Sănătate

Campanie DSP de Ziua Mondială a Diabetului. Peste 6.500 de bistriţeni suferă de această boală

14 noiembrie este Ziua Mondială a Diabetului. În Bistriţa-Năsăud, la finalul trimestrul III 2013, erau în evidenţă de 6.555 bolnavi de diabet. Direcţia de Sănătate Publică derulează Campania “Diabetul - protejează viitorul!”. Vor fi afişate postere în cabinetele medicale, pe stradă se vor distribui pliante şi materiale informative, care vor fi expuse şi în mijloacele de transport în comun.

Campania “ Ziua Mondială a Diabetului” 2013 are ca slogan “Diabetul – protejează viitorul” . Aceasta este a cincea campanie şi ultima din intervalul 2009-2013, desfăşurate sub motto-ul “Diabet educaţie şi prevenţie”.

Diabetul este provocarea majoră de sănătate a secolului 21. Actualmente există 371 milioane de persoane cu diabet şi aproximativ 280 milioane cu risc major de a dezvolta această afecţiune. Pentru anul 2030 se prognozează în jur de o jumătate de miliard de persoane cu diabet. În acest sens fiecare este implicat şi fiecare are un rol de jucat în a ajuta la reducerea afluxului persoanelor cu diabet şi a proteja viitorul.

Campania din 2013 îşi doreşte să inspire şi să angajeze comunităţile locale în promovarea şi diseminarea mesajelor simple de educaţie şi prevenţie şi să angajeze activităţi cu puternic impact asupra publicului, vizând diabetul şi consecinţele acestuia pe termen lung.

La nivel internaţional, 371 milioane de persoane au diabet; până în anul 2030 numărul lor va creşte la 552 milioane. Numărul persoanelor cu diabet este în creştere în toate ţările. 80% dintre diabetici trăiesc în ţări slab sau mediu dezvoltate. Majoritatea persoanelor cu diabet au vârsta între 40 şi 59 de ani. 186 milioane de persoane (50%) au diabet nediagnosticat. În anul 2012 s-au înregistrat 4,8 milioane de decese datorate diabetului. În anul 2012 au fost cheltuiţi 471 miliarde de dolari americani, pentru îngrijirile medicale ale bolnavilor de diabet, ceea ce reprezinta 11 % din totalul cheltuielilor pentru adulţi ( 20-79 ani). 78 000 copii dezvoltă diabet de tip 1, în fiecare an.

Conform statisticilor naţionale în anul 2012 s-au înregistrat 33.528 cazuri noi de diabet. La nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, în trimestrul III 2013 se găseau în evidenţă de 6.555 bolnavi de diabet, înregistrându-se 232 cazuri noi.

În acest context, DSP Bistriţa-Năsăud, în parteneriat cu Clubul Lions Bistriţa şi SC Transmixt SA Bistriţa,  vor derula campania “Diabetul – protejează viitorul!”. Scopul campaniei vizează creşterea cuantumului informaţional al populaţiei cu privire la: factorii de risc în relaţie cu diabetul (fumat, consum excesiv de alcool, sedentarism, nutriţie dezechilibrată, obezitate, stres), simptomele de debut ale bolii.

Obiectivul campaniei este prevenirea instalării diabetului şi controlul afecţiunii prin promovarea unui mod de viaţă sănătos.   Activităţile care vor fi  derulate sunt: expunerea de postere în cabinetele medicale de toate tipurile (medic de familie, medicina muncii, şcolar, zona industrială); oferirea de pliante şi materiale informative se face prin intermediul voluntarilor Clubului Lions prin distribuire stradală sau în incintele instituţiilor publice dar şi prin voluntariatul elevilor de la Liceul cu Program Sportiv. Prin intermediul SC Transmixt vor fi expuse informaţii în mijloacele de transport în comun.

Sursa: Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud

Etichete

1 comentariu

  • „Diabetul – protejeza viitorul” – cu alte cuvinte, sa intelegem ca trebuie sa avem diabet pentru un viitor sigur? Ce slogan e acesta?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.