Social

Cât timp vor mai primi bani de la stat bursierii cu medii sub 5. Ce se va schimba

Cei circa 140 de elevi din judeţul Bistriţa-Năsăud cu medii sub 5 vor primi, în continuare, burse de merit întrucât ”un dosar aprobat e un drept câștigat”, a spus ministrul Ligia Deca. În anul școlar viitor însă situația se va schimba.

Potrivit unor date transmise la începutul anului școlar de ISJ, printre cei care primesc burse de merit în valoare de 450 de lei fiecare se numără opt elevi cu medii între 2 şi 2,99, alți 26 cu medii între 3 şi 3,99 și 102 elevi care aveau medii între 4 şi 4,99. 

”Dosarele de bursă se aprobă anual. Odată ce dosarul este aprobat este un drept câștigat. În acest an școlar, bursele se vor acorda pe metodologia actuală. Am lucrat la o serie de modificări pe metodologia de burse și la câteva modificări pe norma primară ca să putem diferenția între burse de merit peste 9,5 și premii la concursuri și olimpiade și o bursă de reziliență care să meargă până la 30% din clasă după ce scădem bursele de merit și care să se acorde – ne dorim noi și asta vom propune – cu un prag de medie 7 și un prag pentru absențe ca să putem asigura și prezența. Asta ne dorim noi, se va vedea și în metodologie și va putea fi aplicată în anul școlar următor”, a declarat ministrul Ligia Deca.

În judeţul Bistrița-Năsăud sunt acordate 6.428 de burse de merit pe baza mediei anuale sau, în cazul elevilor de clasa a noua, pe baza mediei de admitere, cele mai multe fiind încasate de elevi cu medii între 9,50 şi 10 (3.364 burse), urmaţi de 1.269 elevi cu medii între 9 şi 9,49 şi de 1.055 elevi cu medii între 8 şi 8,99.

Sunt acordate 652 de burse de merit în baza premiilor obţinute la olimpiade şi competiţii şi 28 de burse de excelenţă olimpică.

Cele mai numeroase burse sunt, însă, cele sociale, şi anume 14.706, din care 10.385 pentru copii din familii cu venituri reduse, 1.841 pentru copii cu părinţi divorţaţi, 899 pentru copii orfani de un părinte şi 725 din motive medicale. De asemenea, în județ sunt acordate 15 burse pentru participarea şcolară a unor mame minore şi 1.553 de burse tehnologice. 

În anul școlar 2023-2024, ministerul acordă șase tipuri de burse pentru elevi:

 • 1. Bursa de excelență olimpică I  – între 750 și 3000 de lei
 • 2. Bursa de excelență olimpică II – 700 de lei
 • 3. Bursa de merit – 450 de lei
 • 4. Bursa socială – 300 de lei
 • 5. Bursa pentru mame minore – 700 de lei
 • 6. Bursa tehnologică – 300 de lei
Etichete

7 comentarii

 • In continuare,140 de elevi cu media sub cinci iau bursa de merit …..pentru ca, nu se poate abroga ,o tampenie?Asa ceva,e halucinant! 450 lei lunar ori 140 din banii nostrii ,pentru dezinteres,chiul, etc. !Sa fim bine intelesi! Orice hotarare sau decizie ,daca se constata ca,nu este cea mai buna ,se poate modifica!

  22
  1
 • Statul roman este atata de prost incat nu stie sa faca diferenta de merit intre cei ce au note de 2,3,4 si dau bani pentru nemunca chiulangiilor, si sunt capabili sa dea burse pana la examenul de Doctorat plagiat desigur.
  Apoi urmeaza recrutarea in partide si plasarea celor mai buni lipitori de afise in posturi cheie care vor conduce destinele noastre pe mai departe.
  Avem exemple nenumarate la marii Doctori aparuti ca hribii toxici dupa ploaie .
  In fapt administratia de tip Balcanoid nu doreste sub nici o forma o romanie educata ci o masa cat mai consistenta de analfabeti functionali de care sa se serveasca odata la patru ani.
  Edilii Romaniei doar asa se simt in siguranta luandu-si veniturile de la cei legati la ochi .

  16
  1
  • @ Bălan Marius! Un comentariu la obiect! Îmi aduce aminte de Alexandru Lăpușneanu ! Cine a citit câte,, ceva,, știe ce vreau să zic ! În rest numai bine!

  • Va inselati. Statul roman, adica PSD, e foarte destept. „Bursele de merit”, asistenta sociala, cresterile de pensii si salariile bugetarilor, toate pe spinarea scetorului privat sau din imprumuturi internationale, sunt pomeni electorare pt 30 la suta din populatia Romaniei care iiese la vot sa puna PSD in frunte! Pana cand restul de 70 la suta nu se vor trezi, asta se va repeta an de an din 90 incoace in buna traditie PCR!

  • @Radu! Este foarte simplu Radu! Defilăm cu ce am,,ales,, ! În România nu mai contează calitatea,, omului,, ! Vechiul,, PCR,, prieteni, cunoștințe și relații! Doar că în PCR, erau oameni care chiar își cunoșteau,, rolul,, în conducerea unui institut! Acum nu mai contează! Ai afaceri,,curate,, ai bani, ai pe,, cineva,, ! Mâine poți fi cine vrei! Cotizezi mai mult, post mai bun, să poți avea mai mult în cont și bineînțeles la rândul tău să promovezi alte nulități! Totul se rezumă la bani!!! Patriotismul? Mă întreb și eu, ce mai este?!!!

 • Da aveti mare dreptate unde sa vazut sa se dea bursa de merit la cei ce au note mici , ar trebui sa se schimbe denumire in Bursa de Nemerit ,sa va fie rusine copilu meu este la scoala de muzica si participa la concursuri si are numai premi de la premiul 2 in sus ,si un premiu international 1 ,ar trebui sa-l amendati sa dam bani de acasa finca bursa de merit se da la cine nu invata , RUSINE SA VA FIE ,stimulati dupa merite nu dupa relati si cum vreti voii ///

  2
  1
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS