Actualitate

Când se încheie reabilitarea pasajelor. Pe pietonal se amenajează o fântână arteziană

Municipalitatea derulează proiectul cu bani europeni ”Regenerarea urbană a centrului istoric Bistriţa, Axa turistică 1, 2, 3”, finanţat prin POR 2007-2013 cu peste 10 milioane de euro şi în cadrul căruia se construiesc, printre altele, cinci fântâni arteziene, una fiind pe pietonalul Liviu Rebreanu.

”Proiectul de reabilitare a pasajelor, de peste 10 milioane de euro, cel mai mare pe care îl avem, a început acum un an şi ceva şi va fi finalizat în acest an, undeva în august, poate septembrie. Este un proiect esenţial pentru devenirea europeană a Bistriţei”, a precizat primarul Ovidiu Creţu.

Constructorul a început lucrările de amenajare a unei fântâni arteziene pe pietonalul Liviu Rebreanu, una din cele cinci prevăzute în proiect. Fântâna de pe pietonal va avea macheta în bronz a stampei municipiului Bistriţa cufundată în apă.

Obiectivul proiectului ”Regenerarea urbană a centrului istoric Bistriţa, Axa turistică 1, 2, 3” (44.996.170,67 lei, din care execuţia peste 33 de milioane lei) este acela de valorificare a moştenirii istorice şi culturale, prin reabilitarea şi punerea în valoare a pasajelor istorice, caracteristice Bistriţei medievale, precum şi de promovare a noilor axe turistice pietonale, denumite Axa Coroanei, Axa Artelor şi Axa Breslelor.

Lucrările sunt realizate de SC TCI Contractor General SA din Cluj ca lider, Iasicon din Iaşi, Drum Construct din Zalău, SC Ianus din Sălaj şi SC Renmar din Dej, în asociere.

Sunt prevăzute: modernizarea a 14,202.78 mp suprafaţă de spaţiu pietonal istoric, reabilitarea “Punţii lui Keinzel” din zona Codrişor, reabilitarea reţelelor de utilităţi publice pe traseul celor trei axe, reabilitarea şi modernizarea iluminatului public şi arhitectural, înlocuirea si completarea mobilierului urban (bănci din piatră şi din lemn, ceas stradal, suporţi pentru biciclete, indicatoare, obiective turistice, inserţii artistice în pavaj, statui decorative din fontă, ghivece pentru arbori, suport flori şi jardiniere, panouri electronice de informare publică şi monitoare stradale cu afişaj digital), amenajarea Pieţei Mici, amenajarea a 5 fântâni arteziene pe traseul axelor turistice.

Funcţiunea Pieţei Mici va fi de spaţiu public pietonal. Amenajările vizează o îmbinare între spaţiul pavat cu piatră naturală şi spaţiul verde cu gazon de iarbă şi plantaţii de arbori ornamentali, care vor asigura un spaţiu de plimbare şi relaxare. O fântână arteziană va fi în centrul pieţei, cu o extindere de luciu de apă care să facă trimitere la pârâul ce traversa piaţa în perioada medievală. Tot în zona centrală a pieţei se va amplasa o statuie din bronz ce-l va reprezenta pe fierarul Georg Pfaffenbruder, care în anul 1602, în timpul atacului trupelor conduse de generalul Basta, a apărat eroic oraşul Bistriţa. Piaţa va avea un sistem de iluminat ambiental aerian pe stâlpi model istoric şi la nivelul pavimentului. Mobilierul urban va fi întregit cu panouri informative, inserţii din piatră şi bronz, ceas stradal, cişmea, o machetă cu harta oraşului din perioada medievală, precum şi bănci pentru relaxare.

Proiectul care se va încheia în 2015 presupune, printre altele, redarea funcţionalităţii pasajelor şi a accesului către întreg centrul istoric, conturarea unui brand turistic, valorificarea patrimoniului cultural şi a tradiţiilor bistriţene. Pe trasee vor fi amplasate elemente decorative şi semne distinctive, iar iluminatul va respecta stilul medieval.

În Bistriţa sunt amenajate trei axe turistice care traversează oraşul prin pasaje: Axa Coroanei, Axa Artelor şi Axa Breslelor. Ele includ cele 22 de străduţe înguste cu caracter pietonal care oferă trasee scurte între laturile de nord şi de sud ale oraşului. Aceste străduţe aveau un rol strategic în vechea fortificaţie deoarece ofereau posibilitatea ca apărătorii cetăţii să ajungă rapid în orice punct.

4 comentarii

  • Sunt foarte elocvente detaliile de genul „a început acum un an și ceva” și „va fi finalizat în acest an, undeva în august, poate septembrie”. 🙂 🙂 🙂

  • Din păcate e prea târziu, nu o să se mai modifice nimic. Argumentele de mai sus, plus altele, au fost aduse și de numeroși arhitecți urbaniști, dar n-ai cu cine. Pe total reabilitările din centru sunt un pas în față, nu extraordinar de mare dar nici tocmai timid. Om trăi și cu copertina asta o vreme, până se va trezi cineva cu o idee și mai aiuristică la următoarul rând de lucrări.

    Să vedem ce va fi cu Piața Centrală. E unul dintre puținele cazuri în care sper ca primarul să nu cedeze protestelor celor de la PER.

  • Solutia de sistematizare a Pietei Centrale prevede prea multe betoane si prea putina vegetatie. In fond Piata Centrala nu trebuie transformata in zona pietonala, fiinca a fost si este o zona pietonala. Sistematizarea Pietei Centrale este insa posibila si necesara. Pentru asta nu e nevoie sa fie sacrificat parculetul din Piata Centrala cu Biserica Evanghelica in centru, care confera nota de personalitate si identitate a orasului. Sistematizarea isi propune sa accentueze functia de socializare. Pentru asta nu trebuie sa tai pomii si sa desfiintezi peluzele inierbate, inlocuindu-le cu placi de beton. Nimeni nu vine de nebun sa „socializeze” in plina vara in bataia soarelui pe o placa de beton fara vegetatie, datatoare de umbra binefacatoare. O zona pietonala nu inseamna numai betoane, fara pic de verdeata. In plus, Piata Centrala ar trebui eliberata de Cortul de Cultura si de asa-zisa macheta de lemn a cetatii medievale, care este o porcarie de prost gust amplasata exact langa zidurile Bisericii Evanghelice. In locul acestei machete inutile ar trebui adus bustul lui Rebreanu care a fost ascuns dupa gardul CNLR intrt-un loc obscur, ascuns privirii trecatorilor. Bustul lui Rebreanu, opera a sculptorului Romul Ladea, isi are locul firesc intr-un loc public precum, Piata Centrala si ar trebui amplasat, cu fata catre Pietonalul care-i poarta numele. Astfel, aceasta opera de for public ar ajunge intr-un loc de mare vizibilitate, pe viitoarea „Axa Artelor” care uneste Bulevardul Republicii cu Casa de Cultura.

  • D-le Paduraru: nu mai inteleg ce sa aleg de la D-vs. De cateva ori ati comunicat ca sunteti de acord cu ceea ce isi propun Ecologistii. Ati vazut plansele, ati fost la dezbaterea publica privind modernizarea Pietei Centrale.? Primarul si administratia doreste desfintarea rondourilor cu iarba si flori si sacrificarea a 104 arbori si dalarea cu piatra si betoane a intregului spatiu. Cu aceasta ocazie Primaria ar incalca flagrant legea 24 a spatiilor verzi, precum si alte legi de mediu. Daca vreti sa fiti partas la incalcarea acestor legi , nu aveti decat : noi nu o sa acceptam asemenea modernizari care inlocuieste VERDELE cu GRI. Si inca ceva: la tv REALITATEA a aparut stirea de la IASI, prin care soc. civila a inceput demersurile de demitere a primarului lor pt. lucruri asemanatoare care se petrec si la noi. Adica proiecte care vizeaza distrugeri de SPATII VERZI gata amenajate si dezastrul comandat de acel individ in COPOUL lui EMINESCU. BRAVO IESENILOR !!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS