Social

Mii de oameni impresionați de ce a făcut un tânăr din Bistrița cu o casă veche de la țară

Un tânăr din Bistrița, pasionat de motociclism, a impresionat o țară întreagă cu măiestria lui de constructor după ce a reușit să restaureze o casă veche din satul Archiud, comuna Teaca.

”În urmă cu aproximativ 3 ani am cumpărat o casa la țară. A fost o achiziție din impuls, văzut-cumpărat, fără să am un plan sau o idee despre ce o să fac acolo. A fost mai mult pentru pământ și locație în speranța să pot să merg în week-end la iarbă verde. Nu știu de ce m-a prins flama după ce am cumpărat-o și am început lucrul la casă, curte, grădină. Cu puține cunoștințe în domeniul construcțiilor, m-am apucat de treabă. Ce a ieșit se poate vedea în poze. Nu știu cât de bine e, dar pentru noi e perfect!”, a scris Cristian Velțan pe grupul ”Mutat la țară – viața fără ceas”.

Peste nouă mii de persoane au apreciat fotografiile pe care le-a postat cu locuința din Archiud, dărăpănată, pe care a restaurat-o în totalitate. Dintre cei care i-au admirat munca, circa 800 au scris comentarii. L-au felicitat și i-au cerut sfaturi.

”Acolo unde am făcut baia era o bucătărie de vară din resturi. Am făcut fundație și pe colțuri am turnat stâlpi de beton. Am ridicat acoperișul cu două cricuri și am turnat și centură la bca. În centura am lăsat mustețe de sarma și am legat grinda de la acoperiș. Am turnat șapa și am tencuit pe interior, iar pe exterior am izolat. Am pierdut multe poze din timpul construcției când am schimbat telefonul”, a mărturisit Cristian Velțan, de pe pagina căruia reiese că este pasionat de motoare.

15 comentarii

  • ..dar nu inteleg, ce material e ala de pe casa?????
    Un fel de imitatie de dranita sau un fel de imitatie de tigla?
    Ghici! Sau….chici!

    7
    32
    • E si parerea dvs. o parere.
      E un fel de hartie gudronata, sau onduline, are dublu rol: estetic si hidroizolatie. Deci nu e chici. Dvs puteti sa va puneti pe „acoperis” ce doriti: stuf, dranita, internit, tigla, tabla, panouri fotovoltaice, etc.
      Era frumos sa apreciati ce a facut familia respectiva, si se vede ca a pus „suflet” pacat ca nu a pus casa pe roti sa o roteasca cum comenteaza fiecare.
      Felicitari oamenilor de bine!

      55
      5
  • Asta inseamna adevaratul romanism, fara cuvinte pompoase si mincinoase spuse la microfon de prin fotoliile Parlamentului .
    Sincere Felicitari minunatului tanar roman salvator de traditii !

    51
    6
  • E bine ca se salveaza case batranesti si in acest caz pare o lucarare atenta in general insa inlocuirea tiglelor ceramice tip solzi specifice zonei cu bituminoase de suburbie americana distruge vizual intreg demersul. Too bad!

    9
    15
    • Cred ca a ales tegola datorita greutatii reduse si a pretului mult mai mic , oricum este de apreciat ce a facut .Nu se lauda cu o restaurare, spune din start ca avea cunostiinte minime in domeniu si vroia doar un loc de relaxare pentru el si familia lui.

      PS Comentacii cu vaste cunostinte in domeniu sunt invitati sa ne prezinte fotografii cu realizarile lor in materie de restaurare.

      30
      3
    • Frumos, sa vă bucurați de căsuță!🏡
      ……..oameni gospodari!
      Mi-l și imaginez pe-un ” Moromete ” , stând pe prispă! (deși nu era bistrițean) …
      Pe vremuri, românii chiar dormeau,vara,🌼 in târnaț!
      p.s.
      „Moromete citind din ziar despre „SPECIALIȘTI”:
      ” – Dupa mine, specialiștii noștri sunt inca departe de a fi gospodari!
      (…)
      – Ce e cu tine, ba, Moromete, ce nu mai știi sa citești?
      – Ocupațiunea ta mintală, Cocoșilă, e la alte prostii!” „MOROMEȚII 1 (1987) | Film Românesc HD | CINEPUB” pe YouTube
      https://youtu.be/NHaNm-Acmx8?si=w6qRfKdJAnbfJM4N

      2
      1
  • Vai de capul nostru!
    Aproape toate casele tradiționale construite în perioada interbelică au dispărut.
    Când eram eu copil , erau vreo 20 de case vechi; , a lu’ Șuștăru (Schumacher, reparații de încălțăminte ) a li’ Căuaciu (Kovacs, fierar/potcovar ) , a lu Șogoru’ 😄, etc. și acum mai e una, a Mătușii Ana din Baltă, cu frasinul secular în fața căsii.
    Odată cu casele au dispărut și teii, stejarii, frasinii, acății (salcâmii) de 100 de ani. Au fost doborâți fără milă, de oameni primitivi care nu iubesc frumosul.
    Nu mai vezi copaci valoroși, care sa-ti atragă atenția, decât în curtea bisericii (stejari). În sat vezi “doar pomi fructiferi”.

    Nu mai recunosc satul, casele, nu îmi mai place să mă întorc acolo!!!

    Mă plimb pe malul mării in Danemarca, si trec pe langa sute de case tradiționale ; mici, , pescaresti, acoperite cu stuf, cu gard viu, și nu am nicio șansă să cumpăr una dintre ele, pt. că costă de la 1 milion de euro în sus. Trebuie să fii avocat, medic specialist, etc să îți permiți una.

    Iar noi, demolăm istoria, tăiem copacii seculari din drum, acolo unde stăteau bătrânii satului pe bancă, duminica.

    Îmi pare rău s-o spun, dar nu mi-e dor nici de Bistrița nici de satul bunicilor mei!
    Localitățile s-au urâțit, bătrânii satului s-au mutat în rai, “pe costiță”.

    14
    10
    • …lenesu mai mult alearga si spune povesti!
      In afara de balustrada si forma pastrata nu am gasit nimic oau!!
      PS vedeti ca straluceste suportul metalic al stalpilor!
      Era mai ochei daca facea o casa din baloti de paie si tragea o plasa!!!
      Tegola sau ce chici e ala nu e o invelitoare …de a pastra traditionalul ci mai degraba un acoperis la capre sa nu l roada!
      Daca nu se inducea traditionnalul …mergea orice si comparati merele cu merele si chiciul cu chiciul!!!!!
      Apropo de curiosul de sus care insista sa punem poze cei ce comentam in tren…da, eu am reabilitat o casa de o suta de ani…si e ok!

      4
      5
  • vorbesc puturosii de la taste ca tegola solzi nu e buna, insa habarnistii inca nu au vazut ca inainte de primul razboi mondial a aparut hartia bituminoasa si o gramada de casute de la tara erau acoperite cu asa ceva, inclusiv scoli , camine, primarii.
    lasati-va bre de comentat, mergeti si pensati-va.

    3
    5
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.