Persoanele internate în Centrul medico-social de la Susenii Bârgăului vor plăti, de anul viitor, tarife mai mari pentru un loc în această unitate de îngrijire. Primăria Prundu Bârgăului, pe raza căreia se află, a decis că va majora preţurile cu cel puţin 20% întrucât face faţă cu greu cheltuielilor actuale.
„Acum se plătesc tarife de 1500 şi 1800 de lei/lună. Sunt tarife standard. Mai jos nu putem coborî, dar mai sus putem urca. Am zis că mai urcăm ceva pentru că sunt extraordinar de mari cheltuielile. E singura unitate medico-socială din judeţ acreditată şi acolo avem nişte norme pe care trebuie să le respectăm, adică un asistent la doi bolnavi, un îngrijitor la alţi nu ştiu câţi. Sunt foarte mulţi angajaţi şi cheltuielile cu salariile sunt mari. Centrul e ocupat acum la capacitate maximă”, a declarat pentru Timp Online primarul comunei Prundu Bârgăului, Doru Crişan.
Potrivit primarului, începând din 2018, tarifele pentru cazare vor creşte cu cel puţin 20%.
„Există un regulament făcut. În primul rând, pentru cei care nu au posibilitatea să suporte cheltuielile plătesc primăriile, care sunt obligate prin lege să suporte cheltuielile pentru cetăţernii cu probleme sociale. În al doilea rând, împărţim acea sumă pe familie. Dacă ai trei copii şi toţi sunt în străinătate, au posibilitatea să plătească. Trebuie să ne aducă o adeverinţă de venit. Normal că nu mai plăteşte primăria, ci familia, fiindcă cel internat e un membru al familiei”, a adăugat Doru Crişan.
Primarul speră că se va găsi a treia variantă, la fel ca în străinătate: „Eu m-aş bucura să găsim o variantă, dar nu ştiu dacă se va reuşi fiindcă este extraordinar de greu, ca noi (administraţia locală -n.r.) să putem îngriji acei oameni, iar în schimb să ne rămână la comună terenul sau casa. Noi nu avem încă o legislaţie în acest sens. În străinătate este. Aşa, suntem obligaţi să îi îngrijim, iar copiii stau undeva prin străinătate cu bani mulţi, iar comunitatea plăteşte pentru părinţii lor. Nu e corect”.
Majorarea tarifelor se va aplica oricum, a mai anunţat Doru Crişan: „Dacă familiile nu vor mai dori să-i ţină aici după majorarea tarifelor, e opţiunea lor. Din comună avem internaţi 12, iar capacitatea centrului este de 60 de locuri, cei mai mulţi fiind din judeţ. Condiţiile sunt foarte bune şi e foarte căutat”.
Centrul medico-social de la Susenii Bârgăului, înfiinţat în 2007 şi reabilitat cu circa patru milioane de lei bani europeni, guvernamentali şi de la bugetul comunei Prundu Bârgăului, a fost reinaugurat în martie 2016 după modernizare. Procedurile au fost demarate în 2009 când a fost depusă cererea de finanţare, au urmat câteva etape de evaluare şi de stagnare a proiectului pentru că, iniţial, solicitantul, a fost trecut pe lista de rezervă. În sfârşit, între 2012-2013 s-a intrat pe lista de proiecte finanţabile. Construcţia efectivă a început în 29 iunie şi în 31 decembrie 2015 s-a terminat lucrarea. S-au investit în jur la 4 milioane de lei, majoritatea finanţării, 85%, venind de la Comunitatea Europeană. Alţi 13% a alocat Guvernul României şi 2% a reprezentat finanţarea proprie. Cu banii prevăzuţi în proiect, s-au amenajat 30 de saloane cu o capacitate de minim 60 de persoane.
Spaţiile sunt generoase conform standardelor, clădirea este dotată cu toate utilităţile şi echipată într-o oarecare măsură întrucât banii prevăzuţi prin proiect nu au acoperit în totalitate dotarea. Există echipamente medicale, de kinetoterapie, clădirea e prevăzută cu lift, sunt sisteme de alertare la fiecare pat, dar şi un sistem video de supraveghere.
„Aici primim oameni cu nevoi medico-sociale, cu probleme medicale, cu probleme sociale sau combinate. Un singur exemplu aş putea să vă dau: să presupunem că în spitalul din Bistriţa se află o persoană cu accident vascular cerebral. Ea necesită după spitalizare recuperare şi îngrijire. Unitatea medico-socială tocmai astfel de servicii oferă până la recuperarea completă a persoanei respective şi reinserţia în familie. Selecţia celor pe care îi primim în centru se face pe baza unei grile cu nişte criterii şi punctaje. Prioritate o are situaţia medicală şi socială, iar veniturile sunt pe ultimul loc în aceste criterii. Sunt şi nişte contribuţii proprii prin care persoana respectivă se susţine din punct de vedere alimentar şi al utitilităţilor pe care le oferim. Asta nu înseamnă că o persoană care nu are venituri nu poate accede într-un astfel de centru. Fiind în responsabilitatea primăriei persoana respectivă, autoritatea locală susţine financiar acea parte de contribuţie personală”, a spus atunci Gabriel Bruj, directorul Centrului medico-social de la Susenii Bârgăului.
*Pentru a acoperi cheltuielile de funcționare eu aş fi mărit taxele şi impozitele. Să plătească societatea nu bolnavul.
*Este singura societate socio-medicală din judet? Nu se poate asa ceva. Trebuie să se construiască de urgentă alte centre la Bistrita, Nasaud, Beclean, Sângeorz Băi, Teaca, Lechinta etc.
*românii votează cu partidele care le promit salarii si pensii mai mari, in loc sa voteze cu cele care le promit centre medico-sociale, azile de bătrâni, creşe, transport in comun civilizat, biblioteci, ecologie, cultură, sport, activități de petrecere a timpului liber, locuri de muncă la ei în comună (restaurante, frizerii, service auto, magazine) parcări, poliție ordine şi siguranță, psihiatri şi profesori care să depisteze la timp dezechilibratii mintal, care mai târziu se transformă în atacatori de polițişti sau împing oamenii in fața metroului.
Sunt multe lucruri importante, nu doar salariile, pensiile, asfaltul şi iluminatul public!!!
Nu cred ca e cazul să se mărească taxele și impozitele locale.
Acest centru nu trebuie să funcționeze ca o povară pe membrii comunității locale.
Majoritatea bolnavilor au contribuit, toată viața la Fondul național de asigurări de sănătate și o parte din sume pot fi decontate de Casa de asigurari de sanatate.
Și pentru alte serviciile acordate în această unitate medico-sociala, cheltuielile se suportă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, din sume alocate prin transferuri către bugetul local, în limita sumei de 20.986 lei/an/pat și se suportă de la bugetul local, în limita sumei de 38.691 lei/an/pat, potrivit prevederilor Hotărârii nr. 459/2010 pentru aprobarea standardului de cost/an pentru servicii acordate în unităţile de asistenţă medico-sociale şi a unor normative privind personalul din unităţile de asistenţă medico-socială şi personalul care desfăşoară activităţi de asistenţă medicală comunitară;
Iar Consiliului Local Prundu Bârgăului care are în administrare Unitatea de Asistenţă Medico-Socială Susenii Bîrgăului şi care a preluat activitatea de asistenţă medicală comunitară, are de îndeplinit niște atribuții privind repartizarea sumelor transferate din bugetul Ministerului Sănătăţii pentru finanţarea la timp şi în bune condiţii din bugetul propriu a sumelor necesare acestuia, potrivit prevederilor legale și numai pentru diferențe dintre aceste sume și costurile efective poate stabili contribuții din partea beneficiarilor.
În acest an Consiliului Local Prundu Bârgăului a mărit contributiile beneficiarilor atat de mult încât serviciile de asisență socială oferite în acest centru public, care ar trebui să fie suportate până la 90% din fonduri publice, au devenit mult mai scumpe decât cele din centrele private.
Mi se pare dubios ca, aproximativ 10% din costul acestor servicii publice să fie mai mare decât 100% din costul unor servicii similare în privat, dar se pare ca până fraierii se sesizează în instanță, Consiliului Local Prundu Bârgăului poate face ce vrea… zic unii directori din Instituțiile Statului care ar trebuie sa verifice acest fenomen.