Ce are de corectat Poliția Locală Bistrița. Din ce cauză nu este o instituție pe placul cetățenilor

Holistic

”Poliția Locală Bistrița are de corectat unele lucruri (…) credibilitatea e afectată”, a spus viceprimarul Cristian Niculae vineri seara într-o emisiune la AS TV în care a menționat și câteva dintre cauzele pentru care această instituție de ordine publică de interes local nu se bucură de simpatie în rândurile cetățenilor.

”În Bistrița avem nevoie de respectarea legii, de respectarea publice și de drept, de siguranța cetățenilor și nu cred că trebuie să mergem în zona desființării Poliției Locale. Decizia înființării Poliției Locale a fost luată la nivel național. Eu am preluat ceva existent, iar de două sau trei luni încoace coordonez Poliția Locală Bistrița. Am făcut o serie de schimbări și am încercat să gestionez resursa umană cât mai bine în sensul că am restructurat compartimentele și am scos un număr de 15 polițiști din birouri în stradă, acolo unde este nevoie de ei. Au fost discuții, dar nu am ținut cont de lucrul acesta. Le-am spus că sunt partenerul lor, un om de echipă, țin cont și am grijă de ei, dar atunci când greșesc vor fi sancționați pentru simplul fapt că aceste greșeli să nu se mai repete. Eu nu sunt neapărat o mână de fier, dar sunt convins că atunci când omul greșește și îl sancționezi – nu drastic – ci îi dai o sancțiune echilibrată și obiectivă pentru o greșeală – a doua oară e mult mai atent și nui va mai greși”, a spus Cristian Niculae.

El a menționat că ”sunt multe lucruri contestate de oameni”, iar când a preluat în responsabilitate Poliția Locală, a știut că își ia ”un cartof fierbinte în mână”: ”Nu mi-a fost frică de acest lucru și veți vedea că nu în foarte mult timp, lucrurile se vor schimba și mă voi bate pentru acest lucru. Poliția Locală nu este simpatizată și pentru faptul că este toată ziua în stradă, iar polițiștii locali sunt obligați să intervină la lucrurile mai mărunte. Nu se ocupă de crime, de faptele penale grave, ci maxim de fapte care pot fi încadrate ca și contravenție. Unde intervine tărâmul infracțional, iese de sub jurisdicția lor și trebuie să fie sesizată Poliția națională. Întotdeauna când un polițist local vine la un cetățean și îi spune că nu a parcat unde trebuie, că a aruncat o hârtie pe jos, a mers cu câinele în parc și nu are pungă pentru excremente ca să facă curat după cățel sau deranjează prin modul de a se exprima foarte tare liniștea publică sau a dat muzica prea tare, ei, intervenind la lucruri mărunte, sunt luați la bășcălie, cineva încearcă să negocieze cu ei, că de ce e cetățeanul sancționat și pentru asta, pentru atâtea lucru. De aici pleacă o stigmatizare a Poliției Locale. Ei se ocupă de lucrurile neplăcute și mărunte. Când un polițist de ocupă de o infracțiune gravă, toată lumea îi sare în ajutor, îl susține. Din păcate, românii empatizează cu cei prinși de Poliția Locală că vorbesc prea tare și spun: iertați-l de data asta! De aici și percepția și stigmatizarea Poliției Locale”.

Pe de altă parte, a menționat el, ”dacă îți faci meseria cu profesionalism și ești respectuos cu oamenii, respecți o procedură, atunci nu ai cum să greșești. Și Poliția Locală Bistrița are de corectat unele lucruri”.

”Când am venit în Primăria Bistrița, am discutat foarte mult oamenii, am făcut niște mici sondaje și două nemulțumiri mari au ieșit în evidență: infrastructura rutieră și Poliția Locală. Știam de acum trei ani că Poliția Locală are o problemă de imagine. Le-am spus și când am mers coordonatorul lor, la șefii Poliției Locale. Trebuie să schimbăm percepția publică față de Poliția Locală, iar pentru asta trebuie să muncească, au treabă: să comunice bine și să procedeze corect.

Ce s-a întâmplat în 13 iulie a.c. (cu șahul în Parcul Municipal -n.r.) a fost o greșeală de comunicare și de proceduri. Pentru ceea ce s-a întâmplat am sesizat două comisii de disciplină (….). Eu sunt partenerul lor, dar când greșesc trebuie să răspundă. Nu stabilesc eu aceste sancțiuni. Am fost și eu audiat de cele două comisii, mi-am spus punctul de vedere, am propus sancționarea șefului Poliției Locale și a celor doi agenți, să vedem ce decid comisiile. Când voi afla rezultate și deciziile, le vom face publice.

Eu cred că trebuie trași la răspundere și măcar un cartonaș galben arătat. Sunt convins că au înțeles ce trebuia să înțeleagă și data viitoare vor fi mult mai atenți. S-au făcut greșeli de gestionarea situației, de procedură. Practic, cei doi polițiști l-au confundat pe domnnul Mârza pentru că nu i-au legitimat pe cei cu care au discutat. Ei au manageriat bine o situație, au aplanat un conflict și l-au dus într-o zonă bună, lumea s-a liniștit. Au fost chemați acolo la un conflict între Claudiu Șular și niște nuntași care erau în zonă și voiau să-și facă niște fotografii – până la urmă nici acela nu e un lucru rău să lași mireasa să își facă fotografii pe tabla de șah atunci când e cea mai fericită zi din viața ei – Poliția Locală s-a prezentat, a manageriat bine evenimentul, dar a greșit în proceduri. Dacă îi legitimau, știau că nu e Doru Mârza, cu un alt consilier local din Galații Bistriței. Tot ce s-a întâmplat după s-a bazat pe erorile acestea, a greșit și șeful Poliției Locale care nici el nu s-a informat bine și de aici comunicatul prost în spațiul public și de aici prejudicii de imagine Poliției Locale. De acum, când va veni vorba de Poliția Locală, oamenii își vor aminti de faza din parc și credibilitatea e afectată”, a declarat Cristian Niculae.

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. mumu

  vise ma,nu s iubiti si respectati pt ca nu si fac datoria cand sunt solicitati,se ocupa de rahaturi,o amenda pt o hartie sau rahat de caine stie sa dea tot boul.

  (19)
  • Yako

   Dar trebuie date și amenzile astea mărunte. Chiar și pt fapte de comerț ilicit în locuri neautorizate (celebra babă care vinde pătrunjel). Știe tot boul să dea amenzile astea, dar nu tot boul are competența de a da amenzi. Și uite de asta e nevoie de poliție locală, de gardieni publici. Pe mine nu m-au deranjat niciodată. De câte ori i-am chemat pt locul de parcare ocupat, au venit foarte repede și au rezolvat problema. Dacă în parc am trecut accidental cu bicicleta pe iarbă, mi-au atras politicos atenția și atât. Nu cunosc personal niciun gardian public, dar îi salut mereu și ei îmi întorc salutul. Nimic de reproșat. Respectă să fii respectat.

   (-8)
 2. Dan Moldovan

  Dar despre faptul ca toti sunt neamuri, sotie, sot, verisor, mama, fica, etc, cand ne vorbiti domnu vice?

  (36)
  • Bigalu

   Poate ca ai dreptate, dar ăștia sunt aici înainte sa vina el la primărie. Poate încearcă dl Vice sa facă putina curățenie acolo și bine face. Cine nu-i capabil, acasă!

   (-13)
  • Ion

   Chiar asa tare te deranjeaza incat ti #musai sa vorbesti urat despre toata lumea.
   Negru poti fi in suflet..

   Cineva incearca sa faca ceva bun din Politia Locala care pana acum a fost vraiste. Putea si Cristian Niculae sa se culce pe o ureche cum au facut toti pana acum dar a ales sa se implice si sa reformeze sistemul asa cum a facut Lazany la spital..
   Felicitari dl vice

   (-12)
  • Ionela

   Adina bistriteanu e o nesimtita care ia spaga de unde apuca, cum sa ne apere ea???

   (16)
  • Cine e Adina bistriteanu?

   De unde ia șpagă și pentru ce? Unde lucrează? Am și eu o problema cu un vecin și nu știu cine mă poate ajuta!!!!

   (7)
 3. Bistrița Civică

  Dle viceprimar, dacă ați fi vorbit, întradevăr, cu foarte mulți oameni ați fi aflat că cel mai mult îi doare faptul că banul publiic este cheltuit aiurea. S-a început cu mere, struți și ouă de fibră de sticlă, cușca veverițelor, teren de sport ilegal. Cireașa de pe tort: Wonderland. Pârtia de schi la care (chiar dacă spuneți că nu aveți nici o contribuție la gaura neagră) ați „muncit” din greu ultimele două ierni să faceți să funcționeze câteva zile pe sezon, iar în ultimii doi ani ați votat toate cheltuielile suplimentare făcute acolo, de la consolidarea dealului, la cumpărarea de echipamente noi (tunuri de zăpadă, pompe), etc. Ați supravegheat personal altă „mare realizare” acolo, așa numitul parc de aventură, care este un mare fiasco, recunoscut chiar de voi. La fel va fi și cu sania de vară.
  Și ați mai scăpat și un porumbel, „Dracula park” in Wonderland.
  Iar la Poliția locală trebuie mai întâi să faceți o selecție corectă a personalului, să nu angajați numai pe bază de carnet psd , iar apoi să faceți o instruire profesionistă a lor. După aceea trebuie făcute proceduri scrise pe înțelesul tuturor (faceți-le publice) și abia apoi să-i sancționați.

  (13)
  • Ionela

   O adunatura de incompetenti, cu vicele in frunte, care nu isi asuma nimic. #faptenuvorbe suna bine, dar csm atat

   (16)
 4. Adi

  Politia locala nu face cinste primăriei! Nu cred ca ar trebui desfiintata, dar cu siguranta ar trebui angajați oameni care stiu cu adevarat ce au de facut, evitandu se criteriile politice

  (16)
 5. Ionela

  Vicele nu e in stare sa isi coordoneze nevasta, il coordoneaza ea pe el. Cum vreti sa se ocupe de politia locala?:)))

  (13)
  • Adina Bistriteanu

   #faptenuvorbe e cel mai prost slogan. Dle vice, ati gresit. Era #vorbenufapte!!

   (8)
 6. Grig

  Adina bistriteanu s a bagat jn psd ca sa prinda ceva post. Dupa ce a prins s a gandit sa schimbe si sotul, a gasit un pacalici, l a divortat, a divortat si ea si acum e mare doamnă

  (12)
 7. (...)

  Buna. Eu sunt Ion. I.B. pentru cine nu isi da seama. Nu ma intereseaza politica, eu sunt #rezist! Dar creau sa fiu sefu la cultura de aia il sustin pe niculaie. Vreau sa fiu vedeta, sa traiesc din banii vostri, prostilor

  (11)
 8. Ecologistul 2

  Adina Bistriteanu era inainte Petreanu?
  Mare cuprararaie este la politia locala
  Am auzit ca asta amendeaza si pentru o ladita scoasa in fata chioscului.
  Apropo, asta cum a ajuns la politia locala, are studii in domeniu?
  Nu cumva carnetul de partid domnule vice?
  Sa se faca publice studiile si ce o recomanda.

  (17)
  • Mihaela

   Da da. Ea e. …Nu sta rau la capitolul studii, dar nu in domeniul in care acriveaza. De la vandut haine second hand, la un fel de politie…tot second hand :)))

   (14)
  • radu

   TOCMAI CA SE OCUPA CU LUCRURI MARUNTE,CU GAINARII…DATI SALARIILE ASTEA UNOR GAINARI DIN BANII NOSTRI DIN IMPOZITE?? RUSINE,HOTILOR!

   (2)
 9. Sonia

  Felicitari domnului Niculae pentru faptul ca incearca sa faca lumina in ceea ce priveste Politia Locala. Restul e zgomot de fundal.

  (-5)
 10. Ioan

  O intrebare pentru tovarasu vice’, ce s a intamplat cu politistii aia trei care pazesc intrarea in primarie, parca era dati afara ca nu au studii si totusi doamna de acolo isi face in continuare treaba. Auzisem ca a intervenit cineva nou intrat in partid si a rezolvat problema ca doar e mama dansului, pana la urma nimic nu mai conteaza cand e vorba de partid. Corect mai procedati.

  (9)
 11. Bistriteanu Adina

  Vad ca cineva se foloseste de numele meu pentru a posta in numele meu. Daca aveti curaj domnule…pentru ca sunteti domn, va rog sa scrieti cu numele personal si sa va demonstrati acuzatiile. Oricum toata saptamana m-ati denigrat in mediul on line pentru ca ati fost sanctionat . Sa va fie rusine. Adina Bistriteanu.

  (-9)
  • Paul

   In Romania este voie sa existe relatii conjugale intre angajatii aceleasi institutii?

   (13)
 12. Adina Bistriteanu

  Domnule Constantinescu daca ma denigrati in continuare sub tot felul de pseudonime incepe sa imi para rau pentru dvs. Va compatimesc sincer. Oare ploua afara si nu puteti vinde baloane in parc?

  (-7)
 13. Uta

  Axevarul e ca ar trebui sa vexem studiile fiecarui anvajat al politiei locale. Ce s a intamplat cu cei fara bac? Sunt in continuare acolo?

  (4)
  • deac

   diplomele se dau pe banda rulanta in ziua de azi.. pe bani…nu ne-ar incalzi cu nimic…ideea e ca ne fura banii prib taxe aceasta primarie ca sa.i plateasca pe acoliti..pur si simplu politia asta nu trebuie sa existe!!!

   (7)
 14. Zsolt

  Dar unu ca tine sigur n-ar putea să dea nici măcar o amendă, pentru că, pentru așa ceva trebuie măcar să știi să scrii !!!

  (1)
 15. Barna

  Dar unu ca tine sigur n-ar putea să dea nici măcar o amendă, pentru că, pentru așa ceva trebuie măcar să știi să scrii !!!

  (0)
 16. ecologistul

  Felicitari membrilor de la BISTRITA CIVICA singurul ONG serios din oras care chiar are in fisa postului problemele administrative ale orasului. Acuma sunt in judecata cu primarul DRUJBA pentru controversatul proiect distructiv de spatii verzi din PIATA CENTRALA. A organizat si multe concursuri cu premii pentru elevi. Ea atitudini si impotriva ordonantelor facute de politruci pt. sustinerea penalilor prin organizarea de mitinguri autorizate . Bravo domnului CHERJI si FELICITARI colegilor !

  (1)
 17. Sam

  Iti este frica sa lasi un copil mic sa se bucure iarba, deoarece inaitea lui s-a bucurat un catel si stapanul nu avea punga la el, sunt pline spatile verzi de rahatii patrupezilor plimbati cu mult mandrie de tot felul de dudui cochete, de ce nu-i lasa sa faca la ele pe mochete ?

  (4)
  • ozana

   de salarii nesimtite pt agramatii astia nu comenteaza vicele??? ne meritam soarta

   (5)
 18. Mihai

  Ce tupeista asta.
  Ce cauti tu la politia locala?
  Cum ai ajuns angajata acestei indtitutii?
  SE STIE CE HRAM PORTI SI CUM AI AJUNS IN ACEASTA INSTITUTIE.
  Sper sa va vina randul la toti pupincuristi si lingai.
  Respect pentru angajatii cu coloana vertebrala, bun simt si care muncesc cu adevarart.

  (7)
 19. juice

  cc…ai dreptate..politia,jandarmii si pompierii trebuie desfiintati
  ….dorim sa ramana doar politistii locali profesionisti cu salariile lor de procurori sau judecatori,chiar dorim sa li se majoreze veniturile….asa se va ajunge la performanta…parerea mea e ca asa vom avea cu adevarat ceea ce meritam….)))

  (3)
  • cc

   Departe de mine gândul desfințării.
   Cred că mulți polițişti au un potențial bun.
   1. Curăťirea de plagiatori şi politizați. Zero toleranță la abateri grave de la Lege. Selecție pe rezultate.
   2. Formare continuă prin programe de actualizare( bugete ajustate). Echipamente , metode actualizate.
   3. Transparență totală.
   Referitor la Jandarmerie,restructurarea şi incorporarea structurii în Poliție. Pe nivel de orinde publică există redundanță.

   (1)
 20. raed

  C.C. si despre locali nimic? astai fac parte din rasa ariana? mancatorii astia de bani pe degeaba care nu stiu sa scrie sunt ok? agramatii astai sunt angajati transparent ??? ))) du-te la somn ! pazi-te-ar gardienii publici ! ))

  (0)
 21. Marian

  Politia locala hai sa radem ! De ce nu primarul nu a fodt amendat cand a parcat pe trotouar ? , sunt statea masini parcate aiurea , ei ce fac ? Sunt strazi pe unde nu au fost niciodata in patrulare !
  Politia locala TREZITI-va , treziti-vaaa

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.