Actualitate

Bugetul Bistriței pe 2023, aprobat de Consiliul Local. Nu au lipsit disputele

Consiliul Local Bistrița a aprobat într-o ședință extraordinară, cu 15 voturi ”pentru” și 1 abținere, bugetul de venituri și cheltuieli al municipiului pentru anul în curs.

Începutul ședinței a fost marcat de câteva dispute, după ce consilierul municipal PSD Augusta Săsărman a contestat bugetul din punct de vedere al legalității și al unor obiective de investiții precum stația de asfalt, sania de vară, pasajul subteran Gării – Tărpiului, cerând retragerea proiectului de pe ordinea de zi și refacerea bugetului.

Primarul Ioan Turc și secretarul general al municipiului, Floare Gaftone, au transmis că toate procedurile legale au fost îndeplinite.

Primarul Ioan Turc a precizat că stația de asfalt este finalizată și că va fi dată în folosință în această primăvară. El a mai afirmat că pasajul subteran Gării – Tărpiului, care va fi realizat cu bani guvernamentali, este ”esențial” pentru mobilitatea pe axa nord-sud și că, după pârtia de schi, Bistrița nu mai avea nevoie și de ”o pârtie de oraș”, așa cum a numit centrul intermodal dorit de fosta administrație.

În discuție a intervenit consilierul local USR Nicolae Pavelean, care a solicitat încetarea disputelor politice și trecerea la vot, spunând că pentru pârtia de schi au votat în CL la momentul respectiv și reprezentanții PNL, lucru contestat de viceprimarul Sorin Hangan, care i-a cerut să aducă dovezi în acest sens.

Președintele de ședință, Tudor Filip, a spus după adoptarea proiectului de buget că Nicolae Pavelean nu a fost în sală la momentul votului.

Primarul Ioan Turc a postat apoi pe Facebook:

”Bistrița are cel mai mare buget de dezvoltare din istoria sa! Comparativ cu anul 2018, municipiul are un buget pentru dezvoltare de 5 ori mai mare, iar față de anul 2022, bugetul alocat investițiilor s-a dublat. Suma totală a bugetului pentru dezvoltare este de aproape 307 milioane lei, iar bugetul general este de peste 568 milioane lei. Orașul nostru se modernizează pe toate componentele: infrastructură, mobilitate durabilă, regenerare urbană, curățenie, agrement, recreere, cultură, economie etc.

Reiterăm o serie de priorități administrative bugetate pentru acest an: reabilitarea infrastructurii stradale, inclusiv a trotuarelor; îngroparea rețelelor aeriene de cabluri pentru telefonie, televiziune și Internet; realizarea pasajului auto subteran Gării – Tărpiului, amenajarea de noi locuri de parcare, la sol și supraetajate; construirea unei piețe agroalimentare multietajate în zona Decebal; reabilitarea termică a blocurilor de locuințe; achiziționarea a zeci de autobuze electrice; investiții masive în educație, prin reabilitarea infrastructurii și dotarea cu echipamente digitale a unităților de învățământ; modernizarea tuturor locurilor de joacă pentru copii și construirea altora noi; amenajarea de noi spații verzi pentru relaxare; pregătirea documentațiilor pentru edificarea unui complex olimpic de natație în zona Cocoș și a unui complex de agrement în zona fostei baze Mecanica; amenajarea unor noi piste de cicliști; achiziționarea unui cabinet stomatologic mobil pentru persoanele defavorizate; modernizarea, reabilitarea și extinderea rețelelor pentru iluminat public; extinderea rețelelor de alimentare cu gaze naturale pentru Sărata și Slătinița; stație de tratare și conducte de canalizare pentru Slătinița; stație de încărcare a acumulatorilor pentru autovehicule electrice și hibrid; extinderea sistemului de management al traficului; îmbunătățirea eficienței energetice la clădiri rezidențiale și publice; extinderea și transpunerea în format GIS a noului PUG și a Planului de Mobilitate Urbană Durabilă.

Pe componenta culturală, vom continua demersurile de constituire a Teatrului Municipal, vom organiza concerte de calitate destinate tuturor categoriilor de public, dar vom avea în vedere și reabilitarea Căminului Cultural Ghinda. De asemenea, pe componenta economică sunt prevăzute investiții destinate susținerii mediului antreprenorial”.

15 comentarii

 • In 2023 voi plati de 10 ori impozitul din 2017 pentru aceeasi cladire ptr ca voi sa nu fi contribuit cu nimic la ea chiar nimic…e cel mai mare impozit din ultimii 5 ani care l platesc primariei bistrita si nu e putin…
  salariul meu a crescut de doua ori si al dumneavoastra de patru ori….
  Cine i hotz si cine i caine???
  CAM CARE E DIFERENTA DOMnULE PRIMAR???

  34
  2
 • Cornele și clandesticaldestin ha ha Am câștigat iar pariul sunt imbatabil bugetul a fost votat nicio bazaconie din el nu a fost retrasă nici măcar varianta asta proastă a pasajului subteran Gării – Tărpiului ha, ha

  47
  4
  • Domnule primar Turc promitea de o organigrama în sedinta de buget de la începutul lui Februarie ai uitat ? MINCINOSULE .

   31
   3
 • Sunt 10 miliarde lei vechi alocate intreyinerii partiei…DE CE NU FUNCTIONEAZA ACUM PARTIA??????? ACUM AVEM ZAPADA SI TEMPERATURA!!!
  SUNTEM PROSTI PANA LA CAPAT!!!

  13
  14
 • Ups ! Ce am auzit în această ședință ! Un consilier PNL recunoaște oficial că Centura pe lângă râul Bistrița este în vigoare ! Păi dacă este în vigoare atunci de ce nu începeți să o construiți că construcția ei va dura mult mai puțin decât cea pe la Budac ?! În plus este și centura votată de cetățeni Bistriței la referendum .
  https://timponline.ro/incepe-proiectarea-drumului-de-mare-viteza-dej-bistrita-care-include-si-centura/

  37
  3
 • Stimată redacție ne-ați obișnuit să fiți foarte informat. În această ședință seceretara Gaftone sa antepronunțat spunând că anul acesta va fi votat noul PUG al Bistriței. Eu știu că PUG-ul trebuie făcut după o licitație de o firmă și durează elaborarea lui. Eu nu am aflat de nici-o licitație poate știți ce firmă face acest PUG ?
  Poate știți unde pot fi trimide sugesti pentru acest PUG ?
  Îmi cer scuze dacă ați publicat iformați despre această firmă și eu nu am citit acest articol.
  Vă mulțușesc că faceți eforturi să informați oameni din Bistrița .

  8
  1
 • Hai grabiti-va la plata impozitelor.
  Poate mai este vreo excursie de făcut prin ,, țările calde ”
  RUSINE, RUȘINE, RUSINE pentru toată conducerea primăriei.
  O mizerie cumplită pe toate străzile, sparte, cu piatra măruntă risipită pe tot trotuarul , cel de 30 de cm. ,că restul este ocupat de pistele de biciclete
  Niște mizerabili care nu se gândesc decât la buzunarul lor.RUSINE sa va fie!!!
  Cine sa va mai voteze ?
  Profitorii doar ! Cei care au prins contracte grase in licitații trucate !
  Impozite grase de la toți amărâții ca sa vă puteți voi plimba . Oare nu va crapa obrazul de rusine ?
  D-le primar se vor mări impozitele ?
  A, nu vom împovăra cetățenii cu noi taxe, parca așa spuneați d-le primar !!!
  Ați uitat destul de repede si pentru că trebuiau mărite salariile celor din primărie, ne-ați încovoiat pe toți cu impozite si taxe mărite. Ăștia sunt liberalii ?
  Ați promis că veți reduce organigrama si , ați ajuns să aveți angajați dublu față de Primăria Cluj ?
  Câți lipitori de afișe mai aveți de angajat , că sa ne grăbim cu impozitele astea tembele . Nu va mai satura Dumnezeu !
  Ar trebui făcut front comun SI sa nu mai meargă nimeni sa plătească nici un impozit .
  Îi invitam pe toți : primar , viceprimari ai consilieri la o plimbare prin oraș să vadă cum se poate circula . Vor veni si câteva mame cu cărucioarele cu copii sa le arăți pe unde pot sa treacă cu căruciorul.
  RUSINE !

  7
  2
 • Felicitari administratiei IOAN TURC !
  Bistrita va deveni un oras si mai frumos dupa terminarea acestor proiecte si nu vom mai vedea spanzurate cabluri pe stalpi si prin copaci.
  Noi, cei o mana de civici bistriteni am contribuit cu lucruri concrete si doar unu il amintesc, privind amenajarea a 100 locuri de parcare in spatele Bisericii ROMANO-CATOLICA de pe str. Sincai .

  2
  17
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS