Actualitate

Bistriţeanul Antal Francisc a pornit, pe jos, spre Chişinău (FOTO-VIDEO)

ACTUALIZARE După ce a plecat din Bistriţa, Antal Francisc a ajuns spre seară pe Valea Bârgăului unde a fost aşteptat cu pâine şi sare, iar o tânără i-a cântat temerarului care vrea să parcurgă toată distanţa între Bistriţa şi Chişinău pe jos.

ŞTIREA INIŢIALĂ  În prezenţa a numeroşi tineri şi membri ai societăţii civile care au venit cu steaguri şi pancarte la statuia poetului Andrei Mureşanu, bistriţeanul Antal Francisc (63 de ani) a pornit, luni, la prânz, pe jos spre Chişinău. El va duce drapelul naţional şi cel al judeţului Bistriţa-Năsăud până în Republica Moldova, un gest simbolic pe care omul vrea să-l facă în anul centenarului Marii Uniri şi cu ocazia Marşului Unionist care are loc în 25 martie la Chişinău.

Profesorul Florin Bojor, însoţit de mai mulţi elevi ai săi care au purtat steaguri tricolore şi pancarte pe care au scris „Basarabia e România”, iar membri ai Asociaţiei Bistriţa Civică au venit să-i ureze drum bun şi să îl încurajeze pe temerar.

Preşedintele Partidului Verde Bistriţa, Marius Bălan, le-a reamintit, cu această ocazie autorităţilor că Antal Francisc merită titlul de „Cetăţean de onoare”.

Întrebat de ce a decis să pornească pe un drum atât de lung, Antal Francisc a răspuns: „Trebuie cineva să dea exemple, mai ales că naţiunea asta e aşa de împrăştiată. Trebuie să conştientizăm că suntem o naţiune. Merg pe jos, cu steagul în mână şi rucsacul în spate, pe Valea Bârgăului, Vatra Dornei, Suceava, iar la Iaşi, mă întâlnesc cu cei doi băieţi nevăzători cu care am fost şi la mitingul #rezist de la Bucureşti, apoi la Ungheni şi Republica Moldova. Zilnic mă voi duce circa 40 de km, seara îmi iau cazare, iar dimineaţa o iau iar din loc”.

 

Antal Francisc a deschis un cont în care cei care doresc îi pot dona bani. „Am şi eu pensie. Altfel, cu Dumnezeu înainte!”, spune bărbatul care mizează şi pe bunăvoinţa oamenilor din localităţile prin care trece şi care au ocazia să-şi arate omenia, aşa cum au făcut-o şi când a mers în marş la BUcureşti la mitinguil #Rezist: „Deocamdată merg singur, dar mă aştept să vină lumea alături de mine chiar dacă nu unionişti, oameni care simt româneşte, chiar dacă doar ies în stradă şi mă salută sau fac împreună cu mine câţiva kilometri pe jos e un lucru mare. Când vezi oameni necunoscuţi că îţi ies în faţă, te întreabă de ce ai nevoie, te încurajează, asta e cea mai mare răsplată”.

Întrebat ce spune familia lui despre această călătorie, el a răspuns: „Nevasta mea e din Mitocu de Botoşani, de pe marginea Prutului. Dacă putea, venea şi ea cu mine. Păcat că nu poate veni, ar fi vrut să vadă ce e dincolo de Prut”.

„Am drapelul alb cu stema judeţului şi duc un gând de pace. Să înţeleagă lumea că nu trebuie să ne duşmănim. Trebuie să fim uniţi, să se termine cu ura asta. Până când e treaba asta? Cum se poate aşa ceva? Unirea celor două ţări nu depinde de mine. Mi-aş dori ca România să fie cum a fost odată. Eu nu-mi doresc să rămân în istorie, ci în conştiinţa oamenilor. Suntem ardeleni, ce Dumnezeu? „, a spus el.

Cei care doresc să vadă pe unde merge îl pot vedea pe Facebook. „Mă aştept ca cel mai greu să fie în munte. Sunt îngrijorat puţin să nu fie drumuri inundate”.

După un parcurs de aproape 500 de km acesta va ajunge sâmbătă seara, 24 martie în capitala Republicii Moldova. Aici se va reuni cu celelalte delegaţii de bistriţeni care vor participa la Marşul Unionist din 25 martie de la Chişinău.

Apoi steagul unionist al judeţului Bistriţa-Năsăud va poposi pe Aleea Scriitorilor din Chişinău la cele 3 statui de bistriţeni (Andrei Mureşanu, George Coşbuc şi Liviu Rebreanu). Luni, 26 martie, steagul va ajunge la Soroca (cetate ridicată de meşterii bistriţeni în vremea lui Petru Rareş) şi la mânăstirea Căpriana la racla Sf. Gavriil Bănulescu-Bodoni (bistriţean).

Marţi dimineaţa, 27 martie 2018, de Centenarul Unirii steagul bistriţenilor va ajunge la Sadova, localitatea de baştină a preşedintelui R. Moldova, Igor Dodon şi va fi dat cadou Primăriei şi Consiliului Local din Sadova ca semn al preţuirii dintre românii de pe cele două părţi ale Carpaţilor: ardeleni şi moldoveni.

„Sperăm ca delegaţiile bistriţenilor de la marşul unionist din Chişinău să fie cât mai numeroase, iar românii iubitori de neam să-l întâmpine cu braţele deschise pe domnul Antal Francisc în parcursul lui simbolic pe jos până la Chişinău!”, a scris prof. Florin I. Bojor pe blog.

”Bistrițeanul Antal Francisc face pentru centenar mai mult decât Ministerul Culturii! Este hotărât să ducă stegul Unirii până la Chişinău, pe jos, 500 de km. L-am întâlnit pe Valea Bârgăului, păşind vioi, ca omul care ştie ce face şi se bucură de idealul său! Succes şi cinste ţie, om vrednic!”, a postat pe Facebook președintele PNL Bistrița-Năsăud, Ioan Turc.

17 comentarii

 • Politruci si impostori. Luati aminte la ce face, ce zice si cum simte romaneste , maghiarul ANTAL FRANCISC un om simplu si cu inima cat turnul SASILOR. Cinste lui !Traiasca BASARABIA !

  • Dupa ce se intoarce de la Chisinau, atunci da, puteti cere sa fie facut cetatean de onoare. Dar nu pentru faptul ca s-a dus alaturi de alti tzakanitzi, la un protest pentru nimic.
   Bravo lui! Drum bun! Daca faceati o strangere de fonduri pentru a a vea resurse pe timpul calatoriei, as fi paticipat si eu si poate multi altii.

  • Atenție, bistrițeni că s-a întors Alan Dala de la Congres. Am auzit că alandaluzul a fost acolo cu alți alanzăluzi, niște țaca-țaca ca și el, de la noi din județ. Acuma să te ții.

  • Vad ca esti tare suparat pe mine, ca am zis nasoale despre iubitii tai si ma ataci si daca zic de bine. =))
   Nu ti-a placut congresul? Ce zici ce gagica are Dragnea? =))

  • Care bâtă că ăștia se scoală și din morți, ca la comandă: Alandalazăre, ridică-te și umblă!

 • Sunt onorat sa fiu -ca profesor de istorie si cetățean al României – sa fiu contemporan cu acest om! Drum bun si ne vedem in Chișinău , domnule Antal!

 • Dl. Francisc Antal a pornit pe jos la Chișnău. Gestul său este comparabil cu a lui Badea Cârțan care a plecat pe jos la Roma sau cu a lui Constantin Brâncuși care a mers pe jos până la Paris. Fapta iluștrilor săi înaintași a fost salutată la vremea respectivă de către oamenii politici și de cultură din România. Mă întreb acuma dacă noi avem așa ceva pe la Bistrița. Cât despre Badea Cârțan al nostru ce pot să spun decât jos pălăria și cinste tuturor celor care îl susțin.

 • Sunt de acord cu Bistrițean.
  O unire rapidă se face prin integrare de infrastructură și economie, plus schimb de studenți.
  Politici guvernamentale la altă scară.
  Inițiativele individuale și la nivel de primării au o parte declarativă exotică dar un succes mic.
  Și ironic e un cetățean român de etnie română.

  Sunt mai mulți români care au chemarea asta de a explora locații noi.
  Un explorator de care o să auziți în continuare,
  Radu Păltineanu
  http://www.radupaltineanu.com/

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS