Actualitate Social

Cazul Botiș naște „monștri mediatici”. Liderul județean al PRM, părintele Ioan Aurel Rus, a plagiat un editorial

După ce Timp Online a determinat, prin dezvăluirile făcute, demisia lui Ioan Botiș din funcția de ministru, o parte a presei locale, dar și presa națională, a înțeles să salute demersul nostru jurnalistic. Există însă și o parte amuzantă a acestei situații.

Un text apărut în Bistrițeanul în data de 20 aprilie cu titlul „Fugi, Botiș, fugi…”și semnat de Adrian Linca (http://www.bistriteanul.ro/Fugi_Botis_fugi-1303288450957.html) a fost preluat aproape cuvânt cu cuvânt de președintele PRM Bistrița-Năsăud, Ioan Aurel Rus, în publicația Tricolorul (http://www.ziarultricolorul.ro/special/nelule-nelule.html).

Ce-i drept, cu o zi mai târziu, Ioan Aurel Rus a schimbat titlul dat de autor și a preferat să-și intituleze creația „Nelule, Nelule…”

În textul inițial, Adrian Linca scria: „Fugi, nu mai întoarce capul înapoi, taie-o cât poți de repede. Caută un loc sigur, ascunde-te, trage punga cu bani sub tine și stai la cutie. Pe urmele tale vin puturoșii care nu vor să muncească, mamele profitoare și angajații incompetenți, care nu au înțeles că tu ești un om de treabă, de bun simț, de caracter, că vrei binele României..(…) Nu-i nimic, pe jumătate ai scăpat, iar dacă rămâi și cu banii te-ai scos. Dacă nu, lasă, faci tu alții, că știi mersul. Dă-o dracu de primărie, nu te mai gândi la ea, nu merită. Era o miză prea mică, doar știi, ai fost viceprimar. Un teren, o șpagă de provincie, astea-s frecții pe picior de lemn. Nu te mai puteau satisface oricum. Îngroapă banii în pădure că fac ei pui. Întoarce-te la tâmplăria ta, ia niște oameni la negru și fă și tu ce face toată lumea. De ce mama turbării ai vrut tu să întorci lumea?! Doar știai din tinerețe ca n-ai talente ieșite din comun… N-a mers nici cu handbalul, nici cu ecologiștii, pesediștii te-au trădat, pedeliștii te-au manevrat. Caută o oglindă curată și mai uită-te o dată cum îți stă pălăria. E mare, Nelule, e prea mare. Fugi, lasă-ți barbă cum îți place ție, schimbă-ți lucul și o să vezi, există viață și după politică. Că doar nu-ți imaginezi că mai ai loc în vreo funcție publica? Nuuu, nu merită să te mai gândești la asta. Dă-ți și tu o reconversie profesională, ce dracu. Dă reset, șterge tot și roagă-te să rămâi cu banii. Ca până la urmă asta iubești cel mai mult, nu?”, a scris Adrian Linca.

O zi mai târziu, în „Tricolorul” apărea alt text, de data aceasta semnat de Ioan Aurel Rus. Din textul scris de Adrian Linca sunt copiate paragrafe întregi. Sublinierea aparține Timp Online.

„Porcul este unul dintre animalele crescute pentru carne. Are el atuurile lui, dar este și o ființă îndărătnică, dovadă că nici nu poate fi dresat. Cam așa se întîmplă și cu unii cetățeni ai acestor plaiuri mioritice. Oriunde-i pui, ei au o însușire înnăscută de a nu se deprinde cu normele moralei, fie ea și cetățenească sau politică, ca să nu mai zic creștină. O astfel de îndărătnicie în prostie este cultivată și de cetățeanul cu nume dublu, Ioan-Nelu, de parcă nu era destul unul. Ori Ioan, ori Nelu… Dar iată-l pe Nelu, demisionînd de onoare. Care? Cea porcină sau cea suină? Dublura să traiască! Fiindcă de onoare umană nu prea poate fi vorba. Banii au fost furați, Neluțule. Actele au fost falsificate. Ai scăpat acum, vorba vine, de cei din Opoziție. Nu-i nimic, pe jumătate ai scăpat, iar dacă rămîi și cu banii, te-ai scos. Dacă nu, lasă, faci tu alții, că știi mersul. Dă-o-ncolo de Primărie (era nominalizat să candideze la Bistrița), nu te mai gîndi la ea, nu merită. Era o miză prea mică, doar știi, ai fost viceprimar. Un teren, o șpagă de provincie, astea-s frecții la picior de lemn. Nu te mai puteau satisface, oricum. Îngroapă banii în pădure, că fac ei pui. Întoarce-te la tîmplăria ta, asta ai învățat, angajează niște oameni la negru și fă și tu ce fac toți! De ce mama turbării ai vrut tu să întorci lumea?! Doar știai din tinerețe că n-ai talente ieșite din comun… N-a mers nici cu handbalul, nici cu ecologiștii, pesediștii te-au trădat, pedeliștii te-au manevrat. Caută o oglindă curată și mai uită-te o dată cum îți stă pălăria. E mare, Nelule, e prea mare. Fugi, lasă-ți barbă, cum îți place ție, schimbă-ți look-ul și o să vezi că există viață și după minister, și după deputăție, și după… politică. Fiindcă doar nu-ți imaginezi că mai ai loc în vreo funcție publică. Nuuu, nu merită să te mai gîndești la asta. Dă-ți și tu o reconversie profesională, ce mama mă-sii! Pentru ce ai înființat societatea? Ce dacă nevastă-ta și-a tuns, și ea, părul? Doar a vrut să divorțeze, dar banii pe care tu i-ai aprobat au ținut-o lîngă tine. Cum care bani? Cei din fonduri europene nerambursabile. Ai și uitat? Îți amintesc Alina, șefa ta de cabinet, și ziaristul Ovidiu Lăzăroaie. Doar cu el ai pus la cale cumpărarea presei locale, nu? Doar așa ați cumpărat ziarul „Mesagerul“. Dă reset, șterge tot și roagă-te să rămîi cu banii. Că, pînă la urmă, asta iubești tu cel mai mult, nu? Oricum, acum, de Paști, se taie mieii… Dar de ce nu și… porcii? Și ce dacă oamenii nu au ce mînca? Nu tu ai fost dom’ ministru de la Muncă și le-ai tăiat salariile și pensiile? Ai fost mare, Nelule. Ai fost…”, a scris Ioan Aurel Rus în calitatea sa de președinte al PRM Bistrița-Năsăud.

Deosebirea între cele două texte este că primul a fost citit de peste 5000 de oameni, iar al doilea de mai puțin de 200. Acest lucru nu face însă mai puțin gravă copierea unui text de opinie fără citarea sursei indiferent de cât de ofertant este „cazul Botiș” din punct de vedere mediatic.

Cristiana Sabău

6 comentarii

  • Am fost impresionat de modul în care a exprimat gandurile despre Cazul Botiş naşte “monştri mediatici”. Liderul judeţean al PRM, parintele Ioan Aurel Rus, a plagiat un editorial | Timp Online. Nu pot să credem că cineva poate scrie o poveste uimitoare ca ăla despre iubesc Cazul Botiş naşte “monştri mediatici”. Liderul judeţean al PRM, parintele Ioan Aurel Rus, a plagiat un editorial | Timp Online.

  • Mesaj frumos despre Cazul Botiş naşte “monştri mediatici”. Liderul judeţean al PRM, parintele Ioan Aurel Rus, a plagiat un editorial | Timp Online. Sunt foarte impresionat de timp şi efort le-aţi pus în scris această poveste . Eu va voi da un link de pe blog-ul meu de social media . Toate cele bune !

  • Dragi blogger , am fost impresionat de modul în care a exprimat punctul dumneavoastră de vedere privind Cazul Botiş naşte “monştri mediatici”. Liderul judeţean al PRM, parintele Ioan Aurel Rus, a plagiat un editorial | Timp Online Bistrita. Am un blog de ​​propria mea şi voi link inapoi la acest articol .

  • Nu sunt sigur exact de ce, dar acest blog este de încărcare extrem de lent pentru mine . Este cineva având în această problemă sau este o problemă de-a rîndul meu ? Voi verifica din nou mai târziu şi a vedea dacă problema încă există .

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.