Actualitate

Ca să intre curați în noul an, credincioșii au umplut bisericile să ia apă sfințită

Numeroși credincioși au mers la lăcașurile de cult pentru a asista la slujba de sfințire și pentru a lua acasă sticle cu Agheasmă. De sărbătoarea Botezului Domnu­lui, 6 ianuarie, care marchează ziua în care Mântuitorul a sfinţit apele, botezându-Se în Iordan, în biserici a avut loc Sfin­ţirea cea Mare a apei, numită şi Agheasma Mare.

La Biserica Protopopiatului Ortodox Bistrița, de la Coroana, slujba Sfințirii Mari a apei a fost oficiată de protopopul Alexandru Vidican alături de preoții Nicolae Feier, Vasile Beni și Emanuel Vidican, care i-au binecuvântat apoi pe credincioși prin stropire cu apă sfințită. ”În Iordan botezându-Te Tu, Doamne, închinarea Treimii s-a arătat”

Conform ”Învățăturii de credință creș­tină ortodoxă”, apa sfinţită de sărbătoarea Bobotezei are o putere deosebită, fiind sfinţită printr-o îndoită chemare a Sfântului Duh în cursul rugăciunii.

”Şi-i dă ei harul izbăvirii şi binecuvântarea Iordanului. Fă-o pe dânsa izvor de nestricăciune, dar de sfinţenie, dezlegare de păcate, vindecare de boli, diavolilor pieire, îndepărtare a puterilor celor potrivnice, plină de putere îngerească. Ca toţi cei ce se vor stropi şi vor gusta dintr-însa să o aibă spre curăţirea sufletelor şi a trupurilor, spre vindecarea patimilor, spre sfinţirea caselor şi spre tot folosul de trebuinţă…”.

Agheasma Mare se păstrează nestricată vreme îndelungată, rămânând tot aşa de proaspătă, de curată şi de bună la gust ca atunci când a fost scoasă din izvor. O parte din ea se păstrează în biserică, într-un vas special, fiind folosită de preot la o mulţime de slujbe. În casă, Agheasma se păstrează la loc de cinste, în vase curate, în care se pune de obicei un fir de busuioc. 

Se obişnuieşte să se guste din Agheasmă până la odovania praznicului (14 ianuarie). De asemenea, se mai poate bea în zile de post mai aspru sau la unele sărbători.

14 comentarii

 • La noi, când venea popa, mâții fugeau sub pat,
  Iar câinii drept în cușcă, speriați ca de petarde.
  La noi, când venea popa, de-l așteptam grupat
  Spoream, strict creștinește, confrerii panicarde.

  Părinte, dar stropește-mi și-n podul cu cârnați!
  Popa strângea porumbul sau banii, sau fuiorul.
  Acum nu tăiem porcul, nu mai spălăm nici maț,
  Și-am uitat cum se face din carne, cârnăciorul.

  Pe vremuri, mama – tata plantau mult busuioc.
  În lumea cea modernă din plastic avem bradul.
  Nu frecventăm biserici, când nu credem deloc,
  Iar mâții, ca și câinii ne vestesc, Doamne, iadul.

  Un porumbel coboară din cer – ca Duhul Sfânt,
  Când intră popa-n casă – umblând cu Iordanul.
  Dormi, Bistriță murdară! – Noi facem legământ,
  S-avem râuri curate, de-om fi creștini – la anul.

  14
 • Motto:
  „Eu cred că veşnicia s-a născut la sat.”
  (Lucian Blaga- SUFLETUL SATULUI)

  In loc de comentariu, mai bine poezia „Bobotează”, de Octavian Goga:

  Ieri un popă rumen mi-a venit în casă
  (Lege nu-i pe lume să şi-l vrea proroc),
  Şi din căldăruşe mi-a uitat pe masă
  Un sfios şi galben fir de busuioc…

  Busuioc cucernic, busuioc de-acasă,
  Frate cu muşcata prinsă-ntre fereşti,
  Floare de la ţară, floare cuvioasă,
  Cum să-ţi spun eu ţie cât de drag îmi eşti?

  Mi-ai adus cu tine farmecul livezii,
  Mi-ai vrăjit o clipă satul meu din deal,
  Taina ce-nfioară noaptea bobotezii,
  În întunecimea bietului Ardeal…

  Îmi răsar acuma cântece uitate.
  Şi-ntr-o pribegie fără de noroc,
  Eu te simt că tu eşti singurul meu frate,
  Rătăcit şi galben fir de busuioc…

  În străinul chiot care strig-afară,
  Lângă mine-alături mi te iroseşti,
  Floare cuvioasă, floare de la ţară,
  Ce cătarăm, oare, noi la Bucureşti?…

  15
  • Aveți dreptate! În cartierul de vest din Copenhaga, (Vesterbro) majoritatea bisericilor au fost transformate în Centre Culturale, în care locuitorii se întâlnesc, joacă tenis de masă, cumpără meniul zilei (care neapărat trebuie să fie vegetarian), iar toaletele neapărat trebuie să fie unisex (cu toate ca s-a dovedit științific, ca acest lucru este dăunător pt femei, care contactează tot felul de boli și infecții , bacterii, virusuri si ciuperci), din cauza ca bărbații se pișă pe colac 😀. Trăiască egalitatea de gen, care este împotriva femeilor (în armată, în sport, etc).
   Alte biserici s-au transformat în baruri, îi întreb, ce bere recomandați? Îmi răspunde ca bere cu gust de zmeură, și îmi dă să gust. 🤮.
   Dați-mi vă rog un Tuborg Clasic , sunt prea bătrân pt bere cu gust de zmeură.
   Pur didimpli numsitexunosc cartierul în care am locui acum 20 de ani. E Woke, neomarxist! Nu as mai sta acolo Doamnefereste.
   În alte foste biserici e piata agroalimentară, se vând legume ecologice.
   Locuitorii sunt deranjați de trasul clopotelor și au trimis plângeri primăriei și ministerului bisericii pt ca bisericile să nu mai tragă clopotele.
   Doamne ferește!

   10
   5
 • Daca vestul este in cadere atunci de ce noi ortodocsi nu tinem craciunul pe rit vechi??? De ce il tinem deodatata cu vestul daca pastele il tinem separat???

  2
  5
 • Cum poti sa intri curat in Noul an dupa ce te-ai inchinat intr-o biserica furata sub amenitarea tancurilor lui Stalin si tinuta cu minciuni si gogosele? Cum?

  8
  4
 • Ăștia care vă lamentați și criticați UK, Irlanda sau Danemarca cine han tătar v-o trimis pe-acolo? Ce mama mamonului nu ați rămas să faceți sluj la popa și să trăiți vai de mama voastră? Al dracului chelea pe voi, ați mers să trăiți mai bine și amu faceți pe interesanțîi. Puteați rămâne la voi acasă sau vă căcați în fundul grădinii.

  1
  3
 • Chiar daca ne mai C….. M in fudul gradinii de ce regele Charles al Angliei dupa incoronare a ales Romania ca prima tara vizitata.? Nu vI se pare ca strainii ne iubesc tara cu mult mai mult ca voi? Pe bune multe fete palide nu au ce cazuta in tara asta minunata cu bune cu rele.

  2
  2
 • @ Luc… and @B M,
  Am fost, am văzut ,am vinit!!
  Repede mai săriti să dați cu piatra!
  Din Romania nu se pot scrie păreri?
  –- Dar, dacă Io-s amu, șed in Tărpiu,și am internet, și vb frantuza, și știu ce-i prin Vest,c-am lucrat demult acolo și văzut, și acuma -s in fundul gredinii,și-mi pute a balegă de vaci și-a pi_halau,
  de la vecinul,
  N-am voie sa postez un comentariu cu bisericile închise din Belgia?

  Mie,mi-o ieșit bun vinul toamnă asta, dar vouă? Hai ,noroc! Și la mulți ani 🍷

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.