Actualitate

Cât mai durează până când va putea fi folosită puntea peste râul Bistrița, ”o lucrare de artă”

Puntea de peste râul Bistrița, care face legătura între str. Tudor Vladimirescu și Ghinzii, situată în zona noii Secții de Oncologie (fostul spital TBC), este ”o lucrare de artă, foarte frumoasă”, consideră primarul Ioan Turc, potrivit căruia ea va fi pusă în valoare inclusiv pe timp de noapte printr-un iluminat arhitectural. Edilul Bistriței susține că toate lucrările de aici vor fi gata în cel mult patru luni.

”Puntea de pe Tudor Vladimirescu este la locul ei, urmează să se facă celelalte lucrări pentru ca ea să devină funcțională. Este o lucrare frumoasă, realizată de o firmă din Bistrița, ceea ce mă bucură. Am spus-o de la începutul mandatului că îmi doresc ca cele mai multe lucrări să fie contractate – bineînțeles cu respectarea legalității – de societăți bistrițene pentru că ele au nevoie de dezvoltare, asigură salarii pentru un număr important de oameni. E mai simplu să gestionezi lucrări când ele sunt contractate de societăți din Bistrița sau din județ. Puntea de pe Tudor Vladimirescu este o lucrare de artă, foarte frumoasă, pe care o vom pune în valoare inclusiv pe timp de noapte printr-un iluminat arhitectural, iar pe componenta de funcționalitate ea va răspunde absolut tuturor exigențelor. Se va finaliza undeva în trei-patru luni”, a declarat Ioan Turc la AS-TV.

Noua pasarelă peste râul Bistrița este pe amplasamentul punții vechi, închisă circulației din 2020. Noua construcție are o deschidere de 40 de metri, asigurând o lățime a părții carosabile de 3,4 m destinată traficului velo și un trotuar destinat circulației pietonale. Suprastructura este alcătuită din două arce metalice paralele de secțiune casetată. La realizarea structurii metalice s-au folosit peste 50 de tone de oțel structural, ea fiind executată în uzină, apoi asamblată pe șantier și ulterior montată pe poziție cu automacaraua.

Obiectivul de investiții ”Refacere punte pietonală pe strada Tudor Vladimirescu – inclusiv refacere pile transversale din beton” este finanțat din fonduri guvernamentale cu suma de 1.915.000 lei, restul până la valoarea totală a investiției, de 2.357.514,99 lei, reprezentând contribuția din bugetul local.

18 comentarii

 • Daca asta e o lucrare de arta, atunci si primarul e un cocalar ….
  Sa te lauzi ca ai facut o saracie de podet peste un pârâu insalubru e dovada neputintei administrative în care ne zbatem de decenii.

  82
  11
  • Corect jn afara de doua curbe de la un solar pentrh castraveti niciveu nu vad ….o lucrare de arta!!!!
   Posibil ca tirantii aia sa plesneasca la punerea in functiune!!!

   25
   3
  • …pana si umbra lasata in poza e foarte urata…chiar neagra, un negru intens…horror!!!

   6
   1
  • Citizen m-ai binedispus, apreciez asta. Pai cand 60 % din bistriteni sunt fericiti in Bistrita, cum sa nu fie asta opera de arta? ))

   3
   1
 • Felicitari domunlui Primar IOAN TURC si echipei sale pentru aceasta lucrare frumoasa.
  Felicitari si constructorului !

  8
  81
  • Dar in ultima vreme nu se prea mai lucreaza! Podul de la Beclean e si el parasit de muncitori de cateva zile bune!

   4
   2
 • Cam doi ani a durat realizarea podului de peste Istru (Dunare) construit pe vremea imparatului Traian (intre 103 si 105 e.n.). Este adevarat ca s-a lucrat cu tehnologie antica dar imparatul il avea pe Apolodor (din Damasc) ca arhitect…

  51
  1
  • Multi cred ca Apolodor din Damasc era sirian.
   Damasc lin timpul acela era un oras din Imperiul Roman, deci Apolodor era cetățean Roman, de nationalitete greacā.
   Asa că să nu ne mai punem mâna la inima, de cât de români suntem de 24 Ianuarie, pentru că suntem ne-am cu toate popoarele.

   Hai să luam Crimeea
   – acum sun rușii acolo,
   – înainte a fost la ucranien
   – înainte a fost URSS,
   – înainte a fost a tătarilor
   – înainte a fost a grecilor (grecii au avut porturi peste tot)
   A cui e Crimeea?

   8
   11
  • Si eu am fost ieri la benzinaria de la han…..am alimentat si anul trecut….a cui e hanul????

   20
   1
  • Daca se face 7 etajee ceea ce nu cred

   Oare cun a primit aviz de la sistemul aviatic romanesc de tip smurd?
   E maj bine se verse bolnavii direct din elicopter pe blocul de la han.
   (Oricum merg la cluj toti?

   10
   5
 • Daca va uitati cu atentie la poza, se vede clar ca toata structura aia de otel este sprijinita doar circa 1 metru pe piciarele din beton ale podului. La ce calitate are betonul in ziua de azi, si sub actiunea apei, nu pot sa nu ma intreb oare cat va rezista?! 🤔

  7
  2
  • Dar la cât beton sa turnat pe punte trec cu strângere de inimă,am studiat în facultate structuri!!

   3
   2
  • …si la cat e de rece apa
   ..mai ales iarna…nici nu ti vine sa treci pe ea!!!

   4
   2
 • Opera de arta …Sa duca ceterasii si cantaretii de la balciurile ,,culrurale” sa evolueze pe puntea opera de arta.

  7
  1
 • Construcțiile speciale inginerești sunt clasificate astfel:…
  – construcții care asigura continuitatea transportului: viaducte, poduri, tuneluri, ziduri de sprijin, denumite si lucrări de arta;…
  Domnul Turc a auzit sintagma „lucrări de artă” și și-a zis că e momentul să epateze puțin cu vastele lui cunoștințe dobândite pe la colțuri, la o țigară, la școala vieții. Orice podeț sau punte e o „lucrare de artă” în limbajul constructorilor. Nu e podul lui Calatrava de la Veneția, nu e nici măcar podul de lemn nou din Sângeorz.
  Puntea de pe T. Vladimirescu poate fi folosită și este folosită. Că n-a fost recepționată asta e altă treabă. Dacă dl. primar consideră că ea nu este aptă în momentul ăsta pentru a fi folosită pentru traficul pietonal ar fi trebuit să asigure interzicerea accesului pe punte până când o va recepționa el prin transferul fizic al domniei sale de pe un mal pe altul, imortalizat în „chipuri” pentru eternitate și campania electorală.
  Prostie mai mare decât iluminatul arhitectural (nu public/utilitar) pe timp de noapte am mai auzit. Tot de la dl. Primar. De la alții nu. Este cert că 80% din bistrițeni n-au văzut puntea aceea nici înainte și nici acum nu știu pe unde se află. Puntea e între două cotituri a drumului și se vede doar când ești în dreptul ei. Nu e un cap de perspectivă, nu se vede de la distanță peste râu cum se vede Puntea lui Keintzel de pe podul Budacului. La ce bun să-i pui becuri să te uiți la ea noaptea? Și de unde?
  Biserica Evanghelică, monumentul emblematic al Bistriței, care este peste drum de biroul primarului Turc, nu este iluminată arhitectural fiind un un obiect mai negru ca noaptea în nopțile întunecate. E drept Biserica Evanghelică nu e ctitorie a domnului Turc.

  7
  1
 • Chiciuri, dar cine sa l sfătuiască pe primar?
  Avem arhitect?
  La ședințe nu ne baga în seamă ,este ochi și urechi la cei șoptește la ureche doamna PM, nu pot sa zic arhitecta că nu este.
  Vorbim degeaba, cine să audă?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.