Recomandări Social

Brânza frământată de Sângeorz-Băi, recunoscută ca produs tradițional

Brânza frământată de Sângeorz-Băi, făcută de grupul de producători care deține și Stâna Putredu Moară, a fost inclusă de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale în Registrul Național al Produselor Tradiționale la poziția 711. Atestatul este valabil numai pentru Societatea Agricolă de Gradul 1 Grupul de Producători Sângeorz-Băi.

Despre gospodarii din Sângeorz-Băi care au planuri mari legate de fabricarea brânzeturilor în zona lor, am scris AICI.

„Avem o cooperativă formată în 2015 din şapte persoane, iar de atunci încercăm să facem lucruri bune pentru oameni. Începutul a fost greu, dar împreună cu prof. Avram Fiţiu de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj, cel care ne coordonează, sperăm să finalizăm un mic punct de procesare a laptelui pe care îl vom şi autoriza. Vom face aici trei produse de calitate: caşcaval, caş şi telemea. Se lucrează din greu. Sperăm ca, la 1 martie a.c., să-i dăm drumul ca să putem achiziţiona laptele de la oameni şi să începem să procesăm. Deocamdată, în prima fază, vom putea produce doar pentru piaţa din Sîngeorz-Băi”, ne-a spus în urmă cu un an Florin Alexandru Lupşan, directorul Cooperativei.

5 comentarii

 • Diplomă de certificare semnată de Amelia Elena Rus. Pe fişa declarației de avere.
  3 Maşini . Nu una .Mercedes,VW Tuareg , Skoda Octavia, bijuterii 53000 euro. Pentru un funcțiinar public nu e rău.
  Funcția de birocrat director general în instituția aia care a dat ştampila aia pe hârtie , dar mai interesant în paralel, director Incipio Vita SRL.
  Când mai are timp?
  Alimentație publică-alimentație.privată.
  Profil tipic a celor care au devalizat bani publici.
  Funcții publice ,firme şi averi private.
  Nu contează biotopul, conservarea unui patrimoniu natural universal pentru generațiile viitoare.
  Contează brânza şi cashul.
  Trãiască Republica Brânzăria şi ciobanii care o conduc mioritic.

  • Daca tot ai aflat ceva mai spune ca firma incipio are declarata doar o persoana angajata iar in declaratia de avere figureaza si ea si barbatu-su
   Obiectul de activitate principal al acelei firme este cresterea altor bovine ceea ce corespunde cu declaratia de avere dar cu intrebarea: cine creste ea pe barbatu-su sau invers?

 • Parcă văd ce se va întâmpla în scurt timp, când acești harnici gospodari vor produce mai mult decât este cererea. Vor încerca să cucerească alte piețe din afara țării, iar atunci vor începe să se învârtă roțile draconice ale prevederilor din UE, care vor încerca să pună bețe-n roatele de cașcaval, doar-doar vor putea să se opună prin ceva la pătrunderea produselor românești pe piața produselor alimentare și așa suprasaturată cu cele ale statelor mai vechi. Văzând pe fotografia de prezentare vasele de lemn, m-am și gândit că primul motiv pentru opunerea pătrunderii produselor din Sângeorz-Băi, va fi atacat, cerându-se utilizarea unor vase de inox. Dar ei nu știu, sau poate tocmai că știu, că obținerea calității aparte ale acestor produse depinde tocmai de materialul din care sunt confecționate vasele în care sunt preparate aceste produse. Domnul profesor Avram Fițiu poate să confirme acest lucru. Pereții de lemn ale vaselor oferă mediul propice de viață bacteriilor care contribuie la fermentarea laptelui, ceea ce vasele de inox nu le pot oferi. De aceea va trebui să vă pregătiți o strategie corespunzătoare pentru contracararea argumentelor aduse de către membrii comisiei de acreditare. Iată numai un aspect al greutăților care vă vor sta în calea pătrunderii pe piața europeană, dar vor exista mult mai multe, pe care va trebui să le contracarați.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.