Actualitate

Cât va mai dura până când proprietarii vor primi de la stat pământul, clădirile sau banii pentru ele

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, George Băeşu, a anunţat la Bistriţa, cât va mai dura punerea în aplicare a legilor fondului funciar şi soluţionarea problemelor legate de aplicarea Legii 10 care obligă autorităţile la restitutio in integrum. Ce rugăminte a adresat el primarilor.

George Băeşu a fost întrebat într-o conferinţă de presă când estimează că se va încheia procesul de retrocedare a terenurilor şi clădirilor revendicate din România.

“Nu mai apar dosare noi. Noi încercăm acum să rezolvăm cât mai multe pe plan local fiindcă Legea 165 din 2013 a prevăzut următoarele lucruri: comisiile locale de fond funciar trebuie să-şi înceteze activitatea la 1 ianuarie 2016. Până atunci ori pun în posesie şi dau titluri de proprietate la oameni, ori trimit dosarele al Bucureşti pentru restituire, dar la momentul acela, practic, trebuie să-şi ia de pe cap activitatea de fond funciar. Acelaşi lucru, în mod normal, ar trebui să se întâmple şi cu Legea 10. Mai sunt câteva oraşe în ţara asta, inclusiv acolo unde se fac lucrurile foarte bine, unde mai au 40% din dosarele de Legea 10 nerezolvate după 15 ani, de acelaşi primar. Acolo unde ni se spune că aşa va fi în toată ţara. Eu însă am văzut primării de mari oraşe care nu mai au dosare”, a spus Băeşu.

În ce priveşte Legea 290 privind acordarea de despăgubiri sau compensaţii cetăţenilor români pentru bunurile proprietate a acestora, sechestrate, reţinute sau rămase în Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa, Băeşu a spus că şi aplicarea acesteia se va încheia în cel mult trei ani.

“Guvernul a aprobat– a ajuns la Parlament, mai avem doar la Camera Deputaţilor şi e lege – încă 20 de posturi la ANRP pentru o perioadă de trei ani pentru că, în trei ani, vrem să desfiinţăm Direcţia de Legea 290 de la ANRP. În mod normal nu ar mai trebui să mai existe. De exemplu, Prefectura Bistriţa-Năsăud mai are doar opt dosare pe Legea 290. Acum sunt suspendate lucrările fiindcă modificăm legislaţia şi nu avea rost să-i lăsăm să lucreze ceva pentru ca să le punem întrebări. Dumnealor, în ianuarie-februarie 2015 trebuie să închidă treaba. La fel în toată ţara. Bucureştiul are în jur la 2000 de dosare că acolo se strâng din toată ţara când sunt moştenitori din judeţe diferite. Atunci, competenţa e la Prefectura Bucureşti. Au şi dumnealor un an şi jumătate în care trebuie să termine. Şi atunci, ANRP, în cei trei ani trebuie să termine ce are în curte acum, astfel încât în trei ani, noi să avem o listă de cetăţeni cu aceste drepturi, la care să le dăm titlu de plată şi să le plătească Ministerul de Finanţe”, a explicat Băeşu.

Preşedintele ANRP a spus că estimează că, în trei ani, aceste probleme vor fi rezolvate.

“Din punctul meu de vedere, pe fond funciar şi pe legile despăgubirii pentru românii care şi-au abandonat bunurile în anii 40 în diferite teritorii care nu mai sunt ale României, activitatea ar trebui să se termine în trei ani şi să rămânem, într-adevăr, cu Legea 10 cu restitution in integrum- a doamnei Macovei – şi unde avem într-adevăr probleme. La ANRP avem 40.000 de dosare fie în lucru, fie în aşteptare şi mai au şi judeţele. După părerea mea, o să mai rămânem cu Legea 10 încă vreo şase-şapte ani, dar nu în judeţe. La Bucureşti vom avea de soluţionat multe dosare. În cinci ani trebuie să le soluţionăm pe cele de acum şi vedem ce va mai veni. De fiecare dată când intră un dosar, are termen de rezolvare cinci ani şi sunt multe, foarte multe” a spus Băeşu.

Şeful ANRP le-a adresat o rugăminte edililor legată de compensări, posibile în baza Legii 165.

“Am o rugăminte mare la domnii primari, la domnii prefecţi. Să fie foarte atenţi la ce spune Legea 165: orice compensare se face luând dosarele nesoluţionate în ordine. Nu se poate să-i dea cuiva un teren în compensare dacă are dosarul 10, iar pe cel care are dosarul opt nu l-am întrebat dacă nu îl vrea el. Aşa cum se pune problema acum, când toată lumea foloseşte o lupă mare pe acest domeniu, e păcat să ne creăm probleme atunci când legea a fost dată ca să-i ajutăm pe oameni, inclusiv pe primari. Dacă renunţă statul la teren, le dăm oamenilor, dar îi facem şi pe primari să scape de această tensiune să se poată ocupa de altceva”, a spus el.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS