Timp de gândire

Bursa nepricepuţilor

Nu ştiu cum de s-a întâmplat că, la bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi, am dat numai peste tineri care nu aveau diplomă de bacalaureat. Explicaţia ar fi că restul se grăbesc zilele acestea să-şi găsească un loc în cămin fiindcă începe anul universitar. Nu e rău că ceilalţi vor să muncească, mi-am zis. Am fost însă curioasă să aflu ce ştiu să facă şi ce pretenţii salariale au.

Cu o singură excepţie, nimeni nu ştia să facă nimic, dar, în ciuda acestui fapt, toţi visau la un loc de muncă uşor, bine plătit, dacă se poate la un birou. „Să nu fie greu!”, mi-a răspuns un adolescent care a recunoscut că, anul acesta, a picat Bac-ul. Probabil că i-a ajuns un examen greu şi nu mai are nevoie şi de un loc de muncă la fel. Când am întrebat de pretenţii financiare, niciun pretendent la un loc de muncă nu considera că merită să se dea jos din pat dimineaţa pentru mai puţin de 1000-1200 de lei. O altă categorie de tineri cu care aş fi vrut să stau de vorbă m-a împins, deloc elegant, punându-mă la punct: „Nu dăm interviuri”. Probabil că nu ştiau, bieţii, că mă enervează teribil gestul. Când nu vrei să stai de vorbă cu cineva, îi spui, pur şi simplu că nu vrei, nu e nevoie nici să-l îmbrânceşti, nici să-i întorci spatele brusc şi să o rupi la fugă ca şi cum ai fi întâlnit un ciumat.

Să trecem acum la tabloul angajatorilor. Ademeniţi cu tot soiul de „oferte” de stat, oamenii au venit, de voie, de nevoie, să angajeze tineri, dar nu s-au grăbit să semneze contracte pe loc. Firmele nu sunt instituţii publice care să-şi permită să ia grupuri masive de persoane care nu ştiu să facă nimic altceva decât cafele şi să se plimbe pe tocuri. Poate să-ţi dea statul câte facilităţi vrea, dacă tu nu poţi trage niciun folos de pe urma angajatului tău, te lipseşti de el. Decât să te încurce un nepriceput în aceste vremuri grele, mai bine munceşti tu cât doi. Eu dacă eu întâlneam la bursă un tânăr sociabil, comunicativ, care să mă impresioneze prin ţinută, vocabular, atitudine, l-aş fi luat la ziar chiar dacă nu am cerut măsuţă de la AJOFM. Sunt absolut de acord că tinerii merită o şansă, trebuie formaţi, corectaţi, învăţaţi cum să facă, dar, în acelaşi timp cred că niciun angajator nu mai riscă să ia oameni cu ochii închişi fără măcar să-i testeze într-o perioadă de probă. În viaţa mea, am avut parte de astfel de perioade. Mi s-a spus clar că nu voi fi plătită şi am acceptat, iar bucuria mea a fost enormă când oamenii mi-au spus ulterior că m-am descurcat foarte bine şi, pentru tot ce am făcut în perioada de probă, voi primi bani.

Nu ştiu de ce s-a ajuns aici, la abundenţa de nepricepuţi, de oameni care, deşi nu ştiu să facă nimic, au foarte multe pretenţii. Poate şi şcoala românească e vinovată fiindcă abundă în teorie şi e zero barat la capitolul practică. Copiii cară ghiozdane uriaşe şi grele, au zeci de materii care mai de care mai abstracte, dar la sfârşitul liceului nu ştiu nimic, nici măcar nu sunt capabili unii de o conversaţie minimală cu o persoană necunoscută. E absolut bizar, după părerea mea. Nu cred că trebuie să ne întoarcem în anii 80 când liceele industriale produceau pe bandă rulantă mecanici, electricieni şi prelucrători prin aşchiere care chiuleau de la toate orele de practică şi lăsau maiştri să le facă proiectele de atestat. Cred că prima mutare ar fi orientarea elevilor de mici spre acele şcoli în care îşi pot valorifica talentul, care să le placă şi să-i determine să-şi dorească mereu să ştie mai mult.  

Bursa de ieri mi-a lăsat un gust amar pentru că sunt atât de mulţi tineri dezorientaţi care la 22-25 de ani încă îşi mai caută drumul în viaţă, iar dacă îi întrebi ce vor, nu ştiu să-ţi răspundă. În schimb, îţi înşiruie o listă lungă de diplome pe care le deţin. Studii europene, jurnalistică, management… cuvinte goale care nu valorează absolut nimic.

Dacă e să-i cer ceva statului ca posibil angajator este să pregătească, inclusiv din banii mei de contribuabil, oameni pricepuţi.

Cristiana Sabău

10 comentarii

  • S-a ajuns aici datorita faptului ca parintii nu se ocupa de educatia elelemtara, alearga numai dupa bani pentru a supravietui sau imbogatii. Copii carora parintii le acorda atentie isi iau bacalaoreatul si se duc la facultate. Cei ce raman aici sunt de regula aproape abandonati, nu cunosc reguli elementare de comportament, de igiena si sunt ingrozitor de comozi.Pentru angajatori sunt un calvar.Mi s-a intamplat si mie si tuturor celor care au o afacere. La cat sunt de incapabili in general, ar trebui sa fie platiti angajatorii sa ii suporte si formeze :).

  • Vina absoluta apartine guvernantilor care ar trebui sa administreze aceasta tara. Nu tinerii sunt de vina, ci guvernantii incapabili de o viziune economica, de perspectiva, de nimic. Normal ca tinerii sunt cei mai loviti, cei mai dezorientati de aceasta abrambureala a guvernantilor. Se fac in curand 2 ani de guvernare a unei puteri cu o majoritate absoluta de 70%. Din pacate rezultatele sunt mult mai sable decat cele de pe vremea guvernului minoritar a lui Tariceanu. Isi bat joc de oamenii care le-au dat atata putere, si ei nu stiu ce sa faca cu ea.

  • Este foarte simplu a se cauta vinovati. Manjim pe unii si pe altii, fiecare dupa experienta proprie. Problema este ca intreaga societate romaneasca s-a degradat, de la un capat si pana la celalalt, indiferent despre ce capete vorbim. Problema pleaca de la cei 7 ani de-acasa, continua cu sistemul si se termina cu modul in care cei tineri se transforma in parinti si trebuie sa faca fata vietii. Analiza ar trebui sa fie extrem de lunga si exhaustiva si adanca. Chestiunea este ca nimeni n-o face si nu o va face din varia motive si interese. Totul in aceasta lume se bazeaza pe bani si interese. Toti trag concluzii, acuza, judeca dar fara a face o analiza corecta, coerenta si pragmatica urmata de actiuni corective care sa fie agreate de toti cei implicati. Toti stim ce se intampla, dar, ghinion, toti continuam sa mergem inainte fiecare dupa putintele proprii. Simplu, nu?

  • Orice natiune are nevoie de lideri vizionari pt. a evolua. Din pacate, natiunea romana este condusa de „lideri” travestiti, incompetenti si caricaturali. Atata vreme cat promovam la nivel de lideri nationali pessonaje ca penalul Becali, turnatorul Voiculescu, plagiatorul Ponta, etc. sa nu avem alte expectante de la tineri.

    • Ai perfecta dreptate. Liderilor mentionati de tine le-as mai alatura cateva nume de cleptomani ce-au reusit spectaculoase numere de iluzionism, pe sistemul „uite flota, nu e flota!”. Ma refer, desigur, la stimabilul presedinte Basescu Traian. Nici cu onorabila Nuţi Udrea nu mi-e rusine, a repus turismul romanesc pe picioare, iar apoi l-a invitat pe presedintele ei preferat, cel al Norvegiei, sa ne faca o vizita. Era sa-l uit pe domnu` Bordură, pardon, Videanu.

    • Si tu ai fi avut dreptate, dar trebuie sa iti reamintesc ca, din pacate, de 2 ani USL-ul reprezinta „elita” de 70% care administreaza tara. Si in astia 2 ani USL-ul a demonstrat ca mare parte din oamenii din varful USL sunt niste PENALI.

  • Aveti perfecta dreptate, d-na Cristiana Sabau. Mai mult, cand auzi despre un copil ca s-a inscris la facultate, cel mai adesea, iti vine sa exclami: ce sa caute asta la facultate, cand ma mir cum de-a terminat liceul ?! Cei ce cunosc actualul sistem universitar, pot sa confirme ca multi nu reusesc sa absolve. Doar 15-25% merita diploma si pot face dovada, in absenta ei, c-au absolvit o facultate. Si, apropo de jurnalism, cate „fatuci” termina jurnalismul, sau chiar litere, si nu stiu face un acord corect ?! Tinerii, multi din ei, asemeni parintilor lor, violenteaza flagrant limba romana. Jargon de mahala, de club, de net. Replici monosilabice, mai mult onomatopee ! Ma irita pe mine, un absolvent de liceu tehnic!Ce bine-ar fi, in media bistriteana, sa putem clona o Cristiana Sabau, o Claudia Andron, lista nu se opreste aici, dar e foarte scurta !

  • 80%din profilele de la licee nu te pregatesc pentru nimic,50% dintre profesori obtin note sub 6 la examene,facultatiile sunt societatii comerciale care scot someri pe banda rulanta,una din conditiile principale ca sa termini o facultate este sa ai bani iar pentru tineretul din ziua de azi exemplele de oameni care au muncit si au reusit in viata sunt tot mai putine,exceland in schimb exemplele cocalarilor care fara a munci vreodata in viata lor au un nivel de bunastare la care prin munca cinstita nu poti ajunge niciodata.Visul a 40% dintre tineri este sa ajunga la facultate pentru a se distra pe banii parintilor, a 40% sa termine scoala si sa plece in strainatate si abia 20% se gandesc cu adevarat la scoala ca o modaliate de a reusi in viata.Din pacate mottoul ,,cine lucra si munceste are tot ce vrea,,a fost inlocuit cu ,,cine lucra si munceste ori e prost,ori nu gandeste,,

  • Adevarul crunt este ca: sunt nepregatiti, ca au acces la facultate si obtin diplome desi nu sunt in stare sa citeasca si sa scrie corect, ce sa mai vorbim despre cunostinte.
    Si ca li s-a inoculat in creieri ideea (aici sunt parintii de vina, mai ales cei care frustrati fiind ca nu au diplome isi vad „progenitura” intelectuala) ca fiind absolventi de orice gen de scoala ei au dreptul la o slujba (daca se poate la birou) cat mai simpla si unde sa piarda timpul (pe Facebook).
    Insa, paradoxal, daca li se propune sa lucreze intr-un club undeva inafara tarii pe euro, uita ca au diplome si „studii” sofisticate si se inghesuie sa se angajeze acolo…
    Sper ex, si spre rusinea ei, cunosc o domnisoara care facea buze tuguiate si mofturi ca vrea sa aiba o slujba la nivelul cunostintelor dumneaei, asa ca inteleg ca nu poate accepta orice, pe bani marunti, insa de curand a fost „momita” sa plece intr-o alta tara (mai exotica asa) ca sa stearga mese intr-un club si tocmai se straduieste sa inchida valizele si sa isi „ia zborul”

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.