Recomandări Social

Ce a devenit o casă țărănească din Lunca Ilvei după restaurare

O casă cu târnaț din Lunca Ilvei, care putea deveni muzeu, a fost restaurată și transformată în pensiune cu acordul proprietarilor inițiali care au ținut neapărat ca lucrurile autentice din casă să rămână la locul lor.

”Casa cu târnaț din Lunca Ilvei, Bistrița-Năsăud, înainte și după restaurare. Ce părere aveți?”. Este întrebarea adresată de Forestmania, site de știri, reportaje și interviuri din domeniul forestier care descrie proprietatea ca fiind azi ”o mică pensiune în care ai senzația că te întorci în timp. S-a muncit din greu pentru a păstra autenticitatea locului”.

”Căsuța noastră putea să devină muzeu, iar fiica omului ce a clădit casa a fost de acord să o transformăm în pensiune, cu condiția să păstrăm lucrurile autentice din casă. Te simți chiar ca într-un muzeu, pentru că poți admira obiectele din interior, majoritatea de peste 100 de ani. Sunt uși care au rezistat timp de două războaie mondiale”, a transmis pentru Forestmania Emil Avram.

Restaurarea este apreciată și de Asociația Petrus Italus Trust: ”O pensiune cât un milion de pensiuni banale. Am scris de mai multe ori despre starea tristă a patrimoniului din zona de Nord-Est a județului. Dar iată că se întâmplă și minuni. Felicitările noastre celor care au restaurat frumusețe de casă țărănească în stil Grenz-Regiment din Lunca Ilvei. Zona avea o tradiție arhitecturală bogată mai ales pe construcții de lemn, tradiție inspirată de arhitectura montană austriacă, dar care s-a erodat mult. Fiecare reabilitare de acest tip este un act de rezistență”

Pensiunea Rustică La Avram este pe Via Transilvanica și acolo poposesc mulți drumeți, încântați de ospitalitatea gazdelor.

Etichete

2 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS