșele pot fi clasificate în două categorii: punctiforme (sluffs) și avalanșe în plăci (uscate sau ude, dure sau moi). Avalanșele în plăci sunt cele mai periculoase.

Avalanșele se produc în general în condițiile unui cumul de factori care le favorizează: o pantă înclinată suficient, lipsa coeziunii între straturile de zăpadă cauzată de condițiile de vreme, adăugarea unui stres suplimentar care produce colapsul unui strat slab ascuns (cum ar fi greutatea unei persoane – picătura care umple paharul). Fracturile se propagă repede și pe suprafețe mari. Avalanșa poate pleca neașteptat de departe de locul în care este declanșată.

Avalanșele se produc cel mai mult pe pante cu înclinația între 30 și 50 de grade, cu o predilecție pentru intervalul 34-45. Evitarea unui astfel de teren înseamnă evitarea riscului de avalanșă, scrie Alpine Adventure România.

Etichete

1 comentariu

  • acuma este momentul de drumetii cu scuterul cu micii si berea dupa voi si incaltati in papuci de casa ca doar se vede iarba dupa avalanse.
    sa nu va puna dracu !

    1
    2
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS