Actualitate

Scenariile luate în calcul pentru redeschiderea școlilor. Ce elevi s-ar putea întoarce primii în clase

Ministerul Educației, Monica Anisie, a declarat că sunt luate în considerare mai multe scenarii pentru redeschiderea școlilor, acest lucru urmând să se întâmple doar când vor fi luate toate măsurile pentru a fi asigurată siguranța elevilor. Există două scenarii: unul conform căruia anul şcolar ar urma să se termine aşa cum a fost programat iniţial, iar al doilea care prevede prelungirea cu o săptămână a anului şcolar 2019-2020.

”Trebuie să luăm măsuri ca toți copiii să fie în siguranță. Redeschiderea cursurilor trebuie să fie prudentă, controlată și treptată, în condiții de maximă siguranță. Părinții trebuie să înțeleagă că pe primul plan trebuie să punem sănătatea copiilor. O decizie privind reluarea cursurilor va fi luată în curând”, a spus Anisie la Digi 24.

Întrebată dacă există varianta ca numărul elevilor în clase să fie redus la 15, pentru a putea exista locuri libere între copii, Anisie a răspuns: „Ne gândim. Trebuie să luăm în calcul ideea ca prezența elevilor la cursuri să nu înrăutățească situația îmbolnăvirilor”.

O altă variantă luată în calcul este ca în primul rând să revină la școală elevii din clasele terminale, care au de susținut Bacalaureatul sau Evaluarea Națională.

Ministrul a mai spus că a fost discutat un scenariu care presupune prelungirea cu o săptămână a anului școlar, dar și scenarii care presupun încheierea anului școlar la timp.

”Toate acestea sunt numai scenarii, vorbim ipotetic. Alegem varianta cea mai potrivită numai în momentul în care avem certitudinea că nu expunem copiii la îmbolnăviri. Lucrurile se schimbă de la o zi la alta şi nu putem avea certitudini ce se întâmplă în scurt timp. Vom lua deciziile în funcţie de ceea ce transmit specialiştii din cadrul Ministerului Sănătăţii pentru că noi, ca profesori, nu putem lua decizii fără a ţine cont de ceea ce spun specialiştii”, a declarat Monica Anisie.

Ea a menționat că va fi anunțat un calendar al examenelor de Bacalaureat și Evaluare Națională și că admiterea la facultate se va organiza după Bacalaureat.

Premeirul Ludovic Orban a fost întrebat dacă pot fi reluate cursurile după data de 15 mai. “Această decizie o vom lua împreună cu preşedintele, cu echipa de la Ministerul Educaţiei pe baza estimărilor care sunt făcute de Ministerul Sănătăţii şi va fi luată în funcţie de contextul epidemiologic şi de capacitatea efectivă de a reduce la maxim orice risc de îmbolnăvire a copiilor noştri”, a afirmat Orban.

Întrebat dacă este posibilă o reamenajare a sălilor de clasă în toate şcolile şi dacă se poate reduce programul zilnic al elevilor, premierul a răspuns: “Aş prefera să nu vă dau nicio informaţie atâta timp cât în urma evaluărilor şi a planului se iau decizii. Mă feresc să prezint lucruri că aşa cred eu. Aici se analizează care sunt nevoile, în cazul în care se ia decizia de deschidere, nevoile, măsurile specifice care trebuie luate. Va trebui să asigurăm măşti pentru toţi copiii, pentru toate cadrele didactice, sunt măsuri care trebuie pregătite şi în funcţie de decizie vor fi luate”.

Școlile au fost închise în 11 martie.

1 comentariu

 • Tanti asta a vorbit zeci de minute la Digi TV, DAR nu a zis nimic concret!
  A rezultat ca NU au nici un plan, nici o strategie, nici o solutie!
  A zis ca revenire la cursuri se va face treptat, adica cum tanti?In prima saptamina vin 50 copii la cursuri si in a 2-a vor veni 100 si tot asa pina se umple scoala? Ce tampenii sunt astea?
  A zis ca un plan ar fi sa se prelungeasca scoala cu 1 saptamina. Adica dupa 2 luni de pauza, o saptamina ajunge?
  Tantia asta a vorbit mult dar nimic concret!
  Daca o intrebai pe vinzatoarea de leustean din piata ar fi fost acelasi lucru!
  Nici un plan, nici o viziune!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS