Proprietarii de terenuri pe care ar urma să fie amenajată ”Linia Albastră” – între Sărata și Unirea – au aflat abia acum, după mai bine de un deceniu de când se discută despre acest proiect, că vor fi despăgubiți cu bani de la bugetul local.
”În ce privește Linia Albastră sunt multe lucruri care sunt în întârziere. Nu s-au făcut exproprierile, deși se discută de acest proiect din 2012. Nimeni din Primărie nu a luat în serios coridorul de expropriere și lucrările care trebuie făcute pentru asta. Am început demersurile, am prevăzut sumele în bugetul Primăriei, iar lucrările sunt date deja la experți pentru a stabili valorile de expropriere și am început și discuțiile cu proprietarii care vor fi expropiați”, a spus primarul Gabriel Lazany la AS TV.
Coridorul de mobilitate urbană durabilă ”Linia Albastră”, de peste 19 kilometri, își propune să interconecteze zonele funcționale de pe malul stâng al râului Bistrița cu DN 17 și cu zonele funcționale de pe malul drept.
”Linia Albastră”: DN 17 – DJ 154 (Sărata) – DC 8G (Parcul Industrial Bistrița Sud, str. Zăvoaie) – DJ 173C (str. Mihai Viteazul) – str. Codrișor – DJ 173 – str. Ghinzii – str. Valea Ghinzii – str. Aerodromului – DN 17 (Unirea).
Proiectul, cu o valoare estimată de circa 360 milioane lei, prevede cel puțin o nouă linie de transport public, extinderea infrastructurii pietonale și cicliste, relocarea/ modernizarea unei punți velo/pietonale peste râul Bistrița care să unească Independenței Sud de zonele funcționale de pe traseu, o nouă punte velo/pietonală care să unească parcul municipal de zona Codrișor, realizarea unei zone de promenadă de-a lungul râului Bistrița pe str. Codrișor, modernizarea podului peste râul Bistrița (în Unirea pe str. Asfințitului – Aerodromului), construcția unui nou pod în zona Zăvoaie, extinderea rețelei de iluminat public, modernizarea str. Secundară 3 Unirea (DN 17 – str. Aerodromului), realizarea unui park & ride în zona Cocoș, modernizarea str. Lacului, inclusiv puntea pietonală peste râul Bistrița, modernizarea str. Dr. Victor Babeș.
Asfaltați odadă pentru traficul Autovehiculelor strada Codrişor că suntem de tot circu în rahatul ăsta de oraş nu mai avem pe unde circula . Sunteţi de tot circu fiindcă staţia de asfalt este la doi paşi iar în zonă nu sunt locuiţe şi strada se poate asfalta foarte uşor pe timpul zilei cu bani primăriei.
https://www.youtube.com/watch?v=QnrnFK2oxHk&list=PLjA9lNX_fbYkVcf5oodOx6s5gxZsn37GI&index=9&pp=iAQB
Apucaţi-vă mă incapabililor de treabă că aveți tot ce vă trebuie că pe strada Codrişor nu trebuie să expropiaţi pe nimeni că nu sunt proprietăţi lăsa-ţi gargara ieftină cu care vreţi să vă mascați incapacitatea. Măcar stratul de uzură să-l puneţi să putem merge cât de cât normal cu maşinile.
Fac ei o manevră și ajunge musai de expropriat vreun ,,investitor” agreat care nu are ce face cu terenul.De aia o tot trag de păr De văzut cine cumpără acum sau a cumpărat recent teren in zonă.:))))
Pentru ca toți Bistrițeni să aibă acces la zona Codrișor este obligatoriu de a fi construit Podul rutier Stadionului cu două benzi pe sens pentru autovehicule și piste de biciclete între strada Vasile Conta și strada Codrișor.
Un pod rutier de la strada Lacului la strada Granicerilor e de domeniul science-fiction sau mai trebuie vreo sută de ani să apară măcar ideea din spectrul politic. Era să uit, ne re-re-reabilitam centrul istoric cu 6.5 milioane de euro, iar poduri, ulițe modernizate, artere alternative de intrare-iesire din oras pe altă dată că acum suntem ocupați. România înainte! sau „ca înainte”.
Bordura e baza progresului in Bistrița.
Oare mai apuc zilele alea in care sa vad „linia albastra” macar inceputa daca nu chiar finalizata? Ca asta pare mai normala si mai utila fata de „linia verde”…