Pe când era ministru al Muncii, Ioan Nelu Botiş se lăuda în stânga şi în dreapta că a crescut numărul angajărilor graţie marilor sale reforme. Că nu este deloc aşa o demonstrează Ziarul Financiar ce publică, azi, un studiu din care reiese că „să numeri locurile de muncă doar prin contractele nou semnate şi nu prin diferenţa de sold este ca şi cum o persoană şi-ar măsura economiile numai prin banii câştigaţi, nu şi prin cei cheltuiţi”.
Aşa se face că numărul de salariaţi din economie a crescut cu 54.300 de persoane de la începutul lunii mai (când a intrat în vigoare noul Cod al muncii) până la sfârşitul lunii iunie, cum arată cea mai recentă publicaţie a Institutului Naţional de Statistică (INS).
În aceeaşi perioadă reprezentanţii Inspecţiei Muncii au raportat un număr de 587.609 de contracte de muncă nou- încheiate. Practic, fiecărui salariat nou înregistrat la Statistică i-ar corespunde 10 contracte de muncă, lucru greu de crezut, notează jurnaliştii ZF.
„Problema este că Inspecţia Muncii a raportat numai numărul de contracte de muncă nou-încheiate, nu şi pe cele care se desfiinţează, natural, în cursul unei perioade”, mai scriu aceştia, adăugând că singurele date recente privind numărul de contracte de muncă desfiinţate sunt cele 128.800 de contracte de muncă din cele aproape peste 730.000 de contracte nou-încheiate în perioada 1 mai – 25 iulie.
Mai multe despre acest subiect, puteţi citiţi în ediţia electronică a Ziarului Financiar.
Adaugă comentariu