Actualitate Social

Lucrările pe bani publici, gură de oxigen pentru firmele de construcții

(FOTO) Lucrările finanțate cu bani publici, cum este și asfaltarea celor 50 de străzi din Bistrița, reprezintă o adevărată gură de oxigen pentru firmele de construcții care nu sunt obligate să trimită oameni în șomaj tehnic.

Una dintre aceste companii este ARL Cluj, care a câștigat licitația pentru asfaltarea a 34 de străzi din Bistrița.

”Momentan avem un contract pe 4 loturi, sunt 34 de străzi, s-au realizat 18 străzi, în jur de 34.000 de mp. De joi începem pe Valea Budacului, acolo e altă soluție adoptată, se frezează toată mixtura asfaltică existentă și se va veni cu un covor nou. Este o gură de oxigen pentru noi, firmele de construcții. Mai ales în situația actuală, sunt foarte mulți oameni în șomaj tehnic, iar nouă ne pică bine faptul că avem ce lucra. Faptul că e traficul mai redus ne-a ajutat foarte mult, plus și locatarii au contribuit la sporirea productivității. S-a lucrat mult mai ușor ca anul trecut. Am avut și atunci contracte de genul acesta, iar anul acesta a mers mult mai repede. Oamenii au înțeles situația și ne-am mișcat mult mai repede. În trei ore terminăm asfaltarea pe o stradă, plus alte două ore în care se poate da drumul la circulație. Deci în maxim 5 ore este finalizată o stradă. Depinde de volum și de suprafață. Dacă mergem în ritmul de până acum, la sfârșitul lunii mai sunt gata toate străzile pe care noi le-am contractat, inclusiv se vor schimba toate capacele de cămin și gurile de scurgere”, a declarat pentru Timp Online Silviu Sala, inginer la ARL Cluj.

Viceprimarul Cristian Niculae, cel care a avut ideea asfaltării străzilor din Bistrița care nu sunt cuprinse în alte programe de reabilitare și modernizare, ne-a spus: ”Situația actuală creată de criza coronavirusului nu pot să spun că ne ajută, dar facilitează munca pe șantierele Bistriței, mai ales pe străzi. Continuăm programul de asfaltare și reabilitare a străzilor început anul trecut. În 2019, am asfaltat într-un timp record 47 de străzi în 5 luni. Continuăm și anul acesta cu asfaltarea a încă 50 de străzi”.

”Soluția aleasă este una una foarte rapidă. Se frezează stratul de uzură de 4-5 centimetri de la suprafața străzii ceea ce ne permite să intervenim într-un timp foarte scurt și cu costuri foarte mici. Dacă facem o simplă comparație, asfaltarea celor 47 de străzi a costat anul trecut 1,5 milioane de euro și doar o stradă de pământ pe care o reabilităm și modernizăm – stradă de 1,8 km și mă refer la strada Tărpiului – ne va costa 2,2 milioane de euro. Acolo însă vom face intervenții până la 80 de cm în pământ și reabilitarea rețelelor. Este o soluție bună pe care o recomand și altor administrații din România. Se poate face rapid și cu costuri mici. Normativele și legea ne obligă ca, odată la 7 ani, pe străzile intens circulate să înlocuim stratul de uzură care rezistă foarte 5, 6, 7 ani. Eu cred că am ales o soluție bună, care dă satisfacție bistrițenilor, care ne face să circulăm pe străzi mult mai bune. Începând cu anul viitor, voi veni și cu o soluție de reabilitare a trotuarelor care nu sunt încă reabilitate. Acolo unde nu avem trotuare pavate vom face pavarea lor pentru că multe rețele trec pe sub pavaje, iar atunci când ai o intervenție la utilități e mult mai ușor să ridici pavajul și să repari defecțiune decât să peticești un trotuar”, a spus viceprimarul.

Potrivit acestuia, în Bistrița se derulează anul acesta și anul viitor investiții de peste 120 de milioane de euro, atât din bani europeni, cât și de la buget prin PNDL.

”Bucuria mare este că foarte multe firme din județ lucrează pe șantiere din municipiul Bistrița. Sunt în reabilitare șapte școli și două grădinițe unde se lucrează. Sunt aceste 47 de străzi pe care le asfaltăm, amenajăm parcuri în Bistrița, iar satisfacția mea este că firmele au de lucru și nu își opresc motoarele pentru că, după această criză medicală, cu siguranță – avem avertizări de la toate forurile internaționale – va veni o criză economică, iar firmele dacă au de lucru vor trece mai ușor prin această criză care va urma. Bani există, finanțarea pentru toate aceste străzi a fost prinsă în bugetul municipiului pe anul în curs. Am asfaltat deja 18 străzi, urmând ca până la sfârștul anului să terminăm și celelalte străzi”, a spus Cristian Niculae.

Viceprimarul a mai spus: ”Îi asigur pe bistrițeni că, pe toate străzile pe care lucrăm anul acesta, toate gurile de canal vor fi ridicate la nivelul asfaltului. Anul acesta, am ales să ridicăm gurile capacelor la nivel, dar le înlocuim cu alte capace mai noi, mai grele și mai stabile. Drept urmare, sunt mult mai silențioase la trecerea mașilor peste ele. Deci toate străzile vor avea guri de canalizare și pluviale ridicate, cu capace noi”.

Cristian Niculae a spus că în prima parte a anului este asigurată finanțarea pentru 37 de străzi.

”Banii pe care i-am prins pentru Bulevardul Decebal – Andrei Mureșanu-Năsăudului – pentru modernizarea cărora vom semna proiectul cu finanțare europeană de 11,5 milioane de euro – îi vom putea folosi pentru asfaltarea a celorlalte 13 străzi care nu sunt prinse în bugetul actual. Vom termina asfaltarea mai târziu ca anul trecut pentru că cele 13 străzi sunt cuprinse și în proiectul Piste pentru cicliști. Achiziția publică a lucrărilor se finalizează la sfârșitul lunii mai. dacă începem lucrările în iunie, vom intra cu prioritate pe cele 13 străzi. Undeva în septembrie estimez că se vor realiza pistele, iar suprafața rămasă întrepiste o vom freza și asfalta după realizarea pistelor. Eu estimez că, dacă totul merge bine, undeva în octombrie va fi finalizată asfaltarea celor 50 de străzi. Oricum, primele 37 le terminăm în maxim o lună de zile dacă lucrurile merg așa cum le-am început”, a spus Cristian Niculae.

33 comentarii

 • Hristos a Inviat!
  Bucuria vine, vine atat de frumos prin toate realizările dumneavoastra.
  Zilnic orașul in care eu traiesc prinde contur si ma bucur din suflet.
  Un viitor primar pentru oameni!

  • Marcela, ăsta va fi primar când o să-ți vezi ceafa. Dacă îl iubești așa de mult poți să l iei acasă. Noroc cu alegerile că auzim și noi de Neculaie, dar până acum ce a făcut? Nimic!!! A stat ascuns sub fusta lui Crețu și acum s a trezit că face și drege. No dai pace!!!

  • Atata lauda pentru 3 ore de munca la 1 strada??? Adica cele 54 strazi se asfalteaza in 20 zile? De 1 echipa???
   Probabil ca doar asta e… gura de oxigen, ca de calitate… ma indoiesc!
   Si daca e asa… sa lucreze macar 10 zile pe luna si pot rezolva catre 200 de asazise strazi…

  • wau…Marcela!!! tu esti … Wanabi? prinde orasul contur? serios? de la marile realizari ale ciumei cretu si wanabi? avem partie!!! Ce investitii au adus acesti indivizi in orasul asta ? Leoni l-o adus Moldovan ..ca fapt divers… dar smecherii actuali nici un investitor mare..avem partie,mandria natiunii, parc industrial cu 3 -4 firme…in rest nimic …doar poveste ….90% din ce s-a realizat s-a realizat pe banii privatilor ,,..iar smecherii din primarie salarii de sute de milioane pe luna…supt administratia cretu

  • Partia de skii a fost votata si de consilierii PNL , in 2013. Atunci s-a luat decizia construirii ei. Asa ca stimati postaci PNL, nu va mai deziceti de ea!
   Este foarte simplu de verificat asta pe site-ul primariei, este afisat votul de atunci.
   Cu strutii intr-adevar este ideea lui Cretu, dar lumea deja s-a obisnuit cu ei.
   Nu are nimic de a face viceprimarul Cristi Nicolae nici cu partia nici cu strutii, este doar de 4 ani la primarie.

 • Daca si politicienii din varful tarii ar fi gandit sa lucreze cu firme romanesti pe lucrari mari de infrastructura, atunci cred ca Romania era departe si avea si autostrazi.
  Bravo viceprimarului ca foloseste firme locale sa creasca economia din Bistrita!

 • Pai nu prea ai ce sa zici. Omul a promis și se tine de promisiune. A promis și a făcut. Bistrița se transforma, în bine, pe zi ce trece. Mie, personal, îmi place ce s a realizat: școli și grădinițe modernizate, drumuri asfaltate, blocuri reabilitate. Bravo dl Niculae, bravo. Deci, se poate.

 • Aceasta politica de a da de lucru prioritar firmelor din zona este foarte bună și ar trebui sa primi e și după criza Covid19. Astfel se procedează în toată Europa dezvoltata.

 • Toate bune și frumoase, dar nu menționați nimic pe anul acesta reabilitarea completa a câtorva drumuri de pământ , ma refer aici și la Dinu Lipatti, o strada importantă a Bistriței și destul de traficata. Ați tot promis ca aveți toată documentația pregătită dar nu menționați când începeți lucrările . Grazie

 • Chiar sper sa iasă dl viceprimar, primar dacă mai candidează… n-am mai văzut pe nici unul așa implicat dintre cei care s-au anunțat ca o sa se candideze. N-am auzit pe unu sa fie interesat de străzi sau reabilitările de blocuri.

  • Yanki. Da ce ai vrea să facă candidații străzile din Bistrița, iar Neculaie să și încaseze doar salariul baban de vice? Oricum nu a făcut nimic până acum, iar faptul că își pozează moaca pe străzile cârpite, înseamnă că, candidează, altfel nu l am vedea cum nu l am văzut de câțiva ani. Crede că prostește oamenii. Să fim serioși, cine îl bagă în seamă pe Neculaie, marioneta lui RM.

 • ia mai du-te tu…!!! mai poti sa-l pupi in … pe acest wanabi ? de 12 ani cu guvernarea rosie s-a facut rahatul praf in bistrita si acum vine salvatorul natiei …
  50 de cioturi de strazi …care nici nu erau distruse sau avariate…
  sa vedem alte strazi care nu se fac …si care sunt tranzitate de mii de masini zilnic
  1.centura orasului …
  2. drumul dumitrei vechi
  3 Lucian Blaga
  4 .drumurile de pamant in zone in care sunt trase toate utilitatile…si sa nu uitam ca utilitatile au fost trase pe BANII proprietarilor…dar impozitele si taxele de autorizare le iau smecherii de la primarie…fara sa faca absolut nimic pentru platitorii de taxe si impozite din accele zone..
  -sa nu uitam cum s-a asfaltat stada lu radu moldovan ,schimband denumirile unor strazi ,ca banii de la ponta sa vina pentru strada lui ,sa-i fie asfaltata strada pana la palat , nu pentru cea care era prevazuta initial a se asfalta…s-a schimbat denumirea strazilor Valea Rusului in Izvorul Rece….sa nu uitam …
  asa ca ciocu mic wanabi…

 • Da… Ce să-ți spun, Bistrița arată într-un mare fel!!! Plină de gunoaie, dar avem pârtie și struți. Mereti mă!! Cu Neculae care s-o trezit acum înainte de alegeri, mare gospodar,să carpiasca niște străzi. Ce bine ar fi să fie alegeri în fiecare an, așa ar mai mișca și ei ceva. Cine dracu îl votează și pe ăsta?!

 • Anul trecut viceprimarul Niculae a asfaltat 47 de strazi, anul aceasta va mai asfalta inca 50 de strazi. In aceasta toamna vor fi reabilitate 97 de strazi, aproape 100 am putea spune.
  Strazile nu sunt cioturi, asa sunt strazile din oras cu lungimi si suprafete diferite, nu sunt nici drumuri nationale, nici autostrazi.
  In 30 de ani de la revolutie, in Bistrita, onor tuturor primarilor de pana acum s-au reabilitat doar 32 de strazi de asfalt si acelea prin credit bancar.
  VICELE a reabilitat de trei ori mai multe in 2 ani fara sa faca credite bancare.
  Fa domnule Petrica o comparatie, inainte sa-ti dai cu parerea!
  Cand strazile se reparau cu petice, spuneati ca sunt carpeli de doi bani. Acum se repara din bordura in bordura, sunt impecabile si tot nu e bine.
  Hai lasa-ne nea Petrica cu vrajeala asta! Nicicum nu e bine ptr voi!

 • ori esti prajita la cap ori esti platita de PSD orasu arata in ultimul hal, du-te la Cluj, Sibiu, Brasov, Oradea vezi orase frumoase

 • Bistrita este un oras curat si frumos! Degeaba propaganda PNL-ista incearca de 4 ani sa arate doar lucruri negative despre Bistrita.
  Daca gasim pe undeva mizerii, acestea sunt pe platformele de colectare a deseurilor, unde tot cetatenii lasa gunoaiele langa containere si nu le pun in ele desi este loc, uneori chiar sunt goale. Am vazut eu asta de mai multe ori la vecinii mei de pe Gradinilor. Curatenia trebuie in primul rand si pastrata, dar noi romanii putem respecta acest lucru doar cand mergem in strainatate.

  • Nu inteleg atatea ode si laude pentru o normalitate.
   Atunci pentru ce i am ales, pentru ce isi iau salariu cu multe zerouri?
   Mai oameni buni mai terminati cu pupatul in c–-r ca aceste persoane sunt platite regeste si nu fac din bani lor ,tot din bani nostri se fac investitiile.
   In alta ordine intreb,
   -face vicele proiectarea, licitatia, autorizatia etc?
   Merge si pozeaza 2 ore pe zi si cam atat, daca risti sa l intrebi ceva din lucruriile de mai sus , de legislatie pun pariu ca este varza, cred ca nu cunoaste nici legea administratiei publice.
   Mai terminati ca ne am saturat de elogiile voastre ca o fi nevasta sa, instalatoru, adina, secretara, etc.

 • Nici ceilalti primari ai Bistritei, nu au adus bani de acasa , dar tot nu au facut strazile! Acesta este adevarul, si este doar viceprimar, nu primar.
  Am convingerea ca dupa ce va iesi primar, va face foarte multe lucruri bune in Bistrita.

 • Este foarte multa agresivitate si trivialitate in exprimarea celor 3-4 comentaci ai PNL-ului, ori de cate ori apare in acest ziar un articol despre viceprimar.
  Asta nu denota decat disperare, faptul ca pamantul le fuge de sub picioare, spaima ca desi se credeau pe cai mari la inceputul acestui an, lucrurile au luat o intorsatura extrem de neplacuta ptr PNL.
  Aveti dreptate sa va temeti de viceprimar. El va castiga primaria Bistrita, pentru ca este un om implicat si harnic.

 • SA MUNCEASCA ,IAU O CARUTA DE BANI, CE ATI VREA SA FACA CANDIDATI?
  NU EI SUNT LA FRAIELE JUDETULUI SI MUNICIPIULUI, NU EI ADMINISTREAZA BUGETUL LOCAL SI JUD.
  NU PAI PUPATI POALA ATATA, CA NU FAC NIMIC ANORMAL, SI ORICUM VICELE ASTA ESTE DIRIJAT DE ALTII.
  UNDE A STAT ASCUNS PANA ACUMA DE 12 ANI LA PRIMARIE ESTE PSD IAR ORASUL ESTE ARATA JALNIC CU BLOCURI IN CULORILE CURCUBEULUI, STRAZI DE PAMANT, RETELE INVECHITE, CABLURI PE TOTI PERETI, FARA ILUMINAT PUBLIC IN ORASUL EUROPEAN.
  COMENTACILOR CIOCU MIC, SUNTEM MULTI DAR NU SUNTEM PROSTI.

 • Nu mai laudati atata Clujul ala, ca doar de doi ani m-am mutat din Cluj la Bistrita.
  Ati fost careva in spatele blocurilor din CLUJ, sa vedeti cum e pe acolo? Va spun eu, dezastru, plin de garaje vechi, strazi sparte si bombardate, mizerii la greu pe langa containere.
  Ati simtit cum PUTE in Cluj in permanenta de la groapa de gunoi Pata Rit?
  Ati vazut in noaptea de inviere cand era transmisa live slujba, cum aratau blocurile cenusii ,comuniste din jurul Bisericii din cartierul Marasti? Stiti ca primaria Clujului a anvelopat termic doar 3 blocuri in timp ce la Bistrita sunt 130?
  Ati vazut cum se circula prin Cluj, cat stai in trafic?
  Ati vazut cum arata strazile din cartiere si de la marginea orasului, nu doar cele din centru?
  Ati vazut cum e urbanismul in Cluj, unde in centrul istoric al orasului vezi cladiri din sticla si metal lipite de cladiri monumente istorice(uitati-va linga hotelul Napoca, si in multe alte locuri).
  Asa ca lasati-ma cu Boc si minunatul Cluj, cu doua Mall-uri si un festival tehno. Mergeti sa traiti acolo si apoi dati-va cu parerea!

 • Draga Ana, daca vrei sa vezi intr-adevar activitatea viceprimarului Niculae, e foarte simplu. Intra pe pagina lui de Facebook si o sa vezi foarte bine ce a facut de cand e la primarie. O sa ai surprize!
  Bine..))) trebuie sa si VREI sa vezi lucrurile asa cum sunt.

 • Lasa ca-s bune firmele austriece a lui IOHANNIS, cele romanesti trebuie omorate.
  Acum in perioada de criza cand toata lumea trebuie sa stea acasa, romanii nostri sunt lasati la lucru doar la SPARANGHEL in GERMANIA.
  Nu va e rusine ordinarilor din PNL. Ati vandut Romania bancilor straine si va bateti joc de acest popor. Huoooo…)))

 • Bine ca asfalteaza strazi impecabile si Niculaie asta.
  Pe Dimitrie Catemir oare ajunge anul asta?
  Sau îsi rupe gâtul?
  E drept ca pozele o sa iasa mai naspa – ca peisajul este trist, pe acolo trec sclavii în drum spre munca.

  • O sa iasa bine pozele VEVERITZO , ptr ca e prinsa la asfaltare anul acesta si Dimitrie Cantemir, dar dupa ce se realizeaza pistele de ciclisti. Daca te uiti pe programul anuntat o sa vezi asata. La fel si Drumul Dumitrei Vechi.

 • Niculaie a incepu si finalizat in doar 2 zile reabilitarea strazii de Centura!
  Rezulaltatul este unul magnific: NICI UN PETIC FARA GROAPA!

  „Calitatea” plombarii drumului de Centura merita un reportaj special din partea redactiei.

 • Daca tot dati exemplu Clujul, nu este nevoie sa intrati in oras, opriti-va in parcarea aeroportului, de unde mai marii tarii, adica sefii vostrii, au trimis sclavii in Germania la lucru, va fi suficient. Trecem printr-o perioada foarte grea, si este doar inceputul, si voi nu va mai saturati de aruncat cu noroi, vai de natia noastra, vai de omul de rand, nici in aceste momente , nu intelegeti ca trebuie sa fim uniti, altfel nu vom reusi. Domnilor de la PNL, cred ca nu va cunoasteti istoria partidului, se spunea despre partidul vostru , ca ar fi al oamenilor cu scoala. Cu tot respectul, dar prin manifestarile voastre, nu aratati a fi ,,penelisti” !!!

 • Victor@Mihai Pop, inainte de a face afirmatia ca si PNL a votat partia mai bine ai cauta pe site ul primariei si ai constata ca, PNL, Ecologisti nu au votat deloc partia ba dimpotriva a iesit mare scandal.
  Sti cum se numesc oameni care mint?
  MINCINOSI.

 • S-a spart tava de laudaci pesedei ! Gretoase comentarii fraierilor. Nu uitati ca lucrarile au o garantie de doi ani. Mai vorbim !

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS