Actualitate

O casă de pe str. Gheorghe Şincai din Bistriţa, în pericol să cadă peste trecători

(FOTO) O casă situată pe str. Gheorghe Şincai, lipită de clădirea Primăriei Bistriţa, e în pericol să se prăbuşească. Pereţii exteriori s-au degradat atât de mult încă tencuiala şi chiar cărămizile riscă să se prăbuşească peste trecători. Ca să nu aibă loc accidente, accesul pe trotuar în dreptul ei a fost restricţionat.

„Mie nu îmi place cum arată centrul istoric. Eu l-aş vedea în primul rând cu toate faţadele renovate, cu porţile refăcute, în primul rând să arate frumos arhitectural pentru că multe clădiri sunt într-o stare de degradare accentuată, iar în al doilea rând să fie un loc cu evenimente culturale, cu o zonă de restaurante, terase, în care să-ţi petreci după-amiaza într-un mod plăcut, de calitate, însă calitatea vine mână în mână cu profitabilitatea. Nu poţi face condiţii nemaipomenite într-un loc în care nu îşi merge business-ul”, a spus viceprimarul Cristian Niculae într-un interviu acordat Timp Online.

Întrebat de ce nu face nimic administraţia pentru renovarea faţadelor, viceprimarul a spus că nu îi permite legea. „Lia Olguţa Vasilescu, în calitate de primar al Craiovei, a avut dosar penal pentru că a reabilitat clădirile istorice din oraş. Aţi văzut ce s-a întâmplat. Sper să găsim soluţii legale de reabilitare. Am avut câteva cazuri de proprietari care ne-au cerut măcar să-i sprijinim cu proiectarea lucrărilor la faţade. Intervenţiile la monumente istorice se fac cu proiecte avizate de Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu şi au regim special. Trebuie o mult mai mare atenţie. Nu se poate face nicio intervenţie fără proiect şi fără avizare. În câteva cazuri, i-am ajutat care ne-au solicitat”, a spus el.

5 comentarii

 • M-am saturat de felul in care va scuzati ca nu puteti, ca nu va permite legea, ca aia, ca aialalta !
  Cine e la putere de 28 de ani ? Cine are majoritatea in parlament si in consiliul local ?
  Cum se face ca nu sunteti in stare sa schimbati o lege, daca nu e buna si va impiedica sa faceti lucruri bune pentru cetateni, dar daca e vorba sa va umflati salariile, indemnizatiile si sa va scape de puscarie, votati cu 4 maini si ziua, si noaptea, nu aveti nicio retinere !
  Mi-e greata de minciunile voastre si m-am saturat sa ne tot luati de prosti !

  • Pai la putere au fost toți, pe rând . Pana acum legile nu au fost schimbate decât de Monica Macovei, care avea grija lui Basescu … nu a administrației locale .
   Acuma , când se încearcă schimbarea legilor , apare mișcarea #rezist !
   Cu #rezist nu se schimba nimic , rămânem cu aceleași legi proaste !

 • Sper ca Serviciul (direcția, biroul, compartimentul, funcționarul public) din cadrul Primăriei să citească aceste postări și să ia aminte la ce poate face instituția lor, (a noastră, de fapt), în legătură cu următoarele aspecte:
  Lucrători de la Gaz (cum s-o fi numind firma) execută lucrări de înlocuire a contoarelor și a cutiilor montate pe fațadele clădirilor, (îndeosebi la case am văzut).
  Nu stiu dacă operațiunea avea nevoie și are vreo voie de la Primărie (autorizație).
  Cert este că lucrarea se „execută„ în dorul (de la Dorel, firește) leli” , pe unde vine țeava, pe direcția cea mai ușoară, neurmărind protejarea estetică a mediului de hâzenia lucrărilor lor, măcar atât cât se poate.
  Dau cutiile vechi jos și pun altele alături, că-i mai ușor, râmânînd la vedere peretele caselor belit și urma a două țevi; bașca câte-o direcție întortocheată a acestora pe fațade de crezi că-i labirint.
  Așa și cu rețeaua electrică, de-ți lăcrămează ochii când privești frumusetea centrului vechi.
  Cetește cine trebuie din Primărie, dacă nu-i despre ciuma roșie ?
  Dar oare nu-i și despre ?

 • In loc sa simplifice lucruri incat sa incurajeze proprietarii sa isi renoveze casele, ei le complica!
  Cine se incumeta sa renoveze se da de ceasul mortii!!!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.