Actualitate

Carantină la Bistriţa Bârgăului, unde au fost găsite trei vulpi turbate. Una a atacat doi oameni

Medicii veterinari bistriţeni au instituit carantină în comuna Bistriţa Bârgăului după ce o vulpe bolnavă de rabie a atacat două persoane care au ajuns la spital, iar în zonă au mai fost găsite încă două vulpi turbate. Toate animalele receptive la rabie vor fi ţinute sub observaţie şi vaccinate.

Potrivit unui comunicat semnat de dr. Romulus Biţa, director executiv al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bistriţa-Năsăud, dat miercuri publicităţii, la Bistriţa Bârgăului a fost instituită starea de carantină care presupune restricţii de circulaţie a animalelor domestice şi sălbatice, dar şi a persoanelor din şi înspre focar, ţinerea sub observaţie clinică a animalelor receptive la rabie din focarul de boală, dar şi vaccinarea tuturor speciilor receptive la rabie.

Potrivit sursei citate, toate aceste măsuri au fost luate după ce într-o gospodărie din localitatea Bistriţa Bârgăului a pătruns vulpe care a atacat două persoane.

„Vulpea a fost observată de proprietar. Încercând să o imobilizeze, soţia şi fiul proprietarului gospodăriei au fost muşcaţi de către vulpe. Cei doi au fost transportaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa-Năsăud. Gospodăria fiind situată lângă fondul de vănătoare Colibiţa, proprietarul a anunţat medicul veterinar care s-a deplasat la faţa locului, a verificat zona, dar vulpea nu a fost găsită din cauza întunericului. A doua zi a fost organizată o vânătoare în care au fost împuşcate două vulpi, o a treia fiind ucisă de câini în altă gospodărie din comună. În urma examenelor de laborator, s-a constatat că toate vulpile aveau rabie”, se arată în comunicat.

După confirmarea rabiei în cursul zilei de marţi, miercuri a fost instituit un plan de măsuri care presupune, printre altele, declararea oficială a bolii şi convocarea unităţii locale de sprijin.

„Ocoalele silvice şi asociaţiile de vânătoare vor monitoriza toate animalele sălbatice şi vor anunţa medicul veterinar în legătură cu orice suspiciune în privinţa sănătaţii vânatului. Tot vânatul împuşcat sau găsit mort va fi dirijat către laboratoarele DSVSA pentru verificările de rigoare. Ridicarea măsurilor şi restricţiilor sanitar-veterinare, stingerea bolii se va face de către medicul veterinar oficial, după efectuarea şi respectarea măsurilor sanitar-veterinare restrictive”, se arată în comunicat.

Conform dr. Romulus Biţa, rabia este o „zoonoză foarte gravă care se transmite de la animale la om, prin saliva animalelor bolnave care au muşcat sau zgâriat”.

„În cazul suspiciunii de rabie, populaţia trebuie să anunţe imediat medicul veterinar în vederea izolării şi punerii sub observaţie a animalelor suspecte. Proprietarii trebuie să ştie că vaccinarea antirabică a câinilor şi pisicilor este o acţiune obligatorie”, se mai arată în comunicat.

O femeie şi fiul acesteia, ambii din satul Bistriţa Bârgăului, au fost muşcaţi, sâmbătă seara, de o vulpe posibil turbată şi au fost transportaţi la spital cu două ambulanţe.

Dispecerul de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Bistriţa-Năsăud a declarat sâmbătă că vulpea a intrat în casă după femeie şi a muşcat-o de picior, apoi l-a atacat pe fiul acesteia.

„După cum a relatat chiar femeia, vulpea a intrat în casă după ea. A muşcat-o de picior. De regulă, animalele sălbatice nu au un astfel de comportament dacă nu sunt turbate. Apoi l-a atacat şi pe fiul femeii pe care l-a muşcat tot de picior”, a declarat sursa citată.

Ambii pacienţi au fost transportaţi cu ambulanţe la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Bistriţa-Năsăud pentru a li se administra vaccinul antirabic şi pentru îngrijiri.

„Rănile nu sunt grave, dar, dacă animalul e turbat trebuie administrat urgent vaccinul antirabic”, a mai declarat dispecerul SAJ Bistriţa-Năsăud.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.