(FOTO) Pe clădirea Centrului Municipal de Cultură ”George Coșbuc”, reabilitată cu 3 milioane euro bani europeni, a fost pusă inscripția cu noua denumire: Palatul Culturii.
El va fi inaugurat oficial la începutul lunii martie, printr-o serie de manifestări culturale, după ce angajații CCM vor finaliza mutarea.
Casa de Cultură va avea o bibliotecă proprie, cu 6.000-8.000 de volume, dar și un vast centru de documentare, în care doritorii se vor putea informa, într-o sală de lectură, cu privire la domeniul culturii – cărți, fotografii, afișe, extrase din presa vremii, etc. – începând din 1950 și până în prezent. Materialele nu vor fi împrumutate acasă, ci doar studiate în locația respectivă. Fondul documentar a fost realizat împreună cu statisticianul Vasile Jimborean. În timp, documentele vor fi transpuse și în format electronic. În Palatul Culturii va fi și un muzeu al culturii, unde vor fi expuse toate realizările culturale importante începând din anii 50 și până acum: trofee, distincții, diplome, etc.
Chiar dacă spectacolele se vor organiza la Casa de Cultură reabilitată, cortul (Teatrul de vară) din Piața Centrală va rămâne, cel puțin o perioadă, în aceeași locație, urmând să găzduiască diverse evenimente.
VEZI și: Noi imagini din monumentul istoric reabilitat / Așa arată Casa de Cultură reabilitată cu 3 milioane euro
Proiectul ”Reabilitarea clădirii Centrului Municipal de Cultură ”George Coşbuc”, monument istoric de categoria A”, a avut o valoare totală finală de 13.701.248,91 lei (3.087.396,66 euro), 67,29% din valoarea contractului de finanțare prin Programul Operațional Regional. Valoarea contractelor de execuţie a lucrărilor (două contracte), realizate de asocierea SC Creativ Group SRL – SC Euras SRL, este 10.010.767,69 lei respectiv 4.420.685,85 lei, branșamentul electric costând 96.398,95 lei.
”Casa de Cultură își recapătă strălucirea de altădată, inima culturală a Bistriței începe să bată. Lucrările executate constau în reabilitarea structurală a clădirii, decorația eclectică a fațadelor și a interioarelor, cu medalioane și reliefuri decorative, refacerea cromaticii istorice a interioarelor, reabilitarea suprafețelor de piatră și eliminarea intervențiilor din perioada comunistă care nu se încadrau în stilul arhitectural al clădirii. Arhitectura în stilul artei 1900 a fost proiectată de arhitectul vienez Paul Brang, iar elementele decorative ale fațadelor au fost preluate la mai multe clădiri din oraș. Sala mare de spectacole este cea mai cochetă din Bistrița. Proiectul de restaurare a urmărit consolidarea și punerea în valoare a monumentului împreună cu adaptarea spațiului interior la standardele lumii contemporane. Prin aceste intervenții s-a refăcut practic stilistica vieneză a celui mai important edificiu cultural al Bistriței”, precizează municipalitatea.
Clădirea Centrului Cultural Municipal de pe strada Albert Berger, monument istoric de categoria A şi parte a patrimoniului cultural naţional, a fost refăcută ”în vederea includerii sale în circuitele turistice publice interne şi internaţionale, creşterii numărului de turişti români şi străini care vizează Bistriţa, precum şi introducerii imobilului în lista monumentelor UNESCO”. Construit în anul 1895 în șanțul vechii cetăți, actualmente str. Albert Berger nr. 10, edificiul a fost ridicat din fondurile Asociației Meseriașilor din Bistrița și purta numele de Gewerbeverein (Casa Asociației Meseriașilor).
Obiectivele proiectului: îmbunătăţirea condiţiilor funcţionale privitoare la utilizarea construcţiei, reabilitarea structurii de rezistenţă a clădirii, repararea şi recondiţionarea tuturor elementelor decorative şi de finisaj cu valoare istorică păstrând pe cât posibil soluţiile iniţiale, efectuarea unor lucrări de reparaţii capitale la instalaţiile electrice, de încălzire, apă şi canalizare conform necesităţilor funcţionale şi arhitecturale ale clădirii, recondiţionarea sistemului de ventilare cu refolosirea parţială a sistemului istoric, iluminat arhitectural interior şi exterior, înlocuirea scaunelor din sala de spectacole şi sala studio, refacerea structurii scenei cu o pantă calculată pentru optimizarea vizibilităţii, dotarea cu sistem audio/video performant, dotarea obiectivului cu un infochioşc pentru informare turistică.
Afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul. Dupa renovare, Casa de cultura „George Cosbuc” si-a schimbat numele in „Palatul culturii” pe motiv ca denumiri precum Casă de Cultură sau Centru Cultural sunt prea comune . In schimb, denumirea de Palat al Culturii corespunde mai bine cu activitatea şi spaţiul pe care instituţia le oferă în prezent. Numai ca prin prin schimbarea numelui asa-nimitul Palat al Culturii nu mai pastreaza nici macar denumirea de „George Cosbuc”, cu toate ca Bistrita se lauda in lume cu festivalul „Nunta Zamfirei”.
.
Încă un gest care nu arată altceva decât LIPSA DE CULTURĂ a celor care conduc orașul și instituția: Crețu și Cosma. Aceștia dau dovadă de lipsă de respect pentru marile valori ale culturii române, în cazul de față, George Coșbuc, dorind să șteargă orice urmă de istorie.
RUȘINE!!!
Halal reabilitare! In holul casei de cultura au fost pastrate vechile mozaicuri comuniste, amintind de „Cantarea Romaniei. Culmea este ca pe unul din mozaicuri la intrarea in sala festiva apare la loc de cinste stema partidului comunist cu secera si ciocanul. Probabil ca urmeaza materializarea visului lui Cretu- statuia fostului lider Comunist chinez Deng Xiaoping in piata din fata Casei de Cultura.
La asa palat, avem un imparat si un bufon !
Cu timp in urma, dl. Cretu spunea ca dupa finalizarea lucrarilor la Casa de Cultura, cortul va fi dezafectat, aceasta fiind o solutie provizorie. Dar dupa cum spune primarul, nu doreste sa dea jos cortul, chiar daca Casa de cultura este gata. Ma adresez celor care pot sa ne ajute, eventual sa semnam o petitie la primarie si sa fim cat mai multi pentru a scoate acel cort din centrul orasului, bun numai pentru targul de pureci. Daca doreste sa fie european (cum spune ca el este), primarul trebuie sa dea jos cortul! Sunt unii oameni care isi fac palate, dar tot in bucataria de vara traiesc! O fac numai sa se faleasca. La fel si dv., domnule primar? Sau Casa de Cultura ati renovat-o sa fie utilizata in cerc restrans. Pastrati pentru Casa de Cultura numele de George Cosbuc si nu dati jos statuia din parc a acestui pare poet al judetului nostru. Ar fi o cinste pentru noi bistritenii!
Implica-te și strânge semnăturile, Alexandru. Asta înseamnă să ai inițiativă, însă nu te aștepta să muncească altcineva. Eu te sprijin, însă demersul îți aparține. Succes! 🙂
Dar cati bani au costat aceste lucrari adica zugravit,schimbat scaunele si cam atat. Miliooane grele iar din cauza studiului de fezabilitate greasit sau mai pus din bugetul local 50% ca sa finalizeze lucrarile. Oare cine da socoteala pentru toate astea?