Actualitate

De câtă mişcare e nevoie pentru sănătate. Dr. Orza: Mersul pe jos e pentru bolnavi

Judeţul Bistriţa-Năsăud este situat într-o zonă geografică rece şi umedă, cu variaţii mari de temperatură care influenţează mult starea de sănătate a populaţiei, în special a celei înaintate în vârstă. Mulţi oameni acuză dureri de spate, de picioare şi şolduri. Ca să aflăm ce putem face ca să prevenim aceste boli, am stat de vorbă cu dr. Petru Orza, medic primar „Recuperare, medicină fizică și balneologie”, directorul Policlinicii Bistriţa.

Domnule doctor, iarna aceasta ne-a adus multe schimbări bruşte de vreme, variaţii mari de tempreratură şi foarte multe dureri. De ce? 

Suntem o zonă geografică, rece, cu variaţii mari de temperatură şi sigur că asta ne influenţează starea de sănătate, dar influenţa e mai degrabă legată şi de vârstă. Să nu uităm că a crescut media de viaţă, ceea ce înseamnămult mai multe boli şi în general ale aparatului locomotor. Dacă are cineva o inimă care să îl ducă peste 80 de ani, aparatul locomotor, din păcat, telescoape, celelalte, te lasă. Sigur că suferinţele externe sunt mai frecvente.

Care sunt bolile cele mai frecvente în judeţul nostru?

Ca să aflăm lucrul acesta, e de ajuns să ne uităm în statistica oficială a Policlinicii Bistriţa din care reiese că cei mai mulţi bistriţeni cer consultaţii la cabinetele următoare: ORL, diabet, reumatologie, implicit boli ale aparatului locomotor, la recuperare şi la cabinetul de boli cardiovasculare. Suntem în creştere puţin cu numărul cazurilor de oncologie fiindcă metodele de investigaţie sunt mult mai bune. Automat creşte frecvenţa, adică sunt cazuri descoperite şi raportate faţă de altădată când nu se investigau, iar la deces se spunea că a avut o problemă, dar nu se ştie ce. În ce priveşte cazurile din zona bolilor reumatismale, oamenii suferă cel mai mult de dureri de spate, acuză dureri de picioare şi şolduri, mai puţin de mâini.

Ce le recomandaţi celor care se tem să nu li se cronicizeze aceste suferinţe?

În primul rând, le recomand să se îmbrace adecvat, să îşi protejeze căile respiratorii cu un fular dacă e frig afară. E normal că, dacă inspirăm numai aer rece, vom avea o problemă cu căile respiratorii, cu amigdalele, cu nasul, sinusurile şi aşa mai departe. Ca sfat simplu: să purtăm peste nas şi gură când ieşim afară şi este frig măcar un fular care să preîncălzească puţin aerul. Contează enorm de mult lucrul acesta în dezvoltarea ulterioară a unei răceli. Mai recomand o alimentaţie echilibrată şi mişcare.

Mişcarea face bine şi când ne dor oasele?

Da, face bine chiar şi atunci când ne dor oasele. Dacă nu exagerăm, este ok.

Cam câtă mişcare trebuie să facem? 30 de minute de mers pe jos e suficient?

Din experienţă proprie, mersul pe jos, simplu, e pentru oameni bolnavi. Spun asta, desigur cu ghilimelele de rigoare, pentru că mersul pe jos pe un kilometru sau doi îl facem din necesitate. Orice om mobil îl face în casă, de-asta spun că e pentru oameni bolnavi. Când e vorba de mişcare adevărată, atunci mergem pe programe, cu o anumită cantitate de energie consumată, şi atunci vedem şi rezultate. Altfel, e un ritm normal de viaţă să faci piaţa, să mergi la şcoală, la serviciu, acesta nu e un efort.

1 comentariu

  • … afara …ninge cand pica fulgi
    si nu e bine sa alergati prin ploaie…
    si cuvinte nu mai am
    ca dictionar nu cunosc

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS