Actualitate Recomandări

Carul înaintea boilor. Slătiniţa, tot fără apă la robinete, dar cu staţie de epurare şi canalizare

Localitatea componentă Slătiniţa intră în 2019 tot ca în Evul Mediu, fără apă curentă, însă cu o nouă promisiune: că va avea reţea de canalizare şi o staţie de epurare prin care, deocamdată, nu va avea ce curge. Consiliul Local Bistriţa a aprobat, miercuri, în şedinţă, o cerere de finanţare pe care municipalitatea o va depune pe POR 2014-2020.

Ioan Peteleu (PNL): „Mă întreb ce s-ar fi întâmplat dacă, în urmă cu zece ani, din bugetul municipiului Bistriţa se realiza o investiţie de alimentare cu apă a acestui cartier. Vă dau şi răspunsul: ce bine era! Vă întreb pe dumneavoastră, iniţiatorii acestui proiect de hotărâre: ce o să circule pe aceste conducte în afară de aer. Noi punem carul înaintea boilor. Nu avem apă, dar facem canalizare şi staţie de epurare. Vreau să atrag atenţia asupra managementului acestei administraţii. Puneţi carul înainte boilor. Acesta este un exemplu elocvent de administrare a oraşului. Probabil că cetăţenii vor scoate apa din fântâni, iarna mai ales că vara fântânile seacă, şi vor spăla aceste conducte, instalaţiile sanitare. Este triust că se întâmplă acest lucru. Alimentarea cu apă a satului Slătiniţa trebuia făcută cu uşurinţă în ultimii ani fără nicio problemă pentru că tot timpul au rămas foarte mulţi bani necheltuiţi în bugetul municipiului Bistriţa, miliarde”. 


Cristian Niculae, viceprimar PSD: „Aveţi dreptate, domnule consilier. În 10 ani se putea duce apă la Slătiniţa. Eu sunt de 2 ani şi jumătate la Primărie, dumneavoastră aţi fost consilier, viceprimar. Ce aţi făcut atunci? Sunt de acord cu ce spuneţi, dar noi facem reţea de apă şi canal, ADI derulează un proiect european, Masterplan de apă, prin care la Slătiniţa se va duce apă. Noi, Primăria Bistriţa, vom face staţie de epurare şi canalizare. Asta s-a decis. Suntem membri în acest ADI şi pe POR 2013-2020 se va derula această investiţie”. 

Filip Moisil (PNL): „Înseamnă că toţi consilierii care am stat la această masă am stat degeaba. A venit domnul viceprimar şi a rezolvat această problemă după 8 ani sau 6 ani. Dar alta e problema: e cea mai mare porcărie posibilă să pui o staţie de epurare în Slătiniţa când de fapt e la câţiva kilometri. Nicăieri în lumea asta mare nu se mai fac asemenea lucruri. Gândiţi-vă la cheltuiala care e pe staţia de epurare şi pe colectorul care vine în Unirea. Pe fonduri europene niciodată nu s-ar accepta aşa ceva. Canalizarea o puteam face de o grămadă de vreme şi o puteam aduce în Unirea. Dacă intrăm pe indicatorii tehnico-economici, o să ne dăm seama că am revoluţionat sistemul de canalizare. Nu e normal, oameni buni, să faci o staţie de epurare când alţii aşteaptă să scape de ele. Înainte nu se dădeau finanţări guvernamentale decât dacă aveai pe UAT o staţie de epurare. În momentul acesta se renunţă fiindcă nu există suficienţi locuitori echivalenţi fiindcă nu funcţionează. Din punctul de vedere al mediului încălcăm toate regulile. Noi avem o staţie de epurare la Bistriţa, modernizată acum, care are capacitatea să ia toată Valea Bârgăului. De la Bistriţa Bârgăului totul coboară la această staţie de epurare. Nu e normal să faci o staţie de epurare la costurile care sunt aici”. 

Ioan Peteleu (PNL): „Am să-i răspund domnului viceprimar în legătură cu ce am făcut la Slătiniţa în mandatul meu de viceprimar şi de condsilier local. Eu am fost de cel puţin două ori la Slătiniţa pe această temă în păşune unde sunt surse de apă ca să vedem care este posibilitatea să alimentăm temporar, cel puţin să punem câteva cişmele în acea localitate ca oamenii să nu mai fie la cheremul nu ştiu cui vizavi de apa care e livrată acolo vara şi cetăţenii o şi plătesc, însă decizia nu a fost la mine. Probabil că dumneavoastră acum aveţi altă putere de decizie fiind şeful pe linie de partid al primarului. În cazul meu nu a fost aceeaşi situaţie, iar decizia a fost la şeful dumneavoastră pe linie de administraţie. Probabil îl întrebaţi pe el de ce nu s-a adus până acum apa la Slătiniţa. Vă mai dau un exemplu să fiţi bine informat şi să nu mai veniţi cu această aură de vrăjitor că, pe tot ce puneţi mâna, se transformă în nestemate. În momentul în care au rămas bani în bugetul Bistriţei, dacă reţin bine vreo 3 miliarde de lei, banii care trebuiau daţi la Gloria, am propus ca acei bani să fie repartizaţi pentru aducţiunea de apă la Slătiniţa”. 

Cristian Niculae (PSD): „Domnule Peteleu, nu aţi făcut nimic atâta timp cât la Slătiniţa nu este apă. Eu vă informez că, începând cu anul viitor, încep lucrările la Slătiniţa şi probabil că se vor şi finaliza anul viitor. Deci Slătiniţa va avea apă în 2019. Aţi avut trei viceprimari în cei zece ani şi nu este apă la Slătiniţa. Punct! Ce tot spuneţi că aţi mers şi aţi făcut două drumuri în păşunea Slătiniţa? Dacă atât aţi făcut, aţi făcut foarte puţin. Asta este realitatea. Apă nu este în Slătiniţa astăzi”. 

Ioan Peteleu (PNL): „Ce replică să-i dau domnului viceprimar? Demagogia de care daţi dovadă este maximă. Spuneaţi că noi (PNL) am avut viceprimari. Şi? Dumneavoastră (PSD) aţi avut UN primar, viceprimarii nu contau. Poate dumneavoastră contaţi în ecuaţia asta, dar ceilalţi nu au contat. Îl aveţi pe domnul George Avram, colegul dumneavoastră de partid, fost viceprimar. Întrebaţi-l pe dânsul cât a contat în ecuaţia domnului primar?”

Filip Moisil (PNL): „Din 2008 încoace am propus alimentare cu apă şi canalizare la Slătiniţa. În 2012, ne-am asumat aprobarea bugetului în ideea că atunci vom face apa şi canalul la Slătiniţa, o să intre studiul de fezabilitate. A fost minciună! Patru ani la rând am venit cu aceeaşi propunere după ce am văzut că a fost minciună. Cel mai mult noi (opoziţia -n.r.) ne-am zbătut pentru asta. Eu mă bucur că, până în 2020, va exista apă şi canalizare pentru că acei oameni au nevoie de aşa ceva. Eu m-am referit doar la soluţia tehnică. În prima fază, pe alimentare cu apă şi canalizare la Slătiniţa s-a mers pe 30 de miliarde de lei vechi, iar acum avem 46 de miliarde de lei vechi fără TVA, în jur de un milion de euro numai pentru canalizare. Ştiţi ce lipseşte de la acest studiu de fezabilitate? O analiză cost-beneficiu, iar legea spune că trebuie să o ai. Ştiţi cât costă numai staţia de epurare? Aproape 16 miliarde pentru 800 de locuitori la 200 de racorduri de canalizare. S-a mers cu echivalent cu potenţial mai mare. Eu nu ştiu dacă Aquabis v-a dat acel aviz. Eu zic că nu vi l-a dat. S-a intervenit să vi-l dea pentru că specialiştii nu vor accepta niciodată să opreia ei staţia de epurare şi să le rămână lor toate problemele”. 

Reprezentanţii Direcţiei Tehnice a Primăriei Bistriţa au spus că, din 2010, este întocmit proiectul de alimentare cu apă pentru Slătiniţa, dar că nu s-au găsit bani pentru proiect decât pe Masterplan II.

Localitatea Slătiniţa va avea în final peste 7000 de metri de reţea de apă  care se va executa în aceeaşi perioadă odată cu canalizarea. Nu s-ar fi prins canalizarea pe Masterplan II pentru că ghidul de finanţare nu permite pe acest tip de finanţare canalizări pentru aşezări cu mai puţin de 2000 de locuitori, în Slătiniţa fiind 325 de fumuri şi puţin peste 800 de locuitori. 

Sursa de finanţare identificată pentru proiect este Programul Operațional Regional 2014-2020, axa Prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Municipii reședință de județ, Prioritatea de investiţii ( PI ) 4.3 Oferirea de sprijin pentru regenerarea fizică, economică și socială a comunităților defavorizate din regiunile urbane și rurale.

Legat de soluţia tehnică, Primăria Bistriţa spune că are avizul Aquabis.

În final, Consiliul Local Bistriţa a aprobat, prin vot, studiul de fezabilitate pentru acest proiect. 

7 comentarii

 • Dar tu mai Niculae daca esti viceprimar de peste 2 ani, ce ai facut? Ca de dat din gura esti bun! La poze iarasi esti bun! De cate ori ai cosit iarba anul acesta? Te-ai laudat ca o sa o cosesti de 3 ori. Ai cosit-o macar odata toate spatiile verzi din Bistrita? NU! Atunci de ce bati din gura?
  Cate strazi noi din cele 40 cu care v-ati laudat ati astfaltat? Cate? Una si nici aceea nu-i gata? Deci care e capacitatea voastra de munca?
  Cate strazi ati zis ca veti reabilita? La cate ati refacut complet astfaltul? Nici una? Deci care este capacitatea voastra si a ta in mod special? Iti spun eu, TINDE SPRE ZERO!

  Inante sa bati din gura demonstreza ca faci, ca muncesti, nu ca stai pe facebook si la cafele toata ziua.

  • La tine in bloc s-o fi cosit de 100 de ori ca nu creste iarba pe casa scarii.
   La tine s-o fi cosit in fiecare saptamina ca tu esti pupincurist.
   Iar tie ti se astfalteaza instantaneu strazile chiar in fata ta si tie ti se spala trotuarul cu sampon de fiecare data cand calci.

 • Au cumparat potcoave dar n-au calul… s-a pus canalizare si statie pt ca a costat mai mult decat apa… la baieti le trebuie casul mai mare :)))

 • Eu va propun sa va mai ganditi o data daca e „carul inaintea boilor”. La noi in tara s-au obisnuit sa se faca lucrurile asa, mai intai alimentarea cu apa si apoi canalizarea, dar nu e ordinea corecta. Vrem o tara ca afara nu? OK atunci sunt 2 variante: 1. daca ai destui bani le faci pe amandoua simultan sau (daca nu ai destule fonduri) 2. faci in aceasta ordine, canalizare si apoi alimentarea cu apa. Altfel, ce facem cu apa uzata rezultata de la chiuvete si wc-uri? O devarsam, asa cum multi s-au obisnuit, in asa zisele „fose septice” fara fund, poluand solul? Sau in santuri?

 • Slatinița e locul perfect pentru festivalul ,,Copiii căntă neamprostia” pentru orgoliul şi slăvirea tsd-iştilor, cu strigături şi urări. De mamă.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS