Actualitate Sănătate

Fost elev al Şcolii „Carol Davila”: Câţcăuan mi-a cerut 800 de lei ca să-mi aprobe transferul

Scandalul iscat în jurul Şcolii Postliceale Sanitare "Carol Davila" Bistriţa e departe de a se fi încheiat. Un fost elev care s-a transferat la o altă şcoală spune că, în aceeaşi zi, taxa de transfer percepută de şcoala condusă de Alexandru Câţcăuan s-a modificat de la 800 de lei, la 500 de lei ca să ajungă în final la 150 de lei. Totul după ce elevii au ameninţat că vor face plângeri la Poliţie şi la Fisc.

Un fost elev al Şcolii Postliceale „Carol Davila”, dar care doreşte să-şi păstreze anonimatul, ne-a relatat unele aspecte grave din interiorul unităţii de învăţământ păstorită de Alexandru Câţcăuan, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor Bistriţa.

„Am fost elev la Şcoala Postliceală Carol Davila până în această toamnă. În luna august a.c., am fost să ne interesăm eu şi unii colegi cât e taxa pentru noul an şcolar şi am înţeles că de la 1500 de lei, cât a fost anul trecut, a ajuns la 2000 de lei. Ţin să spun că, în primul an, contract 1 bunaam plătit 1200 de lei.  Taxa a fost motivul pentru care am plecat majoritatea dintre noi. Dintre cei care am absolvit anul II, am plecat 17-18 persoane, iar dintre cei care au terminat anul I au plecat 43, deci în total 60 din câte ştiu eu. Erau nişte zvonuri că se va mări taxa, dar nu ni s-a spus nici la cât, nici de când. Începea deja anul III şi nu ştiam cât e taxa. Le-am cerut să-mi spună ca să ştiu ce să fac. După ce a început anul III, am aflat că va fi 2000 de lei şi nu am înţeles pentru ce. Timp de doi ani, din banii pe care i-am dat, nu s-a făcut nimic. Nu aveam materiale didactice, nu puteam face practică. Ne-au pus ei la dispoziţie biblioteca, dar un asistent trebuie să înveţe lucruri practice. E nevoie de materiale didactice. Chiar dacă ştii teoretic cum se face o injecţie, trebuie să exsersezi tehnica. Ce să fac, să mă duc să-mi iau un cartof? Să fac injecţii pe cartofi”, a declarat sursa citată.

Potrivit fostului elev al Şcolii „Carola Davila” Bistriţa în dotarea unităţii şcolare există doar un manechin din cârpe şi un pat care nici măcar nu este unul de spital. „Cum să exersăm în secolul acesta pe manechin de cârpe? Cum să înveţi să aranjezi un pat care nici măcar nu e de spital? În ce priveşte planşele, acestea erau trimise în Germania, pe ele scria în limba germană. Erau doar nişte muşchi şi nişte oase. Ce fac cu alea? Teorie am învăţat. Profesorii erau foarte buni, dar din punctul de vedere al materialelor didactice, era vai şi amar. Eu chiar am pus nişte semne de întrebare pe contract acolo unde scria că şcoala are obligaţia să ne asigure baza didactică. Ce bază didactică? Să fim serioşi”, a spus el.

În ce priveşte contractul de şcolarizare, fostul elev spune că nu a semnat documentul înainte să înceapă pregătirea aşa cum era normal. „Am semnat doar toamna aceasta şi contractele de anul I şi II, iar în momentul în care am vrut să mă transfer, domnul Alexandru Câţcăuan mi-a spus că nu se poate aşa ceva. M-am interesat, am aflat că se poate fiindcă e dreptul meu. M-am întâlnit cu domnul Câşcăuan care mi-a spus că mă pot transfera doar dacă achit o taxă de 800 de lei. I-am spus că nu apare în contract o astfel de taxă. Am văzut contractele altor şcoli şi acolo apare o taxă de 300 de lei dacă elevul vrea să se transfere, taxă care nu apărea în contractele noastre de şcolarizare.  Mi-a spus atunci că a decis aşa conducerea şi că a inclus taxa în Regulamentul de ordine interioară. I-am spus că nu e corect fiindcă nu e adusă la cunoştinţa nimănui. I-am spus că nu plătesc nimic şi că mă transfer oricum. M-a ameninţat că mă dă în judecată şi a plecat. Văzând că nu pot rezolva nimic cu el, am sunat-o pe doamna Carmen Muscan, care e Carmen Muscandirectoare la azilul de bătrâni, şi i-am spus că vreau să mă transfer, iar dacă nu vor să accepte vom face publice abuzurile din cadrul şcolii, că ne vom adresa Poliţiei, Fiscului. I-am zis că, dacă Alexandru Câţcăuan se duce la fund, o va trage şi pe ea. După câteva ore, colegii m-au anunţat că taxa de transfer a scăzut la 500 de lei şi până m-am dus eu după-amiaza când am ajuns eu la şcoală, a scăzut la 150 de lei. În câteva ore, au schimbat de două ori taxa. Normal că te gândeşti că ceva nu e în regulă. Suntem unii la care ne apare pe chitanţă suma de 150 de lei ca taxă de transfer, iar altora le apare le apare taxă de eliberare a foii matricole. Sunt nişte bani luaţi în mod ciudat. Să ne explice domnul director Câşţcăuan de ce la unii e taxă de transfer, iar la alţii taxă de eliberare a foii matricole”, a declarat sursa citată.

Fostul elev spune că are îndoieli legate de autorizaţia de funcţionare. „Am fost la Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud să mă interesez şi mi s-a spus de la secretariat că nu figurează la Ministerul Educaţiei Şcoala Carol Davila. Am o colegă care a trimis un email la Minister şi a întrebat dacă există vreun număr de autorizaţie dat Şcolii Carol Davila Bistriţa şi dacă e valabil. Nici azi nu a primit niciun răspuns. Bănuiala noastră este că nu e în regulă. Teama noastră este acum să nu cumva să nu ne fie recunoscuţi cei doi ani făcuţi la Carol Davila”, a spus acesta.

Potrivit acestuia un alt semn că lucrurile nu sunt în regulă la Şcoala Postliceală „Carol Davila” este faptul că mai multe cadre didactice au plecat. „Din anul I, până la sfârşitul anului II au tot plecat profesori, s-au tot rotit. A plecat şi doamna dr. Corina Ernst, de exemplu, de la Direcţia de Sănătate publică”, a adăugat el.

În ce priveşte acordul de colaborare pe care Şcoala „Carol Davila” Bistriţa se laudă că îl are cu o fundaţie din Germania, contract în baza DSC_0020căruia absolvenţii şi-ar putea găsi de lucru în străinătate, fostul elev spune că s-au promis lucruri care nu s-au adeverit. „Eu aveam intenţia să plec în Germania şi i-am cerut domnului Câţcăuan să-mi arate un contract. Nu mi-a arătat nimic. Mi-a spus că, dacă fac cum zice el e bine, dacă nu să stau acasă. Eu vreau să vă dau o pâine şi voi vreţi mămăligă!, aşa s-a exprimat. Cei care au fost în Germania au fost repartizaţi la o clinică ca şi îngrijitori persoane în vârstă. Nu era nimic legat de profesia pentru care ne pregătim. Eu nu am făcut şcoala asta ca să mă duc să spăl la fund oameni bătrâni. Eu prefer să rămân în România să lucrez în spital”, a spus el.

Foştii elevi ai şcolii ar vrea ca autorităţile statului să pună capăt acestor abuzuri care se fac aşa încât cei care plătesc taxe de şcolarizare să aibă diplome recunoscute şi să nu arunce banii aiurea în buzunarele unor indivizi.

Despre ceea ce se întâmplă la Şcoala Postliceală „Carol Davila” Bistriţa, aţi putut citi aici, iar ce are de spus directoarea adjunctă Carmen Muscan a fost consemnat aici.

Cristiana Sabău

Etichete

41 comentarii

 • BUNA ZIUA,
  VA ROG LUATI INTERVIU SI CELOR CARE AU RAMAS. SI INTREBATINE DE CE?
  CEI CARE AU PLECAT ERAU CHIULANGII CLASEI. (POATE CA LUCRAU DAR…) SA FIM SERIOSI. UN PIC IN MESERIA CARE O FACEM…

 • din toata activitatea care o desfasurati dna sabau se vede clar ca il vizati in mod negativ pe domnul catcauan. sincer ati fost sa vorbiti cu el inainte sa faceti niste acuzatii atat de grave? sau va spalati pe maini doar cu niste ghilimele: cica e citat:)

  ca si cititor, si mai ales ca om as dori sa vad si „un citat din Catcauan” la tine in ziar, sau…

 • mai terminati cu toate tampeniile astea ca nu a fost nimeni de fata acolo sa vada ce si cat la cine o cerut..legativa de fapte concrete daca aveti. Nu tin partea nimanui dar este o penibilitate deja toata mascarada asta, ii circ cum le place la romani..lipsa de subiect de ziar

  • cipri, stai in banca ta,!!!! toti cei plecati avem chitante ., iar daca la contabilitatea scolii nu apare nimic inseamna ca cineva acolo se ocupa cu putina frauda!!!!!din cate imi amintesc eu o chitanta este in triplu exemplar , una e la noi cu stampila si semnatura. Alte nelamuriri?

  • Domna Cristiana Sabau:

   1. ma numesc Miron Adrian, cnp nu va dau!!!
   2. va eschivati prin motive nedemne de un jurnalist „ca dumneavoastra”
   3. din ce raspuns ati dat, mi-am dat seama ca nu va faceti munca deontologic.

   lectii de moralitate?!? va cer, cum cereti si dumneavoastra sistemului, si multor oameni din el sa isi faca meseria in mod profesionist. asa ca dati dovada de moralitate si dati un raspuns pe cinste onorabiliului public in numar de 1.956 vizitatori (in momentul acesta)

  • Ce răspuns? Am vorbit cu domnul Câţcăuan. Mă va contacta în momentul în care va fi dispus să-mi arate actele. Aştept telefonul dânsului. Să mă duc să-l aştept la poartă?

 • D-na Catcauan Simona si Muscan Carmen, nu mai scrieti sub pseudonilul de elev diferite comentarii. Chiar credeti ca lumea e proasta. Si pentru aceste dezinformari exista lege. Usor cu scrisul, asumati-va ceea ce scrieti. O zi excelenta,

  • nu cred ca au fosti colegi care sa ne vorbeasca de rau, am fost un colectiv , nu vad de ce as vorbii de rau fostii colegi sau ei pe noi, astea de sus sunt doar niste afirmatii meschine din parte celor ce se simt cu muscan pe caciula!!!!hahaha

 • Asa d-na Simona Catcauan, oricum sunteti destul de batuta de soarta, e suficient ce necaz ai cu fetita (RETARDATA SI ALTELE) iti mosteneste sotul fetita, pacat ca nu te-ai gandit la asta, te-ai gandit numai la avere si nu ai calculat viata din tine o secunda, aschia nu sare departe de trunchi , asa ca nu va doresc decat ceea ce meritati si d-zeu stie exact. Usor cu prostitul. Nu toti sunt prosti, totusi?! . Crezi ca lumea e proasta? Asa ca incercati sa va asumati si ceea ce simtiti referitor la casnicie. Muscan e formal cu casnicia, dvs. puteti sa fiti mai desteapta totusi. Si asta daca acceptat orientarile sexuale ale sotului, ca doar dvs, povesteati. Asa ca numa bine asa zisa d-na.

 • Cum ne facem patul asa dormim. Cel putin sotul meu e de milioane, in timp ce tu nu iti stii gestiona viata numai dupa spusele soacrei, soacra care iti ‘SANTAJEAZA’ casnicia si mama sotului isi omora sotul si tot asa. Acum ca vorba aia cunosc multi adevarul, te-as ruga totusi sa-ti revi. Stiu ca serioasa nu ai fost si nici nu o sa fi. Asa ca eu chiar am fost langa voi. Nasa ti-am fost si tot asa raman. Ti-ai uitat urechile tale cele lungi cu dronge si premeditai in stanga si in dreapta. Deci usor cu tot ce tine prostie deoarece nasa rezista din umbra si stie tot. Mai mult, recunosc de la tine.

 • Da, toate soacrele sunt bune …dar ca a ta e nebuna cu acte, te-a strange de gat, daca nu ea, feciorul. hahahahahah… Ca batranul e intim cu tine.

 • declaratia de mai sus este o fabula dupa un anumit numar de persoane cu interese la Carol Davila. , dar sa nu uitam ca exista poze cu asa zisa sala de demonstratii si materialele disponibile . Se mai poate demonstra si ca s-a platit o taxa de transfer sau de foaie matricola in ciuda faptului ca asa ceva nu este specificat in contract, iar de chiulangii intrebati si voi in jur profesorii cu capul pe umeri cine sunt sau in spitale sectia oncologie sau UPU, cat sunt de nepregatiti!!!!!!!

 • Buna Cristiana, ma simt obligata sa intervin fiindca am avut onoarea sa paticip la formarea acestor elevi care sunt numiti chiulangii si incompetenti, de un lucru te asigur maine daca ar fi nevoie m-asi duce cu incredere la oricare dintre ei pt tratament ,sunt elevi minunati ,destepti si preocupati de meserie ,fac eforturi mari ,fiindca au serviciu si familie,tocmai de aceea si-au insusit cu seriozitate statutul de elev si viitor asistent medical.

 • Observ ca peseudonimile curg. Oare nu va dati seama ca voi cei care scrieti printre cuvinte ne spuneti mult mai multe decat va inchipuiti. Nu am vazut un profesor care sa isi asume situatia. Credeti ca avand cabinete particulare, unii dintre doctori care lucreaza in spitale si mai iau pe deasupra si un salar de 900 lei + cabinet, cersiind acesti bani fara acte in regula (predau in cladirea lui peste prajit si nereguli mari)… credeti ca D-zeu nu o sa va sature o data!? V-ati intrebat dimineata in oglinda ce romanie va fi Romania in care toti tacem si facem pe inconstientii dar pe deasupra si predam, cei cu dimplome si doctorate? Uite ca asta e tema de maine pt cei mari si grei?! Sa nu uitati ca toate ni se vor intoarce inpotriva.

 • Vă rugăm să respectaţi următoarele reguli:
  1. Să vă referiţi doar la articolul la care postaţi comentariul.
  2. Folosiţi un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
  4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.
  5. Numele folosit să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
  Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.

 • Buna seara, „complimentele „care ne sunt facute noua chiulangiilor (cei care am plecat in special) sunt un pic depasite, Daca noi chiar am fii fost chiulangii si daca nu ne-am fii dat interesul cum se explica faptul ca sectia de Oncologie si Upu abia asteapta sa ne ducem la ei in stagiu si oriunde ne-am dus in practica in acesti ani mereu am fost laudati si bine vazuti.(clasa noastra)…asa ca va rog nu va mai luati de noi cei care am plecat.Noi nu vrem sa ne certam cu nimeni,dar se pare ca altii au ceva cu noi…oare de ce? Cand am plecat au zis” vai acu o sa se mandreasca alta scoala cu voi…noi v-am format si voi acu plecati” si acum noi sa vedem ca suntem facuti chiulangii,poi ce sa mai intelegem din asta?! Pana la urma nu ne-a putut obliga nimeni sa ramanem,a fost decizia noastra sa plecam si am plecat pe propria rapundere si puteam incheia colaborarea ramanand prieteni, asa cum la inscriere in anul 1 ne-au primit cu zambetul pe buze asa puteam sa si plecam! Urat din partea voastra,sunt sigura si eu ca nici un fost coleg nu ar fii scris asta despre noi! Speram sa fie in regula actele si sa ni-se poata fii recunoscuti anii in Carol Davila!

 • Oamenii buni, de ce a trebuit Ancuta Carcu sa arate mizeria din Carol Davila, de ce nu i-a nimeni actele la control, cati sunt in joc?. Sunt sigura ca Anca nu se baga degeaba in poveste. De ce nu a mai avut loc emisiunea promisa de director? De ce e liniste totala. Cine poate sa spuna mai mult, de ce nu se implica autoritatile locale. Daca sotia domnului Catcauan are probleme de sanatate grave cu zeci de internari la psihiatrie de ce are Asociatia Liga Femeilor din judet pe numele ei? De ce acum lucreaza toti la comutarea actelor. De ce nu se pot justifica zeci de miliarde. Unde suntem din cauza institutilor lente si dezinteresate, ce facc institutilee??? Doamna Cristiana va rog mai scrieti de acest caz, ceva nu e bine. Din 2009 nu au acte, din 1992 nu potn justifica nimic in acte, nu au cintrol. Baiatul joaca la poker pe banii elevilor… In ceasul al 24-lea faceti ceva ca ni se vor intoarce impotriva.

 • Oamenii buni, de ce a trebuit Ancuta Carcu sa arate mizeria din Carol Davila, de ce nu i-a nimeni actele la control, cati sunt in joc?. Sunt sigura ca Anca nu se baga degeaba in poveste. De ce nu a mai avut loc emisiunea promisa de director? De ce e liniste totala. Cine poate sa spuna mai mult, de ce nu se implica autoritatile locale?. Sotia domnului Catcauan are probleme de sanatate grave cu zeci de internari la psihiatrie de ce are Asociatia Liga Femeilor din judet pe numele ei SI CONDUCE…? De ce acum lucreaza toti la comutarea actelor. De ce nu se pot justifica zeci de miliarde. uITATI Unde suntem din cauza institutilor lente si dezinteresate, ce facc institutilee??? Doamna Cristiana va rog mai scrieti de acest caz, ceva nu e bine. Din 2009 nu au acte, din 1992 nu pot justifica nimic in acte, nu au controle. Baiatul joaca la poker pe banii elevilor… In ceasul al 24-lea faceti ceva ca ni se vor intoarce impotriva.

  • eu cred ca o sa intervina si cei care trebuiau sa faca ceva pana acum, dar o sa fie prea tarziu. E de ajuns sa va interesati cu cine sta la „masa” Catcauan si o sa ai raspunsuri de ce se trege atat matza de coada

 • Draga Alexandra, voi ati pornit acest scandal! Daca elevii de la „Carol Davila” se duc la „fund”, va trag dupa ei, deoarece si voi ati facut acolo primii 2 ani si ati fugit de frica sa nu cumva sa nu vi se recunoasca acei 2 ani. Deci, mai bine nu trimiteati pe nimeni si nu dadea nimeni declaratii impotriva lor (exemplu’ ar fi colegul) ca si voi sunteti cu musca pe caciula. Chiar mi-as dori d-soara ANCUTA sa mergeti sa „investigati” si pe la Henry sa vedeti cate ore sunt trecute in programa scolara si cate fac ei? Si cu stagiul de practica, la fel! Se pare ca de aceea nu mai sunt primiti prin spitale. Sau v-ati inscris acolo si va place ca nu se face carte? Sau o fi doar un pretex ca v-ati inscris la C.D pentru a baga cutitul in spatele cuiva? Ar fi prea rusinos.. Dar, pana la urma, ce nu face omu’ sa se afirme nemuncind? Asta-i Romania. Imi pare rau ca sunt oameni asa rai, dar vine si randul lor deoarece D-zeu nu doarme! App. am inteles de la surse sigure ca autorizatia a fost prezentata si cei de la ISJBN au confirmat autorizatia SC. Sanitare C.D

  • Ancuta, o fi confirmat ISIBN autorizatia, dar publicul si noi inca nu am vazut nimic.Intrebarea e, de ce la sarsitul lunii august ni s-a spus ca, C.D. nu figureaza in evidenta lor? pun pariu ca a confirmat de maxim 2 saptamani, timp in care cineva a batut la toate usile posibile de pe acolo si a deschis usa cu capul, ca mainile erau …… Cine a plecat nu a plecat din cauza ca nu ar fi fost acreditata scoala ci dat orita faptului ca se cereau niste bani care nu justificau cheltuielile.adica noi in tot acest timp nu am vazut mai nimic ca si baza materiala. Spunea Catcauan ca nu e mult 2000 de ron pe an ca sa faci o scoala de genul.O.K. sunt de acord , dar sa se intereseze ce pun la dispozitie aceste scoli !!!! Scandalul cu autorizatia practic a fost provocat de ei , in momentul cand au inceput sa mai ceara bani

  • draga mea noi nu am vrut sa ne certam cu nimeni,ne puteau semna transferul si fara taxa…ca de stiut stiau ca nu exista in contract acea taxa si ca nu au drept sa o ceara! dar ei ce au zis, daca tot pleaca hai sa le cerem niste bani asa de distractie ca ei pot!! nu am plecat cu scandal, dar o data ce am auzit ca actele scolii nu sunt in regula ne-am speriat si si daca am fi ramans la fel ar fii fost situtia pt ca la final ne intrebam ce se va intampla cu noi!! pt profesori tot respectu si le multumim pt tot ce ne-au invatat,problema e la conducere si cine manipuleaza bani! bineinteles ca stim si situatia colegilor, daca ei nu sunt in regula nici noi nu o sa fim,suntem constienti…..dar oare din cauza cui nu o sa fim in regula…? am zis mai bine platim o taxa mai mica in alta parte unde e si acreditat scoala de cat sa dam o taxa mai mare unde viitoru e nesigur si ca poate o sa ramanem cu banii dati si fara scoala!!!aaa si incetati cu „colegul”, el are buletin stie ce face, e problema lui !

 • Sunt elev la scoala postliceala „Carol Davila” si doresc sa o intreb pe aceasta cale pe doamna Muscan daca stie cum arata sala de demonstratii de la etaj sau daca stie ce se intampla cu noi in perioada de practica la spitalul judetean.
  Intreb cu capul plecat unde se duc cei 2000 de lei pe care ii achitam anul acesta?
  pentru ce ne este perceputa aceasta taxa in conditiile in care in aceasta scoala nu exista nici macar seringi pentru ca toata lumea sa faca o injectie sau o dilutie?
  Nu va mai laudati degeaba cu pregatirea exceptionala pe care ne-o oferiti, daca tot instructorii de la alte scoli sunt nevoiti sa ne arate cum se tine seringa in mana.
  Nu mai tineti nasul pe sus caci stim cu totii ce se intampla acolo, cum stati la panda sa cereti bani pentru orice, cum oricine poate trece clasa chiar daca acesta nu a vazut scoala nici macar in poze dar a achitat taxa perceputa.
  Nu mai vorbiti despre principii si valori caci nu are rost. Am vazut cu totii care sunt valorile dumneavoastra. Renuntati la aerul de mironosita macar de rusinea celor care intra zi de zi in contact cu dumneavoatra, care cunosc problemele scolii atat de transparente.
  Nu va mai jucati de-a scoala pe banii nostri si nu mai pretindeti ca aceasta cladire este o institutie, nu va mai bateti joc de banii nostri,domnule Catcauan, ce treaba aveti dumneavoastra cu medicina sau cu scoala aceasta va intreb ? stiti macar ce orar avem si ce se intampla cu noi ?

  • Am avut si noi multe intrebari cat timp am fost in C.D la care ni s-a raspuns cu niste ridicat din umeri!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.