Apa a ajuns la un preț de lux în Bistrița-Năsăud unde operatorul regional Aquabis își taxează abonații cu 14,70 lei/mc apă și canal, mai precis cu 7,33 lei/mc fără TVA pentru apa potabilă și cu 7,99 lei/mc cu TVA 9% pentru canalizare, acestea fiind cele mai mari tarife din regiunea de nord-vest.
Raportul privind calitatea apei potabile dat publicității de Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud arată însă că sunt în continuare neconformități în ce privește anumiți parametri în șapte din cele opt zone în care este împărțit județul.
ZONA 1: Bistrița, Unirea, Sigmir, Viișoara, Sărata, Sărățel, Herina, Galații Bistriței, Tonciu, Dipșa, Albeștii Bistriței, Viile Tecii, Teaca, Crainimăt, Șieu Măgheruș, Chintelnic, Chiraleș, Coasta, Șieu Odorhei, Șintereag, Șieu Sfântu, Nimigea de Sus, Nimigea de Jos, Mocod, Mintiu, Florești, Mogoșeni, Tăure, Cociu, Lechința, Vermeș, Matei, Corvinești, Feleac, Nușeni, Beudiu, Vița, Rusu de Sus, Malin, Blăjenii de Sus, Blăjenii de Jos, Caila, Dumitra, Cepari, Tărpiu, Țigău, Sâniacob, Șieu Cristur, Șirioara, Bretea, Agrișu de Sus, Agrișu de Jos, Arcalia, Orheiu Bistriței, Jelna, Budacu de Jos, Buduș, Simionești și Monariu – sursă de apă Râul Bistrița (suprafață)
Nr. total analize neconforme/parametru:
- Escherichia coli (E.coli) – 28
- Enterococci – 16
- Aluminiu – 1
- Clor rezidual liber la capăt de reţea – 141
- Clostridium perfringens (specia,inclusiv sporii) – 36
- Bacterii Coliforme – 79
- Turbiditate – 21
ZONA 2 : Anieș, Maieru și Rodna – sursă de apă: râul Anieș și pârâul Blidireasa (suprafață).
Nr. total analize neconforme/parametru:
- Escherichia coli (E.coli)- 2
- Enterococci – 4
- Aluminiu – 7
- Clor rezidual liber la capăt de reţea – 4
- Bacterii Coliforme – 3
- Turbiditate – 13
ZONA 3: Beclean, Beclenuț, Coldău, Figa, Rusu de Jos, Braniştea, Măluţ, Chiuza, Săsarm, Piatra, Uriu, Cristeştii Ciceului, Ilişua, Reteag, Ciceu Giurgești, Negrilești, Căianu Mic, Căianu Mare, Baţa şi Ciceu Mihăieşti – sursă de apă râul Someșul Mare (suprafață)
- Nr. total analize neconforme/parametru:
- Aluminiu – 3
- Clor rezidual liber la capăt de reţea – 25
- Clostridium perfringens (specia,inclusiv sporii) – 1
- Bacterii Coliforme – 5
- Turbiditate -0
ZONA 4 localități incluse: Năsăud, Feldru, Nepos, Rebrișoara, Salva – sursă de apă râul Rebra (suprafață)
- Nr. total analize neconforme/parametru:
- Aluminiu – 11
- Clor rezidual liber la capăt de reţea – 9
- Clostridium perfringens (specia,inclusiv sporii)- 2
ZONA 5: Sângeorz- Băi, sursă de apă: 14 puţuri forate (profunzime)
- Nr. total analize neconforme/parametru:
- Clor rezidual liber la capăt de reţea – 3
- Clostridium perfringens (specia,inclusiv sporii) – 6
- Bacterii Coliforme – 6
- Turbiditate – 3
ZONA 6: Bistriţa Bârgăului, Prundu Bârgăului, Susenii Bârgăului, Tiha Bârgăului, Mijlocenii Bârgăului, Josenii Bârgăului, Rusu Bârgăului, Livezile, Dorolea, Valea Poienii, sursă de apă: râul Bistrița (suprafață)
Nr. total analize neconforme/parametru:
- Clor rezidual liber la capăt de reţea – 92
- Turbiditate – 12
ZONA 7: Satu Nou, Petriș, Ghinda, Bistrița – sursă de apă pârâul Geamănu, 2 drenuri în zona Geamănu, 2 drenuri în zona Caldu și 10 izvoare subterane în zona Cușma (mixtă)
ZONA 8: Telciu, Telcișor, sursă de apă Izvorul Rece pe Valea Seacă (profunzime)
- Nr. total analize neconforme/parametru:
- Escherichia coli (E.coli) – 6
- Enterococci – 6
- Clor rezidual liber la capăt de reţea – 4
- Bacterii Coliforme – 7
Reacția Aquabis (comunicat)
”Întrucât în mediul online s-au răspândit diverse speculații cu privire la calitatea apei furnizată de către societatea noastră pornind de la un raport publicat pe site-ul DSP Bistrița-Năsăud, Aquabis S.A. dorește să aducă câteva clarificări în legătură cu acest subiect.
Cerințele privind calitatea apei potabile sunt stabilite prin Legea nr.458/2002 cu modificările ulterioare, abrogată și înlocuită cu Ordonanța nr. 7/2023. Aceasta prevede o limită de 5% probe necorespunzătoare microbiologic din totalul probelor recoltate într-un an calendaristic. Aquabis S.A. se încadrează în acest standard, numărul de analize necorespunzătoare fiind sub limita admisă de lege. Pentru exemplificare, vom face referire la parametrul Escherichia coli (E. coli). În decursul anului 2022 laboratorul nostru a efectuat un număr de 367 probe pentru parametrul menționat la plecare din stația Bistrița, din care 2 au fost necorespunzătoare, iar de pe rețeaua Bistrița, municipiu și cartierele aferente (Viișoara, Sigmir, Unirea) s-a efectuat un număr de 679 probe din care 0 necorespunzătoare. Menționăm că valorile care apar în raportul DSP Bistrița-Năsăud reprezintă numărul total de analize efectuate pe fiecare parametru în parte.
Conform Hotărârii nr. 342 din 2013, privind modificarea și completarea HG nr. 974 din 2004:
Art. 4 alin. (1) – “apa potabilă este considerată sanogenă și curată dacă în proba prelevată la ieșire din rezervorul de înmagazinare valorile pentru parametrii bacterii coliforme, Escherichia coli (E. coli) și streptococi fecali se încadrează în 95% din probele prelevate pe durata unui an calendaristic”
Art. 4 alin. (2) – “apa potabilă este considerată sanogenă și curată la punctul de ieșire din rezervorul de înmagazinare dacă rezultatele determinărilor pentru bacteriile coliforme arată absența acestora în 95% din probele prelevate pe durata unui an calendaristic”.
Amintim consumatorilor că laboratoarele Aquabis S.A. sunt acreditate RENAR, astfel că acestea dispun de toate resursele necesare executării analizelor în cele mai optime condiții pentru asigurarea acurateții rezultatelor. De asemenea, calitatea apei pe parcursul tuturor etapelor procesului de tratare este atent monitorizată 24 din 24 ore, în laboratoarele de determinări fizico-chimice activitatea desfășurându-se continuu.
Având în vedere aspectele precizate, Aquabis S.A. îi asigură pe consumatori că apa furnizată la nivelul întregii arii de operare este potabilă, toți parametrii de calitate încadrându-se în intervalele de referință impuse de normativele în vigoare”.
Bem ce ni se da. Macar pana acum nu era asa de scump. Acum, la 15 lei mc de apa parca mi-as dori ca analizele sa fie mai bune.
@Mosu
Bineînțeles, dacă plătești ai pretenția la mai bun.
E foarte corect.
…eu o folosesc doar la veceu!
Într-adevăr Aquabis are cele mai mari prețuri din regiunea de nord-vest.
Cred ca ar trebui ca Aquabis să înghețe prețurile in următorii trei ani, astfel încât sa fim ajunși din urma, de companiile care livrează apa in județele vecine. Peste trei ani au si ei aceleași tarife ca si noi.
/
Am căutat pe internet, sa văd de unde se aprovizionează danezii cu apă, si rezultatul e că 99,9% din apa provine din puțuri forate (profunzime).
De aici trag concluzia ca Sângeorz Bai are cea mai buna apa. din județ. Se aprovizionează din puț (nu din râuri).
Ci, cea mai ieftina!
Nu am inteles.
De ce e mai ieftin sa scoți apa de la 30 m adâncime, decât sa o captezi din râu?
De ce nu ar fi mai pură apa scoasă din adâncul pământului, decât apa poluată din râu?
Hai ca știu de ce e mai ieftină apa scoasă din puțuri de mare adâncime.
E pura, nu mai trebuie tratată , filtrata, pus clor in ea, asa cum se face cu apa din rău.
Procesul tehnologic e mai simplu.
@Adrian C – plus ca peste tot energia folosita pentru extragerea – tratarea (aia puitna) – transportul apei este 89% verde produsa local- fiecare statie de apa are panouri solare.
Imi vine sa vomit!!!
Plini de ei, nu le ajungi la nas, de la casiera pana la director!
Vinovații adevărați , alături de incompetenții de la AQUABIS sunt CJ in frunte cu tătucul Răducu, care distrează tot ce se întâmplă acolo, plus Primăria Bistrița care nu apără interesele consumatorilor din zona sa, care sunt peste 65 % din consumatorii totali ai acestui furnizor de servicii publice de cea mai slabă calitate. Și fără supărare , și noi suntem vinovați că i-am votat și plătim aceste tarife fără să-i acționăm în contencios administrativ pentru aceste tarife.
Dictează, nu distrează, deși intr-un fel se și “distrează” cu noi. Scuze !
Si nu pateste nimeni , (nimic !) ceva ? Zic , de la AQUABIS , desigur…Asa , ceva premii de Pasti , in buna obisnuinta a locului si timpului , se mai dau ?
Platim si curentul consumat de congelatoarele pline ale directorilor in Statia de Epurare.
Aquabis,o firma care ne stoarce de bani,sa va dau un exemplu sa luam com Sant cea mai in amonte comuna de aici izvoraste Somesul Mare toti locuitori au avut apa bagata in case din izvoarele care sunt din mila lui Dzeu multe, avatajul la consum 0 lei ,apa de calitate ,acuma apa numai clor toata pamant, plus taxe care cresc luna de luna.
Așa se întâmpla dacă stam pe internet și ne plângem in loc sa sa le țipăm băiețiilor apa la propriu și la figurat in fata sediului !!!
Apa la mine nu e ceva de lăudat, calificativ un deget în jos, am pretenția la mai bun fiindcă o plătesc.
O cumpăr sau mă duc la izvor după ea, la uz casnic e OK și mâncare, dar la consum renunț.
Mă refer la Castilla la Mancha.
Ma intreb ce masuri a luat sau va lua Directia de Sanatate Publica impreuna cu primariile ? Asteptam masuri publice si urgente!
Bobconstructorul,ai facut un talmes-balmeș, e vorba de preț apă potabilă plus apă uzată, cu apa de ploaie sau meteorica e o altă poveste ce trebuie lămurită. Cetățenii orașului plătesc apa meteorica chiar dacă multe blocuri au acoperișuri și apa nu ajunge în canalizare ci se scurge în pămînt în spațiul verde aferent clădirii. Primaria tace,Protecția consumatorilor tace și ea.
Daca tot a dat publicitatii DSP-ul acest raport sau s-a preluat de pe sitte….oare nu ar fi trebuit si interpretat de un specialist in domeniu ?! avand in vedere ca este specificat clar ca este pe o perioada de 1 an de zile, conform legii se incadreaza in procentul de 5 % probe neconforme. Acest raport ar fi trebuit explicat ,,babeste” sa inteleaga toata lumea….