Actualitate Recomandări

Casele viitorului, în viziunea absolvenţilor de la Arte. Patru vor studia arhitectura în Danemarca

(FOTO-VIDEO) Multă sticlă, metal, zidărie puţină. Aşa arată casele viitorului în imaginaţia absolvenţilor de la Liceul de  Arte „Corneliu Baba” din Bistriţa, promoţia 2018. De altfel, patru dintre ei au fost acceptaţi deja să studieze arhitectura la facultăţi din Danemarca.

Expoziţia „Atestat 2018 – ceramică, grafică, pictură, arhitectură şi design” a fost găzduită de Complexul Muzeal, lucrările elevilor fiind expuse pe holul de la etajul întâi.

Printre cele mai interesante exponate au fost cele de la secţia de arhitectură şi design întrucât aceasta este o pepinieră de viitori arhitecţi care vor imagina construcţiile viitorului. Noutatea acestui an este că elevii secţiei au renunţat la rustic în favoarea modernului din lucrările lor lipsind aproape în totalitate lemnul, acesta fiind înlocuit cu metal.

„Suntem destul de în urmă cu arhitectura. Avem casele acestea tradiţionale cu acoperiş în două, patru ape. Am putea să trecem la case pasive care să consume mai puţine resurse, să obţinem curent de la soare, să avem toţi apă din puţuri forate. Casa pasivă e una inteligentă care se poate îngriji şi singură. E făcută din materiale bio care să nu afecteze mediul”, a spus Dănuţ Şut (foto stânga), absolvent al clasei de arhitectură, coordonator profesorul Ioan Runcan.

Vlad Birtaş (foto dreapta): „Am proiectat Quiet House, un concept de casă intimă, unde se presupune că ar trebui să te relaxezi. E foarte bună pentru zona montană, am făcut geamuri înguste care nu permit pierderi de căldură. Casa e pe concept de structură metalică uşoară, de oţel zincat. E foarte rezistentă la seism. E un concept nou pe piaţă şi nu e scumpă. Structura ei e între 15.000 şi 20.000 de euro maxim, cu finisaje se ajunge la 100.000 de euro.  Mi se pare că e mult mai ieftină ca preţ ca orice român să-şi permită. În plus, cred că e mai bine să nu se mai taie pădurea. Mie mi se pare important la o casă ca interiorul să fie primitor pentru că acolo stai mai mult”.

Paul Sângeorzan: „Arhitectura e într-o continuă transformare. Deja, casele rustice nu mai au trecere nici măcar la ţară, deşi eu regret, e casa ideală pentru mine. Apar în locul lor structurile de metal cu ferestre mari având în vedere că bate mult lumina în casă, ceea ce înseamnă că economisim destul de mult. Pentru lucrarea de atestat am proiectat o casă cu etaj, dar mie personal îmi plac mai mult casele pe pământ”.

Vasile Duda – istoric de artă, profesor: „Generaţiile actuale parcă sunt tot mai pragmatice, dar până ajungi să faci proiectele reale e bine să fii şi foarte creativ. Încercăm să-i facem să fie aşa, să îndrăznească să facă mai mult. E bine că îşi doresc să treacă la treabă. Cred că asta s-a întâmplat şi datorită faptului că, în cadrul şcolilor de vară, s-au mai întâlnit cu arhitecţi şi au văzut ce înseamnă provocările proiectelor reale şi atunci cumva au vrut să ardă nişte etape şi să vadă cum e acolo. Una peste alta, noi suntem mulţumiţi, cred că e un an bun, dar asta ne place să credem despre fiecare promoţie”.

Flaviu Ştir – profesor de design: „Sunt foarte practici aceşti elevi, aşa au fost învăţaţi să fie. Au trecut de la schiţă, la analiza fiecărei idei, la costurile pe care le implică ridicarea unei case, iar acest demers logic, sistematic, duce la un rezultat foarte bun. Sunt elevi foarte buni. Deja patru dintre ei au fost acceptaţi la facultăţi de arhitectură din Danemarca unde li se oferă mai multe facilităţi pentru a studia arhitectura gratuit în anii facultăţi, dar şi ceilalţi care rămân la facultăţile din România sunt foarte talentaţi. În total, avem 26 de absolvenţi ai clasei de arhitectură şi design care au susţinut atestatul pe arhitectură. Au fost două grupe de arhitectură şi una de design, iar patru au optat pentru Danemarca”.

La vernisajul expoziţiei a venit inspectorul şcolar general Camelia Tabără, inspectori şcolari, profesori, părinţi, prieteni, oameni de cultură.

6 comentarii

  • Poate ca acești elevi minunați ar trebui sa fie implicați in proiecte ce vizează arhitectura si urbanistica orașului ! Sa primească lucrări de-a lungul anilor de liceu pe care sa le si finalizeze, in detrimentul unor pseudoarhitecti care au creat nenumărate kitchuri in acest oraș ! Nu numai sa ne mândrim cu ei ci si sa-i implicam in activități concrete! Aviz edililor urbei si inspectoratului!

  • Au fost acceptați sa studieze arhitectura in Danemarca! Pentru ca aici nu au loc de paeudovalorile noastre care se lipesc de lucrări plătite de primăriile orașelor ! In loc sa le oferim șansa sa se dezvolte profesional aici, sa plece! Iar noi sa rămânem cu “ sula” din Piața Revoluției si fântânile arteziene din plastic sau tabla! Rușine!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS