Social

Castelul din Beclean, pe Ruta castelelor. Va fi transformat în muzeu

Castelul construit la Beclean de Contele Pál Bethlen, fostul sediu al primăriei orașului, a fost inclus pe Ruta castelelor, care cuprinde obiective turistice-culturale în vederea promovării cu finanțare din PNRR.

”Castelul Beclean (fosta primărie) a fost inclus în Ruta castelelor prin Ordin de ministru. În curând, va fi inclus la finanțare pentru a-l transforma în muzeu – obiectiv turistic de mare valoare!”, spune primarul Becleanului, Nicolae Moldovan.

Castelul a fost construit de Contele Pál Bethlen (1851-1935) după 1870. Pe baza proiectelor elaborate de arhitectul renumit al epocii, Mór Kallina, transformarea castelului s-a făcut în jurul anului 1900. La începutul secolului XX castelul a fost înconjurat de un zid masiv din piatră, în afara zidurilor vestice aflându-se ruinele cetăţii de altădată. Înainte de naţionalizarea din 1945, castelul și clădirile-anexe (unde funcționa o fabrică de in) se afla în proprietatea contelui László Bethlen. Lucrările de construcție din sec. XX au schimbat structura ansamblului de clădiri. Amenajarea interioară de odinioară a castelului nu este cunoscută, numai interiorul casei de scări al rezalitului faţadei principale aminteşte de interiorul din jurul anului 1900, cu lambriul şi scările cu parapet strunjit. Odinioară, fațada din spate a castelului avea vedere spre un parc elegant amenajat, copacii fiind tăiaţi în anii 1960.

Pe cele 12 rute turistice-culturale finanţate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru promovarea localităților prin turism (rute digitalizate, semnalistică, aplicații pentru telefon) au mai fost incluse, la apelurile precedente: Cetatea Medievală Bistrița pe Ruta cetăților, Biserica Evanghelică de la Herina, Ansamblul Bisericii Evanghelice C.A. Jelna și Biserica Reformată Șieu Odorhei pe Ruta bisericilor fortificate, Castelul de la Arcalia pe Ruta castelelor.

Etichete

2 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS