Actualitate Recomandări

Blocurile, pe dealuri, casele, în oraș. ”Viziunea” rurală de acum 14 ani și-a găsit noi adepți la Bistrița

La Primăria Bistrița s-a vorbit astăzi ore în șir despre cum să nu se facă blocuri în oraș, prin locurile extrem de numeroase unde sunt case, ci pe dealuri, teorii retrograde de acum 14 ani pe care fosta administrație PSD le-a ignorat înțelegând că dezvoltarea pe orizontală a unui oraș este extrem de costisitoare și neproductivă fiindcă înseamnă amenajarea de noi drumuri, extinderea rețelelor de utilități, asigurarea facilităților de tip școală, cabinet medical, farmacie, magazin.

Trăim în secolul în care fiecare palmă de pământ dintr-un oraș trebuie exploatată eficient pentru ca administrația să poată încasa cât mai mulți bani la buget de care are nevoie pentru a-l întreține și dezvolta. Este total contraproductiv să întreții cartiere întregi de case, să iei impozit doar de la câțiva și să trimiți dezvoltatorii imobiliari pe dealuri, în zone periferice unde și impozitele sunt mult mai mici, acestea fiind diferite în funcție de zone. La fel de contraproductiv este să blochezi investițiile și activitatea economică doar pentru că cineva, cândva, și-a imaginat că la oraș va trăi ca la țară și va plăti impozite precum cele din mediul rural.

”Problema locuințelor colective între cele individuale nu este una nouă. În 2007, s-a fundamentat un proiect de hotărâre prin care se interzicea edificarea de locuințe colective în zona de locuințe individuale. Ca urmare a unui amendament venit pe plenul Consiliului Local însușit de 75% dintre consilierii prezenți s-a propus și aprobat ca orice abatere de la proiectul aprobat să fie sancționată cu desființarea construcțiilor edificate fără respectarea HCL 188/2007. Ați văzut dumneavoastră vreo construcție demolată? Că eu nu am văzut-o”, a întrebat retoric secretarul general al municipiului, Floare Gaftone, care de-a lungul timpului a blocat numeroase proiecte de investiții și are procese pe rol în acest sens, fiind proprietara unei case situate în zona Parcului Municipal.

Iată pe scurt câteva intervenții ale unora dintre cei care au participat la dezbatere și care au făcut referiri la dezvoltatorii imobiliari folosind cuvinte precum ”șmecheri”, ”binefăcători”, ”interese”, ”nenorociri”, deși aceștia asigură locuri de muncă, plătesc salarii, cumpără materie primă de la fabrici și fac economia să funcționeze.

Silivan Crăciun – proprietar de casă, militant împotriva amenajării centurii ocolitoare prin Pădurea Codrișor: ”Consider că este necesar la nivelul UAT Bistrița respectul cetățeanului care a investit într-un imobil, atât el cât și vecinii, ca să nu ajungă să aibă în vecinătate blocuri cu 4,5 nivele. Putem să intrăm cu formularea ca și în spațiile centrului istoric. Sunt suprafețe suficiente unde dezvoltatorii imobiliari să-și facă proiectele, dacă nu atunci să rămână suprafețele ca atare, exact la înălțimile celor din jurul lor, nu mai mari. Nu ar fi greșit ca pe fiecare stradă să se știe ce fel de imobile pot fi ridicate, cu câte etaje”.

Marius Bălan – proprietar de casă, în conflict cu Primăria Bistrița în vremea administrației Crețu din cauza lipsei autorizării: ”Nu se spune nimic în proiectul de hotărâre despre autorizarea demolărilor a caselor excepționale construite în perioada interbelică de fruntașii bistrițeni. Cazul Nicolae Bălcescu și Șt. O. Iosif pe mine m-au oripilat. Nu vreau să mai revăd cum buldozerele demolează casele făcând loc șmecheriilor imobiliare. În spatele caselor bistrițenilor sunt niște grădini destul de generoase de 700-800 de mp. Să dăm voie cetățeanului să construiască, dar nu demolând frontul la stradă cum s-a întâmplat pe Bălcescu cu o casă excepțională de tip octogon și să știrbim strada că avem pile la Primărie”.

Ovidiu Dumbrăvan – proprietar de casă pe strada Ioan Sabău nr. 10, zonă unde un dezvoltator imobiliar vrea să facă un bloc: ”Aș vrea să mă refer la zona de locuințe de pe Grănicerilor. Din 2017 suntem bombardați cu tot felul de anunțuri de diverși întreprinzători binefăcători, cei care vor ca nivelul cetățeanului român să fie mai departe de granița României înspre vest. Prea puțin se realizează din ce se propune. În 2017, pe strada Grănicerilor s-a refuzat un proiect de P+2, proiect făcut de familia Toadere, li s-a refuzat construcția pe motiv că nu se încadra în zonă de locuințe individuale pe regim de înălțime P+2. În 2019, s-a revenit cu alt proiect de P+4 E plus două etaje retrase. Pe noi ne deranjează regimul de înălțime. Ori retrase, ori neretrase, înălțimea este aceeași. (…) Acestor întreprinzători binefăcători le-am transmis să-și facă blocul la ei în curte. Dumnealor m-au întrebat de ce mi-am făcut casa acolo și nu în altă parte. Păi, nene, tu vii pe terenul meu, nu eu pe al tău. Eu când am ridicat casa în 1997 mi-am stabilit niște standarde de viață, indiferent cine era la conducerea Primăriei. Nu vii să schimbi regulile în timpul jocului. Te aliniezi la ce găsești acolo. Ei pot să construiască din Slătinița până în Sărata sau de la Dumitra până la Jelna. Sunt atâtea terenuri pline de gunoaie și de măricini. Cred că au unde să construiască. De ce vin aici? Nu suntem în stare să stopăm odată? (…) Eu am trimis hârtii și vecinii vor mai scrie și ei. Le-am spus să facă nouă case, locuințe individuale. Chiar nu se poate opri construirea unui bloc?”

Tiberiu Șerbănescu – viitor proprietar de casă: ”Nu poți să construiești și să dezvolți afacerea călcând pe alții. (…) Vrem să ne asigurăm că ce construim azi va avea aceași valoare și mâine și ce facem astăzi nu va fi pus la îndoială pentru că se schimbă paradigmele sau interesele unora sau altora”

Florin Chereji – care deține o casă pe str. Nicolae Bălcescu: ”Dacă e vorba de dezvoltarea orașului, haideți să dăm o tură prin oraș și vom găsi structuri de blocuri începute și nefinalizate. Sunt spre Sigmir și spre ICAR. Sunt o grămadă de parcele libere. Să facă bine și să se orienteze spre zonele respective, să cumpere acele construcții vechi și să le finalizeze, nu să înghesuie orașul vechi și să îl nenorocească. Supraîncărcăm utilitățile, creăm trafic suplimentar auto. Dau exemplu monstruozitatea de lângă Liceul de Muzică care are parcare subterană. Când iese din ea lovește pietonul sau se cionește de o altă mașină de pe Toamnei. Ce s-a făcut acolo e noaptea minții. Nimeni nu poate înțelege cum s-a putut autoriza. (…) Sunt cartiere emblematice din Bistrița pe care le nenorocim. Sunt case de vânzare pe Toamnei, cineva va pune ochii pe ele să facă blocuri să unim Toamnei cu hâzenia de cartier de la Sens în loc să lăsăm un cartier frumos, cu personalitate. Sunt convins că sunt oameni care ar vrea să renoveze casele și să se mute acolo, nu să facem blocuri ca să o nenorocim”.

Cristian Bumbu: ”Sunt mulți dezvoltatori imobiliari care fac lucrurile în cadrul legal, la standardele pe care ni le dorim, sunt și cetățeni care își văd numai nevoile lor și nu țin cont de ce se întâmplă în jurul lor. Dacă ne referim la construirea de locuințe colective, părerea mea este că nu doar înălțimea contează, ci și ce se întâmplă cu căile de acces din aceste zone, cu tot ce e în jurul nostru. (…) Până la urmă trebuie să fie o viziune acceptată de toată lumea. Mi se pare că este o luptă și o încrâncenare pentru fiecare petec de pământ. E foarte important ca oamenii care își construiesc locuințe individuale să aibă perspectiva că nu doar ei, ci și copiii lor se vor bucura de priveliștea pentru care au muncit și au plătit. Sper că se va găsi această înțelegere. Poate fi acesta un punct zero”.

Sorin Hangan – viceprimar: ”Mi-a plăcut ce a subliniat antevorbitorul meu. (…) Situația e delicată pentru că rolul nostru aici este nu doar să aplicăm legea, ci și să tratăm cetățenii în mod egal. Sunt unii care, dintr-un motiv anume, au o doză de subiectivism mai mare sau mai mică. Eu am cumpărat o casă cu bani mulți. De mic mi-am dorit să am o casă a mea. La un an, m-am trezit cu un bloc cu opt etaje la 7 metri de fereastra mea. Vă spun că azi nu mă mai deranjează absolut deloc și îi spun asta domnului de pe Grănicerilor. Situația e delicată pentru că nu a existat niciun fel de strategie legată de dezvoltarea urbanistică și estetică a Bistriței. S-a mers haotic. Doar un nou PUG va rezolva situația”.

Daniel Ciobănică – consilier Partidul Verde: ”Este bine să avem grijă de centrul istoric și zona protejată. Sunt foarte multe locuri care au suprafața de 700-1000 de mp, iar dacă ne dorim ca Bistrița să rămână burgul care îl avem astăzi, ar fi bine să facem o reglementare. Până la noul PUG ar trebui să eliminăm tentația oricărui investitor să construiască în centrul istoric și zona protejată”.

Ștefania Stere – consilier PMP: ”Îmi doresc să păstrăm beneficiile celor care locuiesc în zonele de case. Fiecare – și eu la fel – ne-am dorit o casă într-o zonă în care să nu avem un bloc de 10 etaje, iar acest proiect vine și reglementează acest aspect”.

Ioan Peteleu – administrator public: ”În 2013, erau 24.179 de mijloace de transport deținute de persoanele fizice din Bistrița. În 2020, avem 34.125 de mijloace de transport înregistrate, creșterea fiind de circa 41%. Nu mai putem continua în același mod atunci când autorizăm construirea de locuințe în Bistrița. La fel a crescut și numărul de proprietari. La persoane juridice creșterea e în jur de 19%. Ținând cont de aceste date, am considerat că este nevoie de a detalia și condițiile pentru necesarul de locuri de parcare. Nu ne dorim blocarea dezvoltării orașului, ne dorim ca ea să se facă controlat”.

La Primăria Bistrița a avut loc dezbaterea publică a proiectului de hotărâre ”privind aprobarea condițiilor pentru autorizarea construirii de locuințe colective mici pe raza municipiului Bistrița”. Proiectul va fi dezbătut într-o ședință a Consiliului Local, iar documentația o puteți vedea aici.

Foto cu caracter ilustrativ, zonă nouă rezidențială la Bistrița

Etichete

32 comentarii

 • Realizarea blocurilor pe dealuri este o idee buna.Pentru viitorii locatari ar fi iarasi numai avantaje : aer curat , verdeata , departe de lumea dezlantuita , locuri de parcare la discretie. Pentru dezvoltatori nu ar fi chiar bine intrucat costurile de edificare ale imobilelor ar fi mult mai ridicate . Pe langa realizarea propriu zisa a acestora , trebuie executate retelele de alimentare cu energie electrica , retelele de gaz si de apa-canal , retele de internet. Iata de ce , acum si in viitor , se vor da lupte mari pentru ca anumite imobile (cu locuinte colective) sa se realizeze in orasul vechi , utilizandu-se vechile si noile „retele” din Primarie pentru obtinerea autorizatiilor de construire. Singura cale de stopare este aprobarea unei hotarari care sa consfinteasca CLAR interzicerea edificarii blocurilor in zona de case , FARA EXCEPTII. Casele care se vor construi in zonele cu locuinte individuale ar trebui sa se realizeze in baza unor proiecte tip sau macar la care sa se respecte aspectul caselor din jur, mai ales fatadele.

  • @ Leo, Este super comentariu tău,
   Orice bloc , locuință colectivă, mică sau minusculă și dacă ar avea numai subsol să se facă numai pe dealuri și să fie complet interzisă în orice cartier unde există doar o singură casă.

  • @Dan:
   dar daca ai un teren intr-o zona unde apuca inaintea ta sa se faca un bloc, aia inseamna ca tu nu mai poti construi o casa, nu-i asa?

 • Bravo Leo, tocmai asta se doreste un PH.
  Doar ca unii sefi din primarie si au adus intrării.
  Sa se faca locuinte colective mici dar nu cu cate 15, 20,30 apartamente, astea nu mai sunt mici.

 • Eu stiam ca s-au sistat lucrarile pe strada Gradinilor , intrucat s-au descoperit unele matrapazlacuri cu vanzarea , respectiv cumpararea terenurilor.Altfel spus , d-l Ungur ar fi cumparat o parte din teren de la cineva care nu l-a avut ! Se vede ca acele „retele” de care vorbeam mai sus inca functioneaza.E o constatare!

 • Păi ați vrea să ne mutăm toți pe dealuri, să încapă securiștii în oraș? În toată lumea asta, locuințele comune sunt în orașe, iar cei care vor intimitate se mută pe dealuri.

 • Cel mai percutant a fost Peteleu care a spus clar că se poate construi orice și oriunde atâta timp cât vrea el.
  „Prieteni știu de ce „.

 • Simplu,simplu de tot Rareș,păi dacă el adică Ungur e ungur si UDMR-ul e la putere și se înfințează și post de subprefect espre ptr.ei ce, nu ți se pare normal?astea sunt vremurile frate dauar puterea sovietică-n ei ertem ori nem ertem?

 • Cu cat orasul se intinde pe orizontala cu atat creste aglomeratia de masini in oras.
  Ca si acuma.
  Toata lumea de la periferii si de pe dealuri trebui sa vina cu masina in oras la slujba si cu copiii la cresa, gradinita, scoala.
  Pe timpul slujbei trebui sa lase masina undeva parcata in oras.
  La orele de varf se circula greu, in orele de servici se parcheaza care pe unde apuca un loc.
  Cu cat un oras e mai compact cu atat circulatia pietonala sau cu bicicleta e mai posibila.
  Cu cat un oras e mai intins, cu atata e mai aglomerat de masini care circula sau stau pe unde apuca.
  Asta e acuma si are sa fie si mai mult si mai rau.

  • Tina, ai si nu ai dreptate ! Oriunde exista o comunitate mai mare exista o biserica, o gradinita, un magazin, etc., deci lumea nu trebuie sa vina in mod obligatoriu in centrul orasului ca sa-si atinga un scop. Sa nu uitam ca exista transportul in comun, taxi…

  • Marea masa lucreaza la periferie, Leoni s.a.m.d
   Si chiar credeti ca dvs daca ati sta in mijlocul orasului ati merge 20 30 min pe jos la lucru?sau pe jos cu copilul la scoala si apoi la lucru? Chiar credeti?!

 • Depozitul de fier vechi se poate muta din oraș undeva între Sărata și Sărățel și acolo să se facă blocuri cu 4 etaje. Acolo există deja un bloc vechi cu 4 și peste drum se vor face alte blocuri ( PUZ aprobat de CL luna trecută ).

 • Pentru cei din Primărie, aduceți în noile cartiere toate cele necesare unui oraș normal, creșe, școli, licee și clinici medicale.

  • În noile cartiere fiindcă stau aproape numai tineri și activi trebuie construite terenuri de sport spre deosebire de vechile cartiere unde stau numai bătrânei.

 • Ca sa numim asta jurnalism e mult spus. Sunt ferm convinsa ca daca doamna locuia la casa avea o alta parere. Clar, nu e impartial. E doar o opinie demna de o postare facebook.

  • Doamnă Sabău, mă trezesc și eu să mă bag în vorbă. Ați ales un subiect bun de discuție vă felicit pentru asta . Sunt și vor fi totdeauna conflicte între ce locuiesc la case și cei ce locuiesc la blocuri și locuințe colective din următoarele motive cei de la blocuri sunt invidioși pe cei de la case că pot să facă acasă ce vor și când vor iar ceea ce la bloc nu se poate și cei de la case sunt nervoși pe cei de la blocuri că le strică confortul lor pentru care au muncit sau vor munci toată viața, așa că pentru a se pune capăt acestor conflicte inerente este necesar să fie cartiere distincte unele numai cu blocuri și celelalte numai cu case. Pe de altă parte nici aceasta nu este bine că în timp se va produce o segregare între cei bogați ce vor sta la case și cei săraci ce vor sta la blocuri aceasta în timp poate să ducă la conflicte și mai urâte între păturile sociale.
   Cum spune și rabinul și tu ai dreptate și celălalt are dreptate.

 • Dacă vă susțineam cauza, gen a celui din Subcetate care a făcut Primăria să dezafecteze un teren de sport folosit de toți copiii de la bloc pentru că îl deranja pe el, proprietarul de casă, era bine, nu?

 • Pe strada mea, in zonă de locuințe individuale, se încearcă de mai bine de 4 ani să se construiască de către un binevoitor imobiliar, o locuință colectivă de mici dimensiuni cu un număr de 36 de apartamente, fara alte documentații de urbanism premergătoare. Ce părere aveți? Vi se pare corect? 36 de apartamente sub acoperirea de locuință colectivă de mici dimensiuni?

 • Oare pe strada Tarpiului mai sus de Leoni in ultimul cartier mare care inca nu are asfalt , sunt vreo 3 blocuri micute construite chiar la drumul principal printre case , nu pe deal sau in livada si se pare ca beneficiarul tot continua . Oare este ok ???

 • ” Fără o Centură prin afara intravilanului orașului, fără o Autostradă, fără un Aeroport, fără toate acestea Bistrița va rămâne un cătun nenorocit uitat de timp și lume „.
  Pentru a se evita orice fel de conflicte trebuie delimitate clar pe deoparte cartiere numai pentru case individuale și pe de altă parte cartiere pentru blocuri și locuințe colective mici și mari.

 • Termenul de „locuințe colective mici” seamănă izbitor de mult cu termenul ” CAP cooperativa agricolă de producție” .

  :o)

  În ’89 a protestat pentru a scăpa de CAP-uri ca acum să ajungem să locuim la oraș în alte CAP-uri.

  :o)

 • Scoate-ti neuronii din priza ca iei foc. Repeti ca un papagal niste ineptii. Aeroportul nu se justifica la Bistrita atata timp cat la 100km ai doua unul la Mures si altul la Cluj. La o popuatie de 75.000 locuitori din care trei sfert tarani veniti din agricultura nu ai ce face cu un aeroport. Daca Bistrita era o mica metropola cu peste 150.000 loc atunci se putea spune o astfel de problema. Nu uita ca in toata Romania natalitate e la pamant. Sfarsitul comentariului este bun.Totusi Bistrita nu este un catun ci un oras destul de frumos si interesant unde se poate traii bine.A se vedea cozile de la Kaufland, Lidl, Dedeman cu caruturi pline ochi de bunatati.A se vedea coada de la KFC unde ne indopam cu aripioare de pui. A se vedea numa de pe pasarela cand intri in B-ta numarul mare de case si vile construite de bistriteni si care in anii 2000 erau pe locul patru in tara la o astfel de dezvoltare. NO !

  • @ Bălan,
   „Fără o Centură prin afara orașului, fără o Autostradă, fără un Aeroport, fără toate acestea Bistrița va rămâne un cătun nenorocit uitat de timp și lume ”
   Pâna ce nu se vor da în funcțiune noua Centură, Autostrada și Aeroportul o să tot vezi și auzi aceste mesaje. Tu ești pensionar și vezi lucrurile din viziunea asta ta îngustă nu mai ești cuplat demult la necesitățile lumi actuale. Am văzut în străinătate multe orașe ruinate tocmai pentru că nu au infrastructură. Să vedem un pic la noi în județ nu a venit nicio investitor serios din străinătate care să asigure un nivel de salarizare acceptabil pentru angajați, au venit doar vânători de sclavi de tipul Leoni. În comerț au venit doar comerțul de tip hală și nu a venit nimeni să facă un comerț agreabil de gen Mall. Explozia din domeniul imobiliar a Bistriței a fost făcută de cei ce lucrează în străinătate tocmai de aceea care au nevoie de un
   Aeroport. La fel și cu coșurile pline care le vezi tu prin magazine sunt asigurate din bani celor care lucrează afară că cu salarile din oraș mori de foame, dacă cei ce lucrează în străinăte nu vor avea condiți decente să vină în Bistrița și vor închide robinetul cu bani Jale mare și faliment scrie pe Bistrița
   În domeniu muzical nu au venit în Bistrița formația BTS sau altă formatie KPOP asta spune multe.
   În domeniu sportiv nu avem nicio activitate sportivă importantă care să atragă sportivi din străinătate.
   Domeniul artelor nu am ce spune fiindcă nu există.
   Turism „ALL- EXcľusiv” nu vine niciun turist fiindcă nu are unde ateriza.

   Bălane ce vrei să îți spun mai mult deschide și tu ochii și ieși din carapacea ta de melc.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.