Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a anunțat calendarul estimativ de lansare a sesiunilor pentru depunerae cererilor de finanțare aferente intervențiilor din PS PAC 2023-2027.
Cel mai așteptat program, cel puțin în zona noastră, este instalarea tinerilor fermieri pentru care se vor putea depune cereri abia de la jumătatea acestui an.
Instalarea tinerilor fermieri va avea un buget total de aproximativ 250 de milioane de euro, bani prin care Ministerul Agriculturii vrea să instaleze 3.580 de tineri fermieri până la încheierea exercițiului financiar.
Potrivit unor informații neoficiale, femeile vor avea un punctaj suplimentar față de alți beneficiari.
De asemenea, dacă se păstrează discuțiile din grupurile de lucru, sectorul legume-fructe și sectorul vacii de lapte și de carne vor fi în continuare prioritare.
Sprijinul pe care îl vor primi tinerii fermieri este sub formă de sumă forfetară, fiind de maximum 70.000 euro. Rata sprijinului este de 100% și se acordă în două tranșe: 75% la semnarea contractului de finanțare și 25% după implementarea Planului de afaceri.
În ceea ce privește dimensiunea exploatației, pentru a fi eligibilă la finanțarea aceasta trebuie să se încadreze în intervalul de minimum 12.000 SO, respectiv 8.000 SO în zona montană și maximum 100.000 SO
Din păcate actualul Ministru al Agriculturii din România este “depășit” în ceea ce privește noile norme metodologice cât și ca și viziune și plan de acțiune. Iar sintagma “contează să aibă consilieri buni” în România știm cu toții că este “apă de ploaie”. Orice consilier care are o opinie contrară șefului este debarcat scurt, indiferent de argumente prezentate. Cultul personalității este în floare aici!
Fostul Ministru al Agriculturii era un om inteligent și cu viziune. Spre exemplu el s-a fost prins că un împrumut făcut de Statul Român cu zeci de ani în urmă era condiționat prin contract (ilegal) de rezerva de grâne maximă pe care o putea deține Statul Român. Aspect care scădea prețul grânelor românești în etapa de cultivat și determina exportul lor la prețuri de nimic. Grâne care ulterior (6-8 luni mai târziu) trebuiau reimportate pentru a satisface necesarul de pe piață. Dar ghiciți la ce preț erau reimportate? Preț de minim 10 ori mai mare! Șmecherie, nu?
De ce? Cine câștigă?
Păi întrebați-vă cine sunt cei care dețin în România marile firme de Import-Export? Șmecherii din Servicii, doar nu sunt ale părinților noștri!
Ei bine, acești paraziți câștigă legal sărăcind poporul român. Și-o fac în stil mare și totul să pară legal!
Fostul Ministru al Agriculturii a fost schimbat fiindcă a deranjat cercurile mafioate. Dar contează?