Actualitate

Bistrița va avea o nouă stație de monitorizare a calității aerului

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor implementează cu bani europeni proiectul “Îmbunătățirea sistemului de evaluare și monitorizare a calității aerului la nivel național”, iar Bistrița va beneficia de amplasarea unei stații noi de trafic, dotată cu echipamente de prelevare.

În anii precedenți, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice a efectuat campanii de prelevare a calității aerului, în diferite perioade din an, în trei zone din muncipiul Bistrița, constatând că cele mai mari concentrații au fost obținute în zona fostei secții de recuperare a Spitalului Județean, respectiv pe Bulevardul Independenței.

După o analiză a unor posibile zone din oraș, Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud împreună cu Primăria Bistrița au convenit că zona adecvată amplasării acestei stații se află pe Calea Moldovei 18-20, în incinta Colegiului Tehnic “Infoel” Bistrița și a Liceului cu Program Sportiv Bistrița, în zona adiacentă DN 17. Suprafața respectivă de teren (15 mp) este localizată în partea de nord a imobilului, lângă gardul limitrof cu DN 17, pe teren aferent construcțiilor unităților de învățământ menționate, unde nu se desfășoară activități didactice, pe acest amplasament fiind fosta intrare auto dinspre Calea Moldovei, închisă definitiv. Municipalitatea va da în folosință către APM, cu titlu gratuit, terenul respectiv.

Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud are în prezent o staţie automată de monitorizare a calităţii aerului, amplasată în incinta instituției, în zona de sud a oralului, limitrofă parcului municipal. Datele de calitate a aerului provenite de la staţie sunt prezentate pe un panou amplasat în Piaţa Mihai Eminescu, iar online pe www.calitateaer.ro/.

Staţia BN–1 este amplasată în incinta Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud, în zona de sud a municipiului Bistriţa, limitrof parcului municipal și zonei rezidenţiale. Poluanţii monitorizaţi de staţie sunt dioxid de sulf (SO2), oxizii de azot (NO2, NO, NOx ), monoxid de carbon (CO), ozon (O3), pulberi în suspensie (PM10) şi benzen (C6H6) și sunt evaluaţi în conformitate cu prevederile din Legea nr. 104/2011. Staţia este dotată şi cu un sistem de monitorizare a parametrilor meteo, respectiv direcţia şi viteza vântului, temperatură, umiditate relativă, presiune atmosferică, radiaţie solară şi precipitaţii.

Pentru a stabilii calitatea aerului se raportarează rezultatele obținute prin monitorizare la valorile limită, valorile ţintă, praguri de alertă sau de informare stabilite prin Legea nr.104/2011 privind calitatea mediului înconjurător.

Etichete

4 comentarii

  • Si la ce ajuta?
    Ce masuri se vor lua daca se depasesc limitele nornale?
    Cred ca rolul principal al al statiei va fi ca …..va impiedica liceenii sa mai sara gardul in pauze !!!!!

    • Sa o puna in zona liceului industrial… sa vedem ce poluare avem in zona … vine cate un aer „curat” dinspre padure… pe inserat…

  • Si ce sa faceti cu statia ?
    Singurele metode de a avea un aer mai bun este dublarea Pietonalului cu Dornei si Sincai fara masini si multi copaci plantati de aliniament in tot orasul.
    Mai ramane ca UE sa interzica definitiv fabricarea masinilor pe combustibili.
    Asta doar din 2030 insa totul este prea tarziu acuma dupa ce omenirea a desertat toata mizeria in oceane, ape curgatoare, paduri defrisate si totul este ca la usa cortului.
    Plantati, plantati, plantati daca vreti sa mai reduceti din noxe.
    Alte strategii nu exista, restul sunt doar vorbe goale de fatada.

    7
    3
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS