În pungile mov se află buletinele de vot pentru alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean, în cele roşii cele pentru alegerea primarului, în cele verzi buletinele pentru alegerea Consiliului Judeţean, iar în cele albastre cele pentru alegerea consiliilor locale.
Metoda de împărţire a buletinelor de vot în saci de culori diferite e practicată de mai mulţi ani în Bistriţa-Năsăud pentru ca acestea să nu fie încurcate de secţiile de votare.
Sâmbătă dimineaţa, la împărţirea buletinelor pe rute a fost prezent subprefectul Ovidiu Frenţ, dar şi oamenii de bază ai tuturor scrutinelor, Elisabeta Ilovan, Mariana Tulai, Gheorghe Cojocaru şi mulţi alţii.
Totul a mers ca pe roate, singura problemă întâmpinată fiind aceea că unii primari nu au ajuns fix la ora la care au fost programaţi din cauza drumurilor proaste sau a celor pe care se lucrează şi au restricţii de viteză.
În Bistriţa-Năsăud sunt aşteptaţi la urne la alegerile locale un număr de 262.592 de alegători care îşi vor putea exercita dreptul la vot în 312 secţii de votare deschise în municipiul Bistriţa, în oraşele Năsăud, Beclean şi Sîngeorz-Băi, respectiv în 58 de comune.
Un număr de 56 de secţii de votare vor funcţiona în municipiul Bistriţa, 26 în oraşele Beclean, Năsăud şi Sîngeorz-Băi şi 230 în cele 58 de comune ale judeţului, potrivit datelor furnizate de Prefectura Bistriţa-Năsăud.
Dintre persoanele cu drept de vot 262.320 de alegători sunt înscrişi în listele electorale permanente şi 272 sunt cetăţeni ai altor state ale Uniunii Europene, înscrişi pe listele electorale complementare.
Pentru aceştia au fost tipărite un număr de 1.166.424 de buletine de vot din care 290.600 buletine de vot pentru alegerea primarilor din judeţ, 290.600 de buletine de vot pentru alegerea Consiliilor Locale din judeţ, 290.600 buletine de vot pentru alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean şi 290.600 buletine de vot pentru alegerea Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud.
De asemenea, un număr de 4.024 buletine de vot se vor distribui primăriilor, birourilor electorale de circumscripţie electorală, birourilor electorale ale secţiilor de votare şi reprezentanţilor partidelor politice, alianţelor politice, alianţelor electorale sau candidaţilor independenţi.
Buletinele de vot au fost tipărite la Sucursala Imprimeria de Vest Oradea a Companiei Naţionale a Imprimeriilor Coresi SA Bucureşti, valoarea contractului fiind de 215.000 de lei. Pentru tipărirea buletinelor a fost nevoie de 22 de tone de hârtie ridicată de la Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat Unitatea Teritorială Sibiu.
În judeţ vor mai fi distribuite 1560 de ştampile cu menţiunea ”votat”, 624 de ştampile cu menţiunea ”anulat” şi 252.718 de timbre autocolante care vor fi lipite pe cărţile de identitate ale alegătorilor.
Pentru organizarea alegerilor locale, judeţului Bistriţa-Năsăud i-au fost alocată suma de 550.000 lei.
Cristiana Sabău
Adaugă comentariu