Timp de gândire

Bistriţa, oraşul indiferenţilor

Puţin sub 14% dintre cetăţenii acestui oraş sunt cu adevărat interesaţi de viaţa comunităţii. Să vii şi să spui că cei care au stat acasă au sancţionat pe nu ştiu cine cu absenţa lor de la vot mi se pare ridicol. La cum arată rezultatele referendumului, dacă cei care erau împotrivă se duceau şi puneau şampila pe „Nu”, la această oră municipalitatea se putea afla într-o situaţie dificilă şi dosarul „centura de sud” era clasat şi de domeniul trecutului.

Dar nu s-a întâmplat aşa! Ne place, nu ne place, între cei care au spus „Da”, vrem centură prin partea de sud, şi cei care au spus „Nu”, „nu vrem”, e o diferenţă de 10% procente în favoarea celor dintâi. Aşadar, matematic vorbind, mai mulţi au spus „Da” decât „Nu”. Nu avem de unde şti ce părere au cei care nu şi-au exprimat-o. Se pare că nu le pasă pe unde trece centura sau pur şi simplu nu le pasă de nimic. Din punct de vedere statistic, ei nu contează fiindcă nu vor să conteze. De ce să-i deranjăm atunci?

Trăim într-o lume în care o jurnalistă e violată pe stradă, în Bucureşti, iar oamenii trec pe lângă ea şi nu răspund strigătului de ajutor, un baschetbalist e căzut jos, într-un lac de sânge, şi nimeni nu sună la 112 să cheme vreun echipaj de urgenţă în ajutor, aşa că tânărul de 23 de ani moare. În logica unor partide politice care au îndemnat lumea să nu participe la vot, la referendum, probabil cei care nu au reacţionat, prin lipsa lor de implicare, au demonstrat că sancţionează o societate în care actele de violenţă au luat-o razna, nu? În realitate însă trecătorilor nu le-a păsat, au fost total indiferenţi fiindcă nu era vorba de ei, ci de alţii, de nişte necunoscuţi. Probabil că nici măcar nu s-au simţit vinovaţi aflând ce s-a întâmplat cu adevărat atunci când ei nici măcar nu au întors capul. Aşa e omul modern, cu căştile pe cap, mergând singur pe drum.

Mi-e foarte greu să înţeleg de ce oamenii cred că fac ceva deosebit atunci când nu participă la vot. Am auzit din gura celor îndemnau lumea să stea acasă pretextul că populaţia nu e informată şi că, în aceste condiţii, ar fi greşit să participe la vot şi să pună ştampila la întâmplare. Să fim serioşi! S-au scris sute de pagini pe marginea subiectului, au vorbit şi cei care sunt pro şi cei care sunt contra. Numai cine nu a vrut nu a auzit prelegeri infinite despre centură. Orice om normal putea pune lucrurile cap la cap şi lua o decizie. Numai că e mai simplu şi mai comod să-i laşi pe alţii să o facă în timp ce tu te pregăteşti să critici orice hotărâre s-ar lua ca şi cum, dacă nu te-ai implicat, eşti îndreptăţit să o faci. E mai complicată povestea cu asumatul, cu ieşitul în faţă, e mai simplă cu anonimatul, cu bârfa, cu critica mai mult sau mai puţin justificată la tot ceea ce se face, bun sau rău.

O mână de oameni a ieşit în faţă şi a spus de ce e împotriva centurii de sud. Bravo lor! Printre ei şi profesorul de religie Florin Bojor. Mulţi aţi fost ironici, aţi râs şi aţi postat comentarii negative la adresa lui, dar câţi dintre dumneavoastră aţi avea curajul să vă susţineţi public punctul de vedere, indiferent care ar fi acela? Cei care lucraţi la stat aţi ieşi în faţă să spuneţi, cu nume şi prenume, „eu cred că…?” Daţi-mi voie să mă îndoiesc profund că ar exista multe exemple. La stat lucrează oameni care se tem de şefi numiţi politic, se tem de restructurări, de penalizări, de disponibilizări. Pe scurt, oameni care se tem. Uitaţi-vă la frumoşii nebuni care militează împotriva proiectului de la Roşia Montană! Şi ei sunt demni de admiraţie pentru că ies duminică de duminică în stradă şi spun ce cred cu riscul de a fi împroşcaţi în fel şi chip de anonimii din spatele tastelor, de politicieni, de comentatorii de la tv. Nu contează dacă ei, manifestanţii, au sau nu dreptate. Contează faptul că-şi spun părerea, că nu vor să-i lase pe alţii să decidă în locul lor.

Să nu credeţi că eu sau alţii care mergem la vot să ne spunem părerea nu suntem dezamăgiţi de lumea în care trăim, de politicieni, de hotărârile lor. Suntem cu vârf şi îndesat şi poate că, de multe ori ne trezim în situaţia de a ne promite nouă înşine că nu vom mai aplica ştampila pe niciun nume, dar, cu toate acestea mergem totuşi să votăm. Votul este singura armă pe care o putem folosi în democraţie. Nu ne plac nici nouă politicienii, dar înţelegem că trebuie să alegem pe cineva dintre cei care candidează. Nu putem importa nici extratereştri, nici locuitori ai altor continente. Dacă stăm acasă, nu sancţionăm nimic. Dimpotrivă, îi lăsăm pe alţii să decidă în locul nostru, iar dacă stăm bine şi ne gândim, acest lucru poate fi riscant de cele mai multe ori în sens rău. 

Oare cum ar fi arătat rezultatele votului la acest referendum dacă măcar 80% din populaţie se prezenta la urne? Nu o să ştim niciodată, din păcate. Ştim însă că trăim într-un oraş cu oameni indiferenţi, cu partide care profită de pe urma lor ca să interpreteze, la final, lucrurile în cheie personală, posibil fără nicio legătură cu realitatea.

Cristiana Sabău

24 comentarii

  • da, sint unul care nu am mers si nu voi mai merge niciodata la vreun vot. niciodata . da , inteleg ca nu am dreptul sa vorbesc [in cazul meu] si nici nu vorbesc de centura si de alte prostii [politica sau referendumuri], nu ma intereseaza . nu ma intereseaza. o duc la fel de bine si daca este Cretu sau nu, daca este centura sau nu, daca se exploateaza la RM sau nu, daca este Basescu sau nu, daca este Usl sau nu. imi este indiferent, tot ce fac eu [ce fac eu] nu are legatura cu astea. Nu sint un cetatean model[si nici nu doresc sa fiu vreodata] , Vorbesc [si puteti sa vedeti astea in comentariile mele trecute] doar de sfaturi , de ce trebuie facut sau nu , ca si altii sa invete si sa poata sa treaca mai usor prin criza asta. atit !!

    • sa.ti dea dzeu si viata un drum profund prin viata ta, pe langa casa ta si pe langa munca ta de o viata, acel drum prafuit sa te umple de fericirea care ii umple pe unii care acum sunt in disperare si la mare nevoie de ajutor acum si tu le intorci spateleNU am vazut in viata mea un comentariu mai rautacios, sec, indiferent si obraznic, asa sa ai perte.

  • Strabunicii si strabunicele noastre au luptat eroic pentru dreptul de a vota indiferent de religie, rasa, profesie sau sex (poate nu chiar in Romania, dar in restul lumii asa a fost si au fortat si tara noastra sa se alinieze). Noi luam acest drept in deradere si preferam sa stam acasa la caldurica anonimatului, eventual sa pariem pe cine iese invingator.
    Propunere? Poate daca nu participi deloc la procesul electoral intr-un ciclu complet de 5 ani, sa-ti fie retras acest drept? Nu stiu daca e o solutie corecta, tinand cont ca socialii din Viisoara (si in general natia rroma) voteaza de fiecare data (nu ma intereseaza motivul lor, poate pentru o sacosa cu mancare, o galeata, poate sunt amenintati ca sunt dati afara din locuinte, poate au simt civic). Atunci ar ramane ei majoritari la vot, si nu ar fi bine.
    Referitor la acest referendum, nu zic ca rezultatul e bun sau rau, sau de ce marea majoritate nu a vrut sa voteze fiindca nu i-a interesat (poate subiectul nu a fost unul de interes general, nu le aduce nimic in plus pe masa celor sarmani si nici nu le va tine de cald pensionarilor la iarna). Pur si simplu e o etapa in democratia noastra originala, mergem mai departe si visam la America.

  • da , acum sa mi se ia acest drept de-a vota. sa ma amendeze ptr. ca nu votez , sa ma inchida sau sa fac puscarie grea ani multi , si tot nu voi vota . sint un om tare , puternic si cu calm. maine daca ma lasa fara nimic in fata primariei , peste un an sint mai bogat decit acum.

  • Atunci cand omul ajunge la un nivel de suprasaturatie maxima devine indiferent. Acest referendum este rezultatul politicii esuate romanesti. Nu poti avea pretentia de la oameni sa mai prezinte interes atunci cand esti mintit si amagit la nesfarsit. Oamenii stiu ca zarurile sunt mereu pecetluite, ca nu conteaza votul lor pana la urma. Nu prea a contat opinia publica in aceasta tara, doar cand politicienii si-au urmarit un interes. Asa ca morala ar trebui sa se indrepte asupra luminatilor nostri conducatori.

  • Eu nu am mers la vot pt.ca am dorit ca referendumul sa nu fie validat. Acum aflu ca nu conteaza daca e validat sau nu. Cind am votat demiterea lui Basescu de ce a contat? Decat sa ne acuzam unii pe altii de indiferenta sau de interese partinice n-ar fi mai bine sa ne intrebam de ce nu se respecta legile? Primarul sa faca legea in curtea lui personala ca nu-mi amintesc sa fi primit mostenire Bistrita cu iobagii aferenti.

  • De la 1989 incoace am hotarat sa nu ma mai las manat de teama. A fost indeajuns! Daca insa au ajuns unii iar sa le fie teama sa-si exprime o pozitie chiar si sub anonimatul unui vot secret, eu consider ca este o stare trista si deplorabila. Niciodata nu mi-a stat in fire sa indemn pe cineva spre o pozitie sau alta; dar intotdeauna le-am spus oamenilor din jurul meu ca atunci cand nu te duci la vot, iti pierzi dreptul de a comenta rezultatul votului.
    E trist ca in 24 de ani de democratie am ajuns ca atat de multi cetateni ai orasului nostru renunta benevol la dreptul de a participa la hotarari care ii privesc pe ei toti intr-o masura mai mare sau mai mica.
    Acest drept ne-a fost castigat de acei tineri care si-au lasat viata in zilele fierbinti ale lui Decembrie 1989 printre altele si pentru dreptul la alegeri libere si democratice. Numai cine nu a vrut nu s-a putut informa cu privire la acest referendum. Massmedia le-a dat tuturor suficienta informare. Trebuiau doar citite sau ascultate aceste informari, fara a baga in seama recomandarile sau sugestiile care insoteau uneori aceste informatii.

    • domnule Preot [daca sinteti chiar ala], dvs. nu intelegeti de ce am iesit atunci in 89 noi tinerii, nu aveti cum sa intelegeti si faptul ca de ce nu am iesit la vot . din turnul ala mare si inalt al bisericii dvs. nu se vede asta ???? ca eu vad si daca ma urc pe bloc. si asi mai spune eu ceva de dvs si biserica aia care o patronati dvs, dar am o jena .

    • Raul Adrian este unul dintre pacientii mei cei mai isterici. In faza acuta ii dau Thorazine si in faza de mentenanta a simptomelor ii dau cu Prolixin 100 mg de 3 ori pe zi. Baiatul asta inghite neuroleptice ca pe pufuleti.

  • În primul rând vă mulțumesc că m-ați făcut un ”indiferent”! NU știu cum vă permiteți, dar mă rog pregătirea și nivelul de cultură (pe care credeți că o aveți) probabil vă dă acest drept, însă pt mine este un manifest primitiv al unei subculturi neurotico – frustrate. Știți de ce nu merg oamenii la vot? Răspunsul e una foarte simplă: pt că e o ruptură enormă între politic și oameni. Și bistrițenii, ca de altfel majoritatea oamenilor din România s-au scârbit, s-au săturat să voteze, pt că oricum nu se schimbă absolut nimic, partidele tot fac ce vor și găsesc calea pt a-și îndeplini interesele fără ca să bage-n seamă votul nenorociților (adică noi indiferenții).

    • corect Nene Iancule , asa este !!! asa este , dar unii nu vor sau nu stiu sau nu pot sa inteleaga. vor intelege ei atunci cind in Romania se va instaura iar regimuri totalitare. deja Psd-ul lucreaza.

    • Într-un fel aveţi dreptate, toată lumea e sătulă să voteze răul mai mic. Întreg sistemul, de la condiţiile aberante pentru a candida ca independent, la sistemul de vot (alegerile într-un singur tur de scrutin la locale avantajează marile partide, e şi mai greu pentru independenţi să aibă vreo şansă, sau pentru partidele mici să se afirme), etc etc, totul e construit anume pentru a descuraja oamenii oneşti să participe la vot şi nu numai.

      Problema e că stând acasă, la vot şi nu numai, le faceţi jocurile. Fără să vreţi, ieri aţi făcut, într-un fel, jocul partidelor care au îndemnat la boicotarea referendumului (sper că acuma îşi dau şi ei seama ce greşeală cretină au făcut). În plus, la referendumul de ieri a fost vorba de o problemă foarte concretă, clară. Nu a fost vorba de promisiuni electorale venite din două (sau mai multe) tabere, sacoşe cu ulei etc, ci de logică şi argumente vs interese şi demenţă.

      Ar trebui nu doar să votăm, ci să luăm exemplul naţiunilor care se implică constant, prin proteste şi nu numai, în mersul comunităţilor din care fac parte. E clar că nu vom schimba totul brusc, dar orice pas înainte e binevenit.

  • deaia vrea useleu sa coboare pragul referendumului la 30% (sau sa il scoata de tot), ca sa poata sa isi treaca orice tampenii cu participarea activului de partid si a asistatilor social. In loc sa se lupte sa faca niste proiecte bune, sa le promoveze si sa le sustina, ei fac proiecte care ii intereseaza numai uselisti, si apoi se mira ca nu iese lumea la vot.

  • Adevărul e trist intr-adevăr!
    Dacă oraşul ar fi avut parte de o administraţie competentă şi cu proiecte de viitor fezabile, apoi, cu siguranţă, oamenii ar sări în sus şi-ar susţine-o, ori de căte ori ar apela această susţinere. În situaţia de acum, administraţia poate mai degrabă să exclame: fraţilor, am înfrânt!
    Indiferenţa propriilor cetăţeni, pe care pretinzi că-i reprezinţi, este o formă de manifestare tot la fel de puternică precum cea a masei subţiri de servitori care te urmează în proiectele tale, oricum ar arăta ele, bune sau rele. Adică cum, poate spune cineva că un procent de sub 10% cetăţeni, ce aplaudă mereu tot ceea ce le spune primarul, poate să treacă peste votul de blam al celorlalţi şi să facă cum îi taie capul? Păi, dacă n-au fost în stare să-şi facă partizani măcar o treime dintre cetăţenii acestui burg, apoi administratorii vremelnici de acum , pot să meargă să-şi facă centuri ocolitoare doar pe propriile proprietăţi, pe care să se dea cu trotineta, căci doar acolo sunt legitimi să facă ceva.

  • e fooooarte bine ,centura peste oras si biserici in curtea oamenilor-super tare ,Cretule ,halal democratie-sa ai parte respect pe lumea cealalta ,ca pe lumea asta ,nu meriti nici macar un pipi de pisica,ai impresia ca-i orasul tau ,in mintea ta confuza-lumea zice ca ai terenuri de vanzare pe unde trece centura si tu si ai tai acoliti-te-a orbit banul

  • Nu cred ca in aceasta tara,ii pasa cuiva de ce gândim,ce simtim,ce ne dorim si mai ales cum trăim noi,cei mulți. Deci,da: SUNT INDIFERENT!!!

  • Vedeti dumneavoastra, de fapt bistritenii sunt indiferenti. Indiferenti la tot ce se intampla in jurul lor, daca este ceva serios. Inca nu inteleg ca de ei, ca majoritate, depinde ce li se intampla. Se jeluiesc, critica, dar nu sunt prea comozi sa-si spuna parerea fie si printr-un vot. Din experienta mea cu spiritul civic bistritean am concluzionat ca suntem niste cetateni lenesi, guralivi si gata sa punem la zid pe oricine se exprima, de regula prin a acuza ca sunt cumparati sau servitorii unor interese. doar pentru a ne asigura superioritatea fata de ei, sa ne ascundem de fapt indolenta si lenea civica. Un psiholog v-ar putea explica mai bine ce trasatura abjecta ne defineste pe noi ca societate bistriteana.La noi zicala:”Sa moara capra vecinului” nu e valabila. Pe noi ne conduce:”sa moara vecinul sa-mi ramana mie capra”. Asta este ansamblul cetatenesc in Bistrita. Personal nu mai astept de ceva vreme nimic de la Bistriteni, si dumneavoastra stiti de ce.

  • Cristiana ! Abuzurile incompatibilului sint de competenta DNA .Cit de corecta a fost lupta cetatenilor satui de abuzurile acestui primar ,cu masina de vot usl ( benere,zeci de mii de sms-uri si scrisori cu antetul primariei , armata viceprimarului Avram,asistatii sociali) toate acestea si pe banii celor care au fost impotriva ? Cit de corecta a fost numararea voturilor (vezi incidentul de la sectia 11 ) ? Cu toate acestea incompatibilul e multumit ! Dar bistritenii ?

  • Oameni buni, incurcati la greu votul si democratia cu exercitiul din week-end al lui Cretu. A pune poporul sa raspunda la o intrebare tembela, fara alternativa, nu este democratie. Mai degraba prostie, ca sa ma exprim elegant. In alte locuri, proiecte carora li se opun 100-200 de cetateni sunt analizate si rasanalizate, ajustate si discutate pentru a alege varianta optima. In perioada premegatoare acestei caricaturi de joc democratic, am citit ateva studii facute de altii. In dezbaterea publica, facuta de catre proiectant, oamenii au trimis intrebari, care au primit raspunsuri punctiforme, cu fapte, nu vorbe. Materialele acestea (olografe) pot fi consultate de catre oricine. Iar proiectul a fost corectat de 29 de ori, pana s-a gasit varianta optima. Iar valoarea acestuia era doar cu putin mai mare decat la noi, dar cu acesti bani s-a construit un pod unic in lume, si noua km de autostrada printre munti. Sorry, dar o administratie responsabila asculta parerea tururor si incearca sa multumeasca pe toata lumea, nu sa-i inparta pro si contra. Asta este democratie, la noi este propaganda si atat.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.