Cultură

Bust din bronz al primului primar român al Bistriței în Piața Petru Rareș

În Piața Petru Rareș din Bistrița se dorește amplasarea unui bust din bronz al lui Corneliu Mureșan, primul primar român al orașului Bistrița, dacă își va da avizul și Comisia Zonală a Monumentelor Istorice 3 (CZMI 3) care se întrunește astăzi.

Corneliu Mureșan s-a născut în 7 iunie 1903 la Mureșenii de Câmpie, județul Cluj, tatăl său fiind preot protopop și arhidiacon onorar. Școala primară a urmat-o la Gherla, iar liceul la Dej. A absolvit Facultatea de Drept din Cluj, iar la Bistrița a venit în 1927. A lucrat la Baroul avocațial de stat, condus de dr. Anton George.

A fost primar liberal al orașului între anii 1934 și 1937, având o contribuție majoră la urbanizarea Bistriței.


A început cu pavarea străzii din fața Primăriei, apoi a str. Gheorghe Șincai, Odobescu, Titulescu, Liviu Rebreanu și a Bulevardului Viișoarei. A mutat piața din jurul Bisericii Evanghelice unde veneau țăranii să vândă diverse produse agricole în Decebal, iar târgul de vite care se ținea în Decebal peste linia ferată, pe locul unde a funcționat CPL. A contribuit la amenajarea parcului municipal, inclusiv la amenajarea sediului actualei primării. O clădire veche care exista pe locul une este astăzi statuia poetului Andrei Mureșanu a fost demolată și în locul ei a fost amenajat parcul din jurul Bisericii Evanghelice.

”Urmarea acestor măsuri de modernizare au existat și împotriviri care au mers până la manifestații de stradă”, arată documentele vremii.

Primăria condusă de el se ocupa de întreținerea străzilor pe care le uda cu apă din cazane de metal aflate în căruțe trase de cai. După ce nu a mai fost primar a lucrat în instituția ca șeful Gospodăriei Comunale, perioadă în care s-a pavat bulevardul Republicii, s-a reparat conducta de apă de la Cușma, s-a extins capacitatea uzinei electrice, s-au mai făcut trotuare pe str. Andrei Mureșanu, str. General Grigore Bălan, Piața Mihai Eminescu și str. George Coșbuc.

Consiliul Local Bistrița i-a conferit titlul de Cetățean de onoare al orașului în 1993.

La vremea respectivă locuia într-un apartament pe Bulevardul Decebal.

13 comentarii

  • Sa ridici tot felul de busturi sperand ca si al tau va fi pe undeva!!!
    Poate fi dezvelit …gata ingropat?
    Propun sa l facem si sfant!

    23
    3
  • Cu siguranță fostul primar ar fi fost mult mai bucuros să i se fi retrocedat „Coronița”. Și moștenitorii lui la fel. Fandaxia cu statuile a căzut în desuetudine în societățile evoluate ale lumii. Dar, mno, tre să lase și turcii ăștia după ei după ei ceva pe lângă orașul prăpădit ca după bombardamentele din Ucraina. Neapărat să-i scrieți pe statuie că a fost liberal și că i-a făcut statuia dl. primar liberal Turc. Și la trăsături se poate umbla la „butonul acord” ca să iasă bine. Cum îi turcu…

    21
    6
  • La cât de explodat e orașul cu drumuri arate și trotuare inexistente, numai busturi mai lipsesc! Cea mai indicată statuie ar fi Turc în trenulețul Thomas.

    27
    4
  • Bună ziua

    Ie vorba de Dl. Muresan fost primar care a locuit pe bulevardul Republicii vizavi de casa de pensii ? Casa in care a locuit ie de vânzare . Avea două fiice frumoase !!

    5
    4
    • Cel ce statea pe strada din jos cu vedere spre gradina cea frumoasa cum va zice anca cu doua nepoate frumoase si cu un comentariu tot mai jos …cica a avut pensie 13 ani 3 zile si 3 crapaturi in scandura de deasupra

      2
      1
  • Sună a discriminare. De ce nu primul primar al Bistritei? Ce importanță are nationalitatea? Musai să fie român, dacă se poate și ortodox.

    5
    4
  • În Piața Petru Rareș din Bistrița mai lipseste bustul din bronz al primului primar român Corneliu Mureșan, pentru ca tacâmul să fie complet. Aici au fost înghesuite o serie de obiecte de for public dând spatiului de lângă Prefectură un aspect execrabil de bazar oriental. Niciunul dintre aceste monumente nu este în armonie unul cu celălalt, iar imaginea de ansamblu, este distonantă inclusiv în raport cu clădirile din jur. Singurul eveniment demn de amintirea generatiilor ce s-a petrecut aici a fost legat de Revolutia din 1989. Incă din dimineața zilei de 22 Decembrie 1989, au iesit in fata fostului comitet judetean PCR, din piata Petru Rares peste 10.000 de bistriţeni din Fabrica Mecanică şi apoi din alte fabrici din zona industrială, riscându-si viaţa şi libertatea, într-un moment în care nu se ştia dacă regimul Ceauşescu va cădea, sau dacă se va trage sau nu la Bistriţa.
    Aici pe esplanada din fata Prefecturii a existat o troită dedicată Revoluției Române din Decembrie 1989, sfintită in anul 2004.
    Degringolada a început în anul 2009 când pe locul unde era amplasat bustul lui Petru Rares, a fost instalat controversatul monument sub formă de sulă , cel pe care bistritenii l-au asociat in sintagma “Sula si Prefectura”. Apoi în anul 2016 fântâna arteziană din fata prefecturii a fost „decorată” cu o monstruozitate cromatica din plastic numita “floarea de crin”, care arată oribil.
    Culmea este că la finalul anului 2018 tocmai „Troita Revolutiei” care reprezintă singurul monument ce are legatură cu un eveniment concret si anume, Revolutia din decembrie 1989 de la Bistrita, a fost mutată, total aiurea in cimitirul de pe strada Tarpiului, stârnind o reactie de indignare din partea bistritenilor. In decembrie, 2019 la împlinirea a 30 de ani de la Revoluția Română in fata Prefecturii din Piata Petru Rares, a fost dezvelit un „pseudo-momument” de fapt un PIETROI ascuns între boscheti, care oricum nu poate inlocui TROITA REVOLUTIEI. Dacă s-ar pune problema schimbarii numelui pietei Petru Rares din Bistrita, aceasta ar trebui să se numească „Piata Revolutiei” sau „Piata 22 Decembrie”.
    De aceea trebuie facuta ordine, in sensul mutarii munumentului eroilor din piata Petru Rares, in Cimitirul Eroilor acolo unde isi dorm somnul de veci eroii neamului, iar in locul lui sa revina statuia domnitorului moldovean, care da si numele pietei. De asemenea si “Floarea de crin” ar trebui mutara pe strada Crinilor langa blocurile colorate in mov dupa gusturile primarului Cretu. Evident TROITA trebuie readusa in locul sau din fata prefecturii.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS