Actualitate Social

Când s-ar putea redeschide parcurile, hotelurile, restaurantele

Relaxarea tuturor restricțiilor se va face gradual după 15 mai, urmând ca fiecare moment să fie evaluat de către epidemiologi, a declarat premierul Ludovic Orban, care a avertizat că nu trebuie să lăsăm garda jos deoarece nu este momentul să ne relaxăm.

”Deocamdată este cert că se vor elimina restricţiile în interiorul localităţilor. La ora actuală, cetăţenii pot să părăsească domiciliul pentru anumite activităţi, sunt câteva situaţii care permit deplasarea. Aceste restricţii în interiorul localităţilor, vor dispărea. În ceea ce priveşte alte restricţii care vor fi eliminate, noi suntem într-o analiză cu INS, facem o analiză a riscului epidemiologic aferent fiecărei restricţii pe care urmează să o ridicăm şi a măsurilor de protecţiei a persoanelor. Ridicarea restricţiilor se va face în etape, gradual, vom lăsa un timp pentru a vedea dacă contextul epidemiologic evoluează într-un fel sau altul, apoi putem ridica”, a spus premierul la Digi 24.

Premierul a oferit detalii despre momentul în care ar putea fi deschise parcurile, hotelurile, restaurantele, dar şi alte sectoare de activitate.

”În privinţa parcurilor, riscul epidemiologic este relativ scăzut şi probabil vor face parte din măsurile de relaxare. Există o excepţie, locurile de joacă pentru copii unde există un risc epidemiologic mai mare. Şi când se vor deschide parcurile şi când se va relua circulaţia, va rămâne acea restricţie privind numărul de persoane – grupuri de 3 persoane. În privinţa restaurantelor, riscul epidemiologic este mare, pentru că nu poţi să porţi mască, nu se poate face izolarea între cetăţeni. Se ştie că transmiterea se face prin particulele pe care le scoatem când vorbim mai tare, mai tuşim, particulele pot circula la distanţe mari, mai ales unde este aer condiţionat. Hotelurile pot funcționa normal și, pe măsură ce se va relua circulația, va exista o solicitare mai mare pentru spațiile de cazare în hoteluri. Nu cred că se poate renunța la restricțiile legate de spectacole. Unde e un număr mare de persoane şi riscul de transmitere a riscului este foarte mare. În general, unde se adună multă lume, activităţile se vor relua mai greu”, a afirmat prim-ministrul Ludovic Orban.

El a menționat: ”Nu este momentul să ne relaxăm. Şi dacă ne mişcăm mai mult, va trebui să respectăm regulile stabilite: să purtăm mască în spaţiile închise, să păstrăm distanţa, să respectăm regulile de igienă, păstrarea unei reguli în ceea ce priveşte vorbirea, să nu vorbim înspre oamenii cu care comunicăm. Acestea  trebuie respectate, trebuie să păstrăm o conduită responsabilă. Succesul pe care l-am avut a fost mai ales datorită respectării de către cetăţenii români a măsurilor luate. Fac recomandarea să nu lase garda jos, nu este momentul să ne relaxăm”.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul MAI, Raed Arafat, spune că, dacă situaţia se înrăutăţeşte în zilele următoare, atunci măsurile de relaxare s-ar putea să nu fie luate din 15 mai, el insistând ca până atunci oamenii să respecte reglementările care sunt acum în vigoare.

”Nu putem astăzi când suntem încă în aprilie să spunem că pe 15 mai vor fi luate cutare măsuri. Sunt unele deziderate pe care nu trebuie să le transformăm în speranţe pentru oameni până nu vedem cum evoluează în următoarele două săptămâni şi care depinde foarte mult de respectarea măsurilor care sunt impuse în perioada asta. Mai avem aproximativ două săptămâni şi, către sfârşitul celor două săptămâni, înainte de 15 mai, o să se cristalizeze realmente situaţia, ce decizii vor fi luate, ce poate fi relaxat. Sper ca oamenii să ne înţeleagă. Dacă acum începe să dăm măsuri clare care vor fi luate, că asta sigur se va lua, înseamnă că noi păcălim oamenii sau suntem iresponsabili. Trebuie să aşteptăm să ne apropiem cât de mult de perioada respectivă ca să spunem ce măsuri se vor lua. Dacă vedem că situaţia se înrăutăţeşte, s-ar putea să nu mai fie 15 mai. De aici noi insistăm să se respecte toate regulile. Dacă vedem că situaţia merge altfel decât sperăm, poate că măsuri pe care am vrut să le luăm nu le mai luăm”, a declarat Arafat la Antena 3.

El a afirmat că măsurile de relaxare ar putea fi reanalizate în cazul în care se va înregistra o creştere semnificativă a cazurilor de Covid-19, cu un impact serios pe sistemul sanitar și că, dacă în data de 15 mai situaţia este bună, atunci pot începe măsurile de relaxare graduală.

Reamintim că preşedintele Klaus Iohannis a anunțat că după 15 mai toată lumea va fi obligată să poarte măşti de protecţie în spaţiile publice închise şi în mijloacele de transport în comun, măsură valabilă până anul viitor.

1 comentariu

  • „Cu mască, fără mască” duce cu gândul la o inspirată emisiune TV care făcea odinioară adevărate recorduri de audienţă. Iată că acum, în contextul pandemiei de COVID-19, sintagma „cu mască, fără mască” devine un slogan cotidian, avand în vedere că după 15 mai si până anul viitor, toată lumea va fi obligată să poarte măşti de protecţie în spaţiile publice închise şi în mijloacele de transport în comun. Asta înseamnă că în spatiile publice deschise , inclusiv în parcuri masca nu e obligatorie. Si totusi, Doctorul David Nabarro- un înalt reprezentant al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a declarat că protecţia facială va deveni obişnuinţă în urma epidemiei de coronavirus. El a mai spus că stilul de viaţă al oamenilor ar trebui să se schimbe pentru că acest virus nu va dispărea şi nu ştim dacă persoanele care au avut virusul rămân imune după aceea şi nu îl vor contracta din nou. Şi în plus nu ştim când vom avea un vaccin. Nabarro a mai adăugat că: „o anumită formă de protecţie facială sunt sigur că va deveni obişnuinţă, cel puţin pentru a oferi oamenilor o asigurare. Dar, aş spune să nu vă imaginaţi că puteţi face orice doriţi când purtaţi o mască.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS